Închide

Institutul ”Anatomia”, prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean, încă de la înființarea sa în 1888, va fi modernizat cu 11 milioane de euro

Educaţie by Actual de Cluj - mai 13, 2024 0 69

Institutul ”Anatomia”, prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean, încă de la înființarea sa în 1888, va fi modernizat cu 11 milioane de euro.
Clădirea va fi modernizată în următorii cinci ani în cadrul unui proiect a cărui valoare totală este de aproape 56 milioane de lei, adică peste 11 milioane de euro, din care 16,27 milioane vin de la Uniunea Europeană.
În octombrie 1872, a fost întemeiată Universitatea Regală Maghiară din Cluj, numită din 1881 universitatea ”Francisc Iosif”,  având în componență patru facultăți: Drept și Științe de Stat, Medicină, Filosofie, Litere și Istorie, Matematică și Științe Naturale.
Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, pe terenul pus la dispoziția universității de către Societatea Muzeului Ardelean care, la rândul său, l-a primit de la contele Imre Mikó, a fost ridicat ansamblul de clădiri reprezentative ale Facultății de Medicină. Acesta a fost conceput în sistem pavilionar, având o suprafață de aproximativ 10 mii de metri pătrați. Prima etapă a construcției datează din perioada 1886-1888, când au fost realizate clădirile Institutelor de Anatomie, Anatomie Patologică și Medicină Legală – ”Pavilionul Anatomia” – și clădirea Institutelor de Fiziologie și Igienă. ”Această clădire este un loc cu o semnificație emoțională profundă pentru orice student care pășește pe treptele sale încărcate de istorie”, arată azi Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu