Închide

Primăria împrumută 85 de milioane de euro. Boc spune că banii sunt pentru Filarmonică

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 01, 2019 1 890

Un credit de 400 de milioane de lei (peste 85 de milione de euro) pe 30 de ani urmează să fie contractat de Primăria Cluj începând cu 2020 pentru a susține programul de investiții. Primarul Emil Boc a spus astăzi că gradul de îndatorare al municipalității este foarte mic, de 6%, ceea ce permite contractarea creditului și a mai afirmat că banii vor fi folosiți în principal pentru construirea Filarmonicii.

Consilierii locali vor dezbate la ședința ordinară din 5 martie un proiect de hotărâre privind contractarea creditului de 400 de milioane de lei. Banii urmează să fie folosiți în principal pentru proiectul Filarmonicii (sala de concerte și sediu), după cum a anunțat primarul Boc. Potrivit proiectului, din credit urmează să fie reabilitate și o serie de clădiri din centrul orașului și să se modernizeze și pasajul de la gară.

sursa: primariaclujnapoca.ro

Primarul Emil Boc a spus public că municipalitatea urmează să contracteze împrumutul începând din 2020 și că mai întâi are nevoie, potrivit legii, de acceptul de la Ministerul Finanțelor. În plus, primarul a mai precizat că în prezent gradul de îndatorare al Primăriei este foarte mic, de 6%, ceea ce permite contractarea de credite. De altfel, în proiectul de hotărâre pe care îl vor discuta consilierii locali, se arată că majorarea salariilor funcționarilor a pus presiune pe bugetul local și că asigurarea cheltuielilor de funcționare a instituției, prioritate legală, lăsă bani mai puțini pentru investiții.

În ceea ce privește proiectul Filarmonicii contractat printr-un concurs de soluții în 2011, el stagnează și a fost relansat într-o altă formă doar anul acesta. Inițial, pe terenul de 1,3 hectare de pe B-dul 21 Decembrie preluat de Primărie de la Armată în timpul administrației Apostu, prin concursul lui Emil Boc, pe atunci premier, se dorea un ansamblu complex. Proiectul tehnic a fost câștigat de firma Vaal Arhitectură, care a gândit un ansamblu format din cinci clădiri (sala de concerte, sediul Filarmonicii, o clădire pentru artele dramatice şi plastice, sediul Academiei de muzică, dar şi un hotel cu peste 200 de camere), deservite de o parcare subterană pe patru niveluri cu 500 de locuri de parcare proiectată pe 80% din suprafaţa terenului de peste 1,3 hectare de pe B-dul 21 Decembrie nr. 106, aflat în proprietatea primăriei. Valoarea proiectului estimată atunci era de peste 50 de milioane de euro.

Proiectul Vaal Arhitectură nu a mai fost predat într-o formă viabilă Primăriei nici până în prezent. De altfel, mai mulți specialiști au semnalat faptul că el nu poate fi pus în operă în forma inițială niciodată. Din 2011, Primăria a tot tărăgănat proiectul. Se miza pe câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. Apoi, pe teren s-a amenajat o parcare publică, ca să nu stea nefolosit.

În 2011, primăria a avut o tentativă de a scoate la concesiune, prin licitație, lucrările care urmau să pornească proiectul Centrului Cultural Transilvania și a încercat să găsească un partener privat care să construiască parkingul subteran care deservește ansamblul, iar în schimb acesta să primească posibilitatea de a-l exploata și de a construi apartamente în regim hotelier pe amplasament, investiții pe care să le exploateze pe durata a 49 de ani, plătind o redevență anuală primăriei. La licitație nu s-a primit, însă, nicio ofertă.

În 2016, primăria a decis să relaxeze condițiile de licitație și a aprobat o nouă schemă prin care să se concesioneze lucrările: în schimbul realizării parkingului subteran de peste 250 de locuri pe terenul de pe B-dul 21 Decembrie, investiorul primește posbilitatea să construiască și să exploateze imobile de birouri timp de 60 de ani, cu obligația de a plăti anual primăriei o redevență egală cu 3% din veniturile obținute din exploatarea investițiilor pe care le realizează, dar nu mai puțin de 44.000 de euro anual. Licitația de concesionare a lucrărilor nu a mai fost lansată.

În 2017 s-a angajat un consultant care să relanseze proiectul. Despre firmă, media a scris că e deținută de Sulfina Barbu, fost ministru în Guvernul Boc și de către Silvian Ionescu, fostul șef de la Mediu. Firma a propus un scenariu pe baza căruia Primăria a relansat anul acesta proiectul Filarmonicii.

Administrația a lansat o licitație de concesiune a unei suprafețe de 1500 mp situația în spatele clădirii cazarmă monument aflată pe terenul de pe 21 Decembrie 1989 pe 38 de ani pentru realizarea unui hotel sau a unei clădiri de birouri. Redevența a fost estimată la 130.000 euro. Licitația urmează să se deruleze la finalul lunii martie. Criteriul de adjudecare este prețul (95%) și cel mai mare procent de vegetație propus (5%).

Cea de a doua licitație care se va lansa va fi una pentru proiectarea sălii de concerte a Filarmonicii. Despre această licitație, oficialii Primăriei au spus că se va lansa până în vară. Viceprimarul Dan Tarcea a spus pentru Actualdecluj.ro că proiectul inițial botezat Centrul Cultural Transilvania nu va mai fi realizat în formula din 2011. Din respectiva propunere administrația își dorește să facă o sala de concerte.

Un comentariu

  1. pentru centrul cultural transilvania s-a organizat concurs de solutii, printre primele organizate. Ar trebui ca proiectul sa se realizeze, asa cum a fost conceput in 2011.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare