Închide

Cercetătorii clujeni: după reabilitarea termică a clădirilor cu școli și grădinițe concentrația radonului va crește. Radonul e cancerigen, provoacă 15% din cancerul pulmonar din Europa

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 06, 2021 0 220

Cercetătorii clujeni trag un semnal de alarmă și atrag atenția că, după reabilitarea termică a clădirilor în care își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult,  cu mult peste limita maximă admisă și punând în pericol sănătatea copiilor și a angajaților.

Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Specialiștii clujeni din cadrul Laboratorului de încercări Radon de la universitatea ”Babeș-Bolyai” studiază constant efectele radonului asupra sănătății. Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat.

Expunerea prelungită la niveluri care depășesc o sută de unități becquerel pe metrul cub (Bq/m3) este tratată ca o problemă serioasă de mediu şi de sănătate publică. Uniunea Europeană obligă statele membre să monitorizeze și să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale și antropice. În cazul României, aceasta are în implementare, încă din 2018, un Plan Național de Radon prin care este obligatorie măsurarea concentraţiei de radon în aerul din clădiri cu școli, grădinițe şi creşe, spitale şi în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat.
Legislaţia din România prevede că nivelul de referinţă de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentraţia de radon este 300 Bq/m3, adică triplu față de media europeană, iar o astfel de expunere echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an sau cu efectele cauzate de fumatul a 16 ţigări în fiecare zi.

Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este singura instituție din România ce măsoară concentrația de radon și are rezultate științifice în domeniu în ultimele trei decenii. ”Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirile publice în care își desfășoară activitatea majoritatea școlilor și a grădinițelor și au înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde în Ghidul de finanțare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentrației de radon, însă fără succes”, arată universitatea.

În 20% din școlile investigate din România – adică fiecare 1 din 5 dintr-un eşantion de peste 400 de clădiri concentraţia de radon a depăşit valoarea-limită. Ghidul de finanțare al Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ nu cuprinde nicio prevedere cu privire la protecția pentru reducerea expunerii la gazul radioactiv radon a copiilor din școlile și grădinițele din clădirile reabilitate, renovate prin programul finanțat de stat.

Citește și:

Cercetătorii din Cluj fac prima hartă a radonului din apă și sol din România la singurul laborator de gen din țară. Care sunt concluziile

E periculoasă mobila? O echipă de cercetători din Cluj evaluează calitatea aerului din interior în 5 orașe mari din țară, în 95% din locuințe constată prezența peste limite a unei substanțe chimice

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare