Închide

S-a dublat numărul primăriilor din Cluj care acordă burse elevilor

ActualitateAdministrațieEducaţie by Actual de Cluj - iul. 06, 2021 0 91

Numărul primăriilor din județul Cluj care acordă burse elevilor s-a dublat anul acesta față de 2020, arată raportul  național realizat în urma proiectului Școli curate, inițiativa Societății Academice Române (SAR) pentru a încuraja creșterea finanțărilor pentru educație la nivel local.

Dacă în 2020 doar 24 din cele 82 autorități publice locale respectau legislația cu privire la bursele elevilor, în 2021 un număr de 59 de administrații publice locale acordă astăzi burse elevilor, așa cum prevede Legea educației, spun coodonatorii de la Cluj ai proiectului.

“ Un număr de 27 primării au majorat bugetul destinat investițiilor în 2021, față de anul 2020 (reprezentând 32,92% din totalul primăriilor. Per total, suma fondurilor destinate investițiilor în școli la nivelul județului a crescut în 2021, raportat la 2020, de la 110.636.896 lei la 127.803.787 lei. Aceasta reprezintă o creștere procentuală de 15,51%, în cifre absolute 17.166.891 lei (peste 3,5 milioane de euro)” arată raportul școli curate pentru Cluj.

Școli curate a urmărit, în ultimele 18 luni, îmbunătățirea gradului de finanțare și bună guvernare a educației în cinci județe de intervenție: Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea. În mod concret, prin Școli curate, Societatea Academică din România și-a propus creșterea numărului de administrații locale care respectă dreptul elevilor la burse școlare (prevăzut de art. 82 din Legea educației naționale), precum și creșterea sumei globale pe care unitățile administrativ-teritoriale din cele cinci județe o alocă pentru finanțarea investițiilor în școli și a cheltuielilor cu reparații capitale/consolidări (obligație prevăzută de art. 105 alin. (2) din Legea educației).

La nivelul județului Cluj, s-au implicat în vederea responsabilizării primăriilor pentru a aloca fonduri suplimentare pentru sectorul educațional ambasadorii Delia Dobrovăț, Mihnea Toma-Morar, Adriana Zehan, Gloria Graur, Alexandra Halmaghi, coordonați de către Tobias Pasăre.

În urma raportului național 2020-2021 rezultat în urma proiectului școli curate, SAR a făcut o serie de recomandări Guvernului și Ministerului Educației printre care  instituirea în sarcina prefecților și a inspectoratelor școlare a atribuției de a realiza anual un raport privind respectarea obligațiilor legale în domeniul educației de către autoritățile publice locale.  În cazul în care bugetele unităților administrativ-teritoriale care nu conțin fonduri destinate investițiilor în școli și plății burselor școlare, prefecții să fie obligați să atace în contencios administrativ aceste acte, mai recomandă SAR. Organizația mai arată nevoia de un ghid al obligațiilor autorităților locale cu privire la serviciul public de educație, dar și un angajament al tuturor partidelor din țară că vor cere aleșilor locali să își respecte obligațiile față de educație.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare