Închide

4 expoziții noi la Fabrica de Pensule, se deschid vineri. Între ele, o lopată și un telefon din mămăligă

Uncategorized by Actual de Cluj - feb. 21, 2018 0 270

Nu mai puțin de patru expoziții se deschid simultan vineri seara în Cluj-Napoca, în centrul de cultură care a ajuns să formeze cunoscuta „școală de la Cluj” în arta contemporană, Fabrica de Pensule.

Una dintre cele patru expoziții se deschide în galeria Lateral ArtSpace și cuprinde trei lucrări ale Anna-Bellei Papp care au fost concepute ca parte dintr-o serie de scrieri, prin care artista își propune descrierea multiplicității relațiilor pe care consumatorii de artă le pot avea cu opere și activități creative în general. O altă expoziție se deschide la galeria Plan B, „Talking ‘bout my generation”, ce cuprinde lucrări ale câștigătorilor selectați de Fundația Plan B a Concursului Expo Maraton organizat de Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și care reunește un grup de tineri artiști care, prin lucrările lor, reușesc să construiască discursuri artistice puternice și clare despre societatea contemporană.

O a treia expoziție, „Winter Sleep” a artistului Dragoș Bădiță, se deschide la galeria Pilot. „Se crede că în somnul adânc suntem inconştienţi, dar poate că de fapt ne pierdem temporar capacitatea de a memora, așa că atunci când ne trezim, resimţim perioada de somn ca pe un gol inconştient. Poate conștiința este prezentă, dar se retrage din simțuri și minte și se încolăceşte în jurul ei înseşi, ca un șarpe evanescent care își mușcă singur coada”, explică artistul.

În fine, o a patra expoziție, „Mămăligă descompusă” de Ghenadie Popescu, se deschide la galeria Raft Cluj și prezintă lucrări confecționate parțial din mămăligă, cum ar fi o lopată, un clopot, o menghină, o mască militară sau un telefon, prin care artistul contextualizează identitatea socială a Moldovei, tranziţia de la trecutul sovietic la prezentul democratic „bulversant pentru o bună parte din populaţie”. Să mai spunem că în urmă cu zece ani artistul a mers pe jos din Chișinău până în Iași, îmbrăcat în haine confecționate din rafie, trăgând după el o mămăligă de mari dimensiuni.

Expozițiile vor fi vernisate vineri la ora 19 și pot fi vizitate timp de o lună.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare