Închide

Cartierul construit pentru boșii comuniști în Cluj, cu un loc de parcare la fiecare 2 apartamente, doar pentru șefi, 250 de directori și șefi de servicii

ActualitateIstorie by Actual de Cluj - feb. 22, 2025 0 16214

sala polivalenta

Nu multă lume știe că în Cluj-Napoca în anii în care au fost ridicate marile cartiere a fost construit și un cartier doar pentru boșii regimului comunist, doar șefi de întreprinderi și fabrici, peste două sute, cu un loc de parcare la fiecare două apartamente, un lux și atunci, în condițiile în care în medie era prevăzut un loc de parcare la zece locuințe.

Vorbim despre cartierul – sau mai corect spus ansamblul de blocuri – Anatole France, după numele străzii din cartierul Andrei Mureșanu. Aici, detaliul de sistematizare realizat în 1971 de Institutul de Proiectare pentru Sistematizare și Construcții Cluj, pe care îl redăm mai jos ca extras din volumul ”Cluj-Napoca în proiecte. 50 de ani”, prevedea construirea de ”blocuri de locuințe proprietate personală cu confort sporit”, în blocuri cu cinci niveluri și vile cu trei, cu un indice de motorizare de 50%.

 

”Duplexurile și clădirile cu P+2 etaje nu au fost în final acceptate, pe motiv că ”noi vrem să dăm oamenilor muncii de la noi mai mult decât au dat patronii din Anglia secolului XIX”, redă șeful de proiect, arhitectul Emanoil Tudose, în volumul amintit. În final s-au construit numai blocuri cu P+4 etaje. ”Nu s-a făcut, deși am propus, întocmirea unei anchete sociale despre extrem de interesantele relații de conviețuire, într-un spațiu relativ mic, între cei peste 250 (două sute cincizeci) de directori, șefi de servicii importante etc”, mai arată acesta.

Arhitectul Emanoil Tudose a lucrat ca architect proiectat la DSAPC Iași, apoi la Cluj la Institut Proiect Cluj. A fost, între 1968 și 1975, cadru didactic cu titlu asociat în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca. A câștigat concursuri naționale, pentru urbanism și arhitectură. În 2021 a primit premiul Opera Omnia al Uniunii Arhitecților din România.
Ansambluri de locuințe executate: Mănăștur – Zona Subfăget, Mănăștur – Câmpului, Piața Mărăști (împreună cu arh. Gheorghe Elkan), Cartier “Anatole France”, Aurel Vlaicu Nord, Aurel Vlaicu Sud, B-dul Aurel Vlaicu, Zorilor Nord, Zorilor Sud, Strada Pata (azi Nicolae Titulescu) Sud.


Citește pe aceeași temă:

Un ansamblu de blocuri construit în comunism în Cluj-Napoca a fost premiat de arhitecți, cel mai bun proiect de urbanism din România în 1973; după 50 de ani e cea mai aglomerată stradă din oraș

”Orășelul informaticienilor”: un cartier comunist al Clujului a fost proiectat ca să asigure locuințe pentru angajații Combinatului Electronic

Istoria unui bloc unic în România, construit de o fabrică la Cluj. Arhitectul care l-a proiectat, după 40 de ani: „nu cred că s-a mai făcut așa ceva undeva”

Cum a fost desenat cartierul Mărăști din Cluj, unul dintre cele mai mari din România, cu cel mai mare bloc din oraș, cu zece scări

Adevăratul zgârie-nori al Clujului trebuia să aibă 22 de etaje și 40 de ani vechime

Nici un comentariu

Scrie un comentariu