Închide

Profesorul Mircea Miclea, fostul ministru clujean al Educației: Profesorii trebuie să aibă 1.500 – 1.800 euro salariu net / Cu pedagogie de pe vremea lui Ceaușescu profesorii nu fac față generației digitale

Educaţie by Actual de Cluj - mai 04, 2024 0 110

De ce trebuie să fie bine plătiți profesorii? Mircea Miclea a explicat într-un podcast G4Media/InspiRO că educația nu se poate fără cadre didactice performante. Iar un salariu mediu net pentru un profesor ar trebui să fie între 1.500 și 1.800 de euro.

Miclea, care a inițiat cea mai profundă reformă din educație, centrată pe nevoile elevilor, a explicat de ce e unul dintre puținii miniștri care au demisionat pentru un principiu: a plecat din guvern pentru că guvernul nu a alocat 5% din PIB pentru educație.

Pe lângă antreprenoriat, activitatea de psiholog și cea de profesor, Mircea Miclea e explicat de ce se implică și în cauze civice. A pus umărul la conceptul Via Transilvanica, iar în pandemie i-a sprijinit pe medicii epuizați psihic să treacă peste momentele de anxietate ori depresie pentru că doar ajuntându-i pe cei de lângă noi viața dobândește sens.

În interviul pentru InspiRO/G4Media, Mircea Miclea a vorbit despre reforma în educație și despre grupurile de interese care au confiscat sistemul de învățământ. Cât despre România educată a lui Klaus Iohannis, Miclea a spus că e unul din cazurile în care ”coeficientul de ego este mai mare decât coeficientul de inteligență”.

„Dacă vrei să ai un nivel de buăstare trebuie să investești în educație, nicidecum nu se pune problema să reduci procentul  PIB, e un indicator al importanței educației. Se vede cât de importantă este educația mai ales în situații de criză, când chiar dacă esti sărac sau strâmtorat, tu aloci un procent mai mare pentru educație, atunci se vede cât contează educația”, a spus Miclea.

În plus, el a analizat și ”criza de sănătate mintală” și a explicat de ce incidența cea mai mare a tulburărilor neurotice anxietate și depresie a coborât spre finalul adolescenței.

„Depresia, care avea spike-ul, frecvența cea mai mare, pe la 27 de ani a coborât la 17,5 ani. Anxietatea a coborât vreo 8 ani”, a spus Miclea.

Profesorul a vorbit despre câteva dintre caracteristicile „minții generației digitale”. „E o preferință pentru multimedia, nu unimedia, tot internetul e multimedia, ei au nevoie de acces la cunoștințe oricând și oriunde, nu doar eu vin și predau la clasă lecția cutare, trebuie să o las accesibilă într-o variantă înregistrată, să o rulezi tu”, a exemplificat Miclea.

„De la începutul adolescnței, de la 13-14 ani, modele sunt în primul rând în grupul de prieteni. Ce trebuie să facem, ca familie, e să controlăm grupul de prieteni, să îi ducem pe copii în gupuri de prieteni sau grupuri care oferă modele sănătoase, de exemplu să îi duci la un sport”, a spus Miclea.

Video AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare