Închide

Agentul PSD care dansează cum îi cântă boss-ul de la Aeroport, în tribuna Consiliului Județean

ActualitateAdministrațieOpinieTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 01, 2019 0 2978

Nu s-a remarcat prin absolut nicio inițiativă care să servească interesului public – deși se află la al doilea mandat în plenul Consiliului Județean – în schimb a devenit un aprig apărător al intereselor directorului aeroportului clujean, David Ciceo, din tribuna forului județean. În loc să dea dovadă de obiectivitate, de judiciozitate, PSD-istul Vladimir Mătușan se comportă în plenul Consiliului Județean de parcă ar fi avocatul personal al lui Ciceo, și chiar un agent de promovare a imaginii boss-ului de la Aeroport. Potrivit informațiilor actualdecluj.ro, Mătușan e cel care a făcut „lobby” intens în PSD, în vederea intervenției prefectului, astfel încât inițiativa conducerii Consiliului Județean privind aplicarea Ordonanței 109 să nu-l afecteze în niciun fel pe Ciceo. Să analizăm, totuși,  cum a fost posibil ca Mătușan să se transforme într-un cățeluș al lui Ciceo, mai cu seamă că există martori care confirmă că inițial acesta-i combătea activitatea la conducerea Aeroportului.

La început îl contesta pe Ciceo

Funcționarii din Consiliul Județean și chiar și foștii săi colegi în Consiliul de Administrație de la Aeroport își amintesc că prin 2014, avocatul Vladimir Mătușan nu-l simpatiza deloc pe matusalemicul director David Ciceo. Dimpotrivă, proaspăt consilier județean și membru în CA-ul de la Aeroport, Mătușan era pus pe fapte mari, fiind foarte pornit să-i deconspire lui Ciceo eventuale ilegalități. „Mătușan era singurul care în ședințele din CA se ambala să afle dedesubturile acțiunilor conducerii Aeroportului, punea întrebări, cerea socoteală, se îndoia tot timpul de directorul David Ciceo”, relatează unul dintre foștii membri ai CA-ului de la Aeroport. „Venea la noi și îl critica pe Ciceo, se plângea cum acesta încercă să le forțeze mâna în CA să semneze tot felul de documente, fără acoperire juridică”, a relatat și un funcționar din cadrul Consiliului Județean. Nu trece mult timp și Mătușan își schimbă complet atitudinea. El începe să-l promoveze pe Ciceo în ședințele de Consiliu Județean, să-l apere în relația cu conducerea administrației județene – folosindu-se de argumente care de cele mai multe ori frizează ridicolul. Același Mătușan, ales de cetățeni să le reprezinte interesele în forul județean administrativ, cosnideră că e firesc să-i promoveze lui Ciceo imaginea, inclusiv pe pagina sa personală de facebook, arâtându-se „copleșit” de profesionalismul managerului unei regii subordonate Consiliului Județean. Având și calitate de avocat, Mătușan trebuia să se dovedească un aprig apărător al legii, să fie chiar el cel care să se bată pentru aplicarea Ordonanței 109, privind guvernanța corporativă în cadrul Aeroportului. Or, el a avut grijă, dimpotrivă, ca prevederile Ordonanței 109 să-l ocolească pe Ciceo.

Contracte de la Aeroport cu dedicație?

Intervine întrebarea, așadar, pe bună dreptate,  cum de s-a schimbat atât de radical atitudinea lui Mătușan? Încă de pe vremea când colegul său de partid, Ioan Oleleu, conducea Consiliul Județean, se vehicula în spațiul public că Mătușan nu ar fi deloc străin de o serie de contracte de avocatură, încredințate de Aeroport unor persoane cu conexiuni în PSD. De altfel, despre acest subiect s-a mai relatat în presă. Chiar dacă Aeroportul are un departament juridic bine reprezentat, Ciceo a cheltuit în paralel sute de mii de euro, angajând consultanță juridică externă pentru diverse nimicuri, apropiindu-și astfel persoane influente din avocatură și din politică. Mătușan era pe atunci membru în CA-ul Aeroportului și nu a avut niciodată nimic de obiectat când Ciceo cheltuia cu nemiluita pentru angajarea serviciilor unor avocați. Nu l-a auzit nimeni pe Mătușan în spațiul public cu semne de întrebare: „de ce este nevoie ca Ciceo să angajeze servicii externe de avocatură, de vremea ce Aeroportul avea propriul departament de avocatură, puternic, cu mai mulți juriști angajați?”. Mătușan nu a părut deloc mirat: cum de au ajuns două avocate, tocmai din Gherla, să semneze contracte de zeci de mii de lei pentru a oferi „consultanță juridică” ditamai Aeroportului? Una dintre avocate, în prezent viceprimar PSD în Gherla, Iulia Cătinean (după căsătorie Trif) – era consilier local când a semnat contracte cu Aeroportul (foto jos). Potrivit surselor Actualdecluj, aceasta e  în relații foarte bune cu Mătușan, care la vremea respectivă era membru în CA-ul Aeroportului, semnând și autorizând frumos, fără probleme, bugetul și plățile regiei aeroportuare  (foto jos). O altă avocată care a încasat zeci de mii de lei de la Aeroport și care, de asemenea, nu e străină de Mătușan, este Ioana Anca Negru (foto jos).

Își ține banii la ciorap

Și din declarația de avere, și din bârfele de la partid reiese că Mătușan nu are în prezent o situație financiară strălucită, cel puțin,  veniturile lui din surse oficiale se învârt în jurul sumei de aproximativ 6.000 de lei/lună. Din avocatură, pe cale oficială nu înregistrează venituri mari (în tot anul 2018 a raportat o sumă de 10.000 de euro). Salariul de cadru didactic de la Universitatea de Drept „Dimitrie Cantemir”, de asemenea, îi aduce sub 1.500 de lei/lună, iar din activitatea de consilier județean primește 890 lei/lună. Cu toate acestea, Mătușan își permite să plătească rate bancare, să crească un copil și să trăiască pe picior mare. De menționat că el nu are banii în bancă, conturile sale fiind goale (foto jos). Declară, în schimb că are economii de 25.000 de euro. Probabil îi ține ascunși sub saltea (foto jos)

Colegul din Consiliul Județean care de asemenea dansează pe muzica lui Ciceo. Ce afacere a făcut cu Mătușan?

Întâmplător sau nu, un alt apărător al directorului David Ciceo, consilierul local PNL Dorel Secară a făcut un deal important cu Mătușan, în 2017. Potrivit declarației de avere, Mătușan i-a vândut lui Secară un apartament cu suma de 72.500 euro.

Agentul de publicitate al lui Ciceo. Ocupație de PR-ist ieftin

În loc să inițieze proiecte care să vină în sprijinul comunității clujene, Mătușan se ocupă să-l promoveze și să-l apăre pe directorul de la Aeroport, de parcă acesta ar fi scopul pentru care se află în forul Consiliului Județean. Nu doar că participă la toate evenimentele, inclusiv la cele de factură comercială, organizate de Aeroport, dar are grijă mereu să-l laude pe Ciceo pe pagina lui personală de facebook. Într-una dintre postările în care face pe PR-ul, Mătușan îl felicită pe Ciceo și cu un drum face și puțină reclamă Wizz Air-ului, că doar nu-i strică.


Din CA, pe banii Aeroportului în delegație cu Ciceo

Când Mătușan a plecat în delegație cu Ciceo – în noiembrie, 2015 – la Ostrava, în Cehia, erau deja buni amici – spun sursele Actual de Cluj. Potrivit informării transmise de Aeroport, delegația clujeană, din care făceau parte și câțiva consilieri județeni, s-a deplasat la Ostrava pentru a se „informa” despre un proiect intermodal, care ar fi putut fi implementat și la Cluj. Mai precis, ar fi putut fi implementat dacă nu s-ar fi dovedit că directorul Aeroportului clujean a mințit cum că poate să implementeze un proiect în colaborare cu niște parteneri care în realitate nu și-au dat niciodată acordul în privința oportunității acestui tip de investiție. Dar acesta este alt subiect. Revenind la subiectul de față, toate costurile de deplasare ale delegației clujene la Ostrava au fost suportate din bugetul Aeroportului, nefiind foarte clar, Mătușan și-o fi aprobat singur cheltuielile, din calitatea sa de membru în CA?  Ce e sigur este că s-a arătat foarte bucuros de călătorie, postând imagini cu bunul său amic David Ciceo, pe pagina personală de facebook (foto jos).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.