Închide

Cercetător clujean ajuns la Stanford, în SUA, primește premiu pentru cercetarea creierului uman

Uncategorized by Actual de Cluj - mart. 01, 2018 0 2271

Un cercetător școlit la Cluj și ajuns la Stanford, în Statele Unite primește premiu prestigios pentru cercetările sale în tulburări neuropsihiatrice.
E vorba de neurocercetătorul clujean Sergiu Pașca, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, ce a primit în februarie unul dintre premiile Vilcek pentru cercetătorii promițători din domeniul științei biomedicale. Fundația Vilcek decernează aceste premii imigranților din SUA cu contribuții substanțiale în arte și științe.
Pașca e asistent la Universitatea Stanford din 2009, unde urmează studii postdoctorale după ce a absolvit UMF Cluj în 2007, și cercetează psihiatria și științele comportamentale.
În motivarea acordării premiului, fundația Vilcek notează că Sergiu Pașca folosește modele ale creierului uman create prin tehnologie de reprogramare celulară, ca să exploreze bolile neurologice. „Pașca a dezvoltat unele dintre primele sale modele de laborator din celule ale pielii ale pacienților cu forme genetice de autism și alte tulburări neurologice; acești neuroni au ajutat la descoperirea efectelor celulare ale mutațiilor specifice și au demonstrat că această abordare nouă e promițătoare. Ca urmare, Pașca a dezvoltat metode de a modifica structuri 3D dezvoltate în laborator numite sferoizi, sau organoizi specifici pentru zone ale creierului, între altele și prin extragerea de celule stem. Aceste structuri copiază regiuni specifice ale sistemului nervos, și pot fi ansamblate pentru studierea comunicării dintre celule în creierul uman aflat în dezvoltare, pentru a forma circuite funcționale ale creierului în modelele de laborator. Modelele lui Pașca, asemănătoare celor reale, pavează drumul spre o mai bună înțelegere a tulburărilor ca autismul și schizofrenia”.

În videoclipul de prezentare realizat de fundația Vilcek, Pașca își descrie viața în România: s-a născut în Cluj, cu puțini ani înainte de căderea comunismului. „Chimia era „suprema știință” în acele vremuri”, rememorează el. „Așa că devreme am construit un laborator la subsol și am început să fac experimente. Am început să mă gândesc la ce mi-ar plăcea cu adevărat să fac și am decis că ar fi bine să mă concentrez pe chimia vieții. M-am educat ca doctor, dar întotdeauna m-am gândit că ar fi important să mă apropiu de creier. Nu veneam dintr-o școală de top, așa că a durat o vreme ca să obțin o bursă. Am rămas în România ca profesor după ce am terminat școala medicală și am venit la Stanford în 2009”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu