Închide

Istoria unui bloc unic în România, construit de o fabrică la Cluj. Arhitectul care l-a proiectat, după 40 de ani: „nu cred că s-a mai făcut așa ceva undeva”

IstorieTop News by Mihai Prodan - mart. 02, 2019 1 27952

Un bloc de locuințe din Cluj e atât de neobișnuit încât în patru decenii nimeni nu s-a gândit să-i copieze modelul – nici măcar în vremea regimului comunist, când imobilele se ridicau după proiecte-tip.

Vorbim despre foarte cunoscutul „bloc spray”, singurul din întreaga țară care are formă de prismă fațetată, ce ar trebui să arate ca un spray cilindric cu nu mai puțin de 16 fațete, cu patru apartamente pe palier, iar la parter – un magazin de prezentare a fabricii Farmec, care e și cea care a comandat, la vremea aceea, construirea acestui bloc în această formă. Că blocul are 16 fațete e cu tâlc: pe vremea aceea cel mai bine vândut spray al fabricii de cosmetice din imediata vecinătate era „Farmec 16”.

Administratorul asociației de locatari, Ștefan Șoroș (78 ani) locuiește în bloc chiar de la construcția sa. „Am fost al doilea locatar, în decembrie 1979”, spune el, în sufrageria apartamentului său. „M-am angajat în 1978, inginer energetic și m-am pensionat la 55 ani, tot inginer energetic. Șantierul era la etajul 4 când am venit eu la Farmec. Când m-am mutat mergeam în halat la fabrică”.

Blocul a fost proiectat de arhitectul Constantin Maian (84 ani). „Soluția e una unicat și era o soluție foarte bună, o structură de rezistență care se putea preta la orice, garsoniere, apartamente, hotel, orice. Și clădirea de restaurant făcea parte din proiect. Directorul a fost unul excepțional: fac construcția pentru salariații mei și fac și posibilitatea de a lua masa. Eu de obicei când proiectez ceva fac două variante și discut cu beneficiarul: pătrate și cu foarte multe laturi, aproape circulară. Blocul acesta, în plan, era circular. Directorul tehnic a luat proiectul fără să meargă cu mine, singur la avizare la București și a susținut varianta aceasta rotundă, care era cea mai grea. A vrut să mă pună pe mine la încercare, să vadă dacă pot rezolva problema. Până la urmă s-a reușit. Dacă n-a dat institutul (institutul județean de proiectări Cluj-n.red.) proiectul la vreun alt județ dar nu cred că s-a mai făcut așa ceva undeva. La București mai există blocuri cilindrice, făcute mai demult, dar nu în forma asta”. Maian se referă la singurul alt bloc asemănător ca formă, din București, e vorba de blocul Tehnoimport care într-adevăr are formă cilindrică, deci curbă, și nu de prismă fațetată. Blocul a fost ridicat în 1935. Blocul-spray „e unicat complet, pe vremea aceea se făceam prefabricate, proiecte-tip, dar acesta a fost unicat”, conchide Maian.

Urbanistul care a gândit mare parte din orașul Cluj-Napoca așa cum îl știm acum, cu cartierele sale comuniste, Emanoil Tudose, explică: „ideea a fost, acesta a fost și argumentul încă e la autorizare, să fie în formă de spray. Pe vremea aceea era o mare realizare tehnică pentru România spray-urile făcute de Farmec. Se vindeau în valută, mergeau oamenii în străinătate și dacă nu aveau valută duceau valize cu spray-uri, la bulgari, la unguri, în Polonia, în Rusia mai ales. În Cluj da, e singurul, și asta a fost ideea, era simbolul Farmecului”.

 

Revista Arhitectura, din 1979, prezintă amplu proiectul acestui neobișnuit bloc:

Un comentariu

  1. apropo de blocul ăsta – din prima se vede stilul comunist rudimentar gotic de cavernă ieftină banal ca realitatea si mai ales indimenticabila lipsă de finisaj care pare o caracteristică a unui tip de arhitectură pe care l-aș numi- disperat; nicio benevolență ptr materialele noi ptr metamateriale ptr ceva fain doar plăci de betoane armate ca ptr o cazemată care urmează poate, să fie distrusă nicio izlolație termică și fonică nimic deosebit pe verticală sau prin orice altceva; cine și/ar cumpăra un obiect oarecare pe care să dea totuși ceva bani și care să nu aibă nimic frapant în el nimic straniu; dă/o dracului domnule comparativ cu ce anume acest bloc pare unic; mai sunt porcării si la altii dar dacă nu ele reprezintă repere atunci pot să spun că nici în materie porcărie nu se remarcă prin a fi sic! altceva decât= o porcărie

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare