Închide

”Orășelul informaticienilor”: un cartier comunist al Clujului a fost proiectat ca să asigure locuințe pentru angajații Combinatului Electronic

Actualitate by Mihai Prodan - sept. 21, 2023 0 1099

Un cartier comunist al Clujului a fost proiectat ca orășel al informaticienilor, pe vremea când industria începea să prindă contur. E vorba de cartierul Zorilor, despre care nu multă lume știe că a fost conceput în ideea de a asigura locuințe angajaților Combinatului Electronic, atunci în curs de execuție.

Aflăm informația din revista Arhitectura din 1979, unde arhitectul Emanoil Tudose arată că Zorilor urma să aibă aproximativ 4.000 de apartamente și ”a fost conceput în ideea de a asigura locuinţe unei părţi a muncitorilor Combinatului Electronic, în curs de execuţie în zonă”.

Cartierul Zorilor este situat la limita sud-estică a municipiului, pe o terasă a dealului Feleac, la mai mult de 100 de metri peste cota vetrei orașului vechi”, nota articolul. ”Va fi legat printr-o arteră de viteză cu cartierul Mănăştur şi cartierul Gheorgheni (şi mai departe cu ansamblul Pieţei Mărăşti şi zona industrială). Legătura cu centrul vechi se va realiza pe Calea Turzii, artera de penetraţie dinspre Turda şi pe cîteva străzi de mai mică importanţă — Republicii, Pasteur şi Marinescu — toate având pante accentuate”.  Urma să aibă aproximativ 4.000 apartamente iar la acea vreme construcția sa abia începea. ”Ultimul cartier, avizat şi aprobat, a cărui execuţie urmează să înceapă în 1979, a fost conceput în ideea de a asigura locuinţe unei părţi a muncitorilor Combinatului Electronic, în curs de execuţie în zonă. Cele 4 000 apartamente au fost amplasate pe un teren cu multe denivelări, cu multe restricţii geotehnice, cu lentile de mâluri şi turbă, care au dus la dispunerea dispersată a construcţiilor în teritoriu. Prin fluenţa şi dinamica străzilor, a spaţiului aferent acestora, se încearcă unificarea imaginilor”, nota arhitectul Tudose.

La o jumătate de secol distanță, Tudose spune pentru actualdecluj.ro că Zorilor a fost primul cartier în care regimul comunist a permis vânzarea locuințelor către locatari. ”Ideea era că pe strada Republicii câteva sute de metri mai jos de intersecție era primulcentru de informatică, de calculatoare al Clujului. Și pe urmă era clădirea IEIA, care în mintea noastră era pentru un mare combinat electronic. Cartierul Zorilor a fost conceput în momentul când s-a desființat legea care nu permitea oamenilor să-și cumpere apartamentele și a început să apară cereea pentru cumprărare. Era Oficiul Județean de Cumpărare și Vânzare a Locuințelor, până atunci în politica partidului comunist era ideea să poată controla tot ce mișcă în țara asta ca oamenii să stea în apartamente de stat. În contrast, Zorilor era prima libertate importantă în vânzarea de apartamente. În Zorilor o bună parte – 30% din apartamente – au garaje în proprietate. Iar pentru Zorilor în proiectul original numărul de parcaje era de 110%, erau mai multe parcaje și garaje decât apartamente”.

În Cluj a fost construită în acei ani IEIA Cluj – Napoca – Întreprinderea de Electronică Industrială şi Automatizări Cluj – Napoca.

Amintim, Zorilor e cel mai nou cartier comunist al Clujului: ridicat în anii ’80, construcția blocurilor a coincis cu penuria drastică de alimente și carburanți pe care a traversat-o România în decada de dinainte de Revoluție.

Cartierul – dintre cele ridicate în regimul comunist e cel mai nou din Cluj-Napoca, construit în 1988 – poartă numele unei străzi ce exista deja în zonă. A fost singurul cartier clujean proiectat și executat nu doar cu un loc de parcare pentru fiecare apartament, ci cu 10% în plus, pentru musafiri. Cartierul a fost ridicat la sfârșitul unei perioade în care se livrau în fiecare an nu mai puțin de 7.000 de apartamente pe an doar în Cluj-Napoca – de trei ori mai multe decât acum.

Să mai spunem că în cartier era prevăzut și un complex sportiv, cu un stadion olimpic, cu pistă de atletism și terenuri polisportive de tenis, baschet, volei și minifotbal, plus hotel, piscină, restaurant și vestiare.

După câțiva ani, un reportaj publicat în Scânteia, în 1986, nota: ”ansamblul Zorilor este grefat pe platforma cea mai nouă, a electronicii, ”curată”, nepoluantă, aparţinând tehnicii de virf. de perspectivă. O platformă electronică îngemănind toate ipostazele posibile , filialele unor institute de cercetare şi inginerie tehnologică, o unitate de producţie, altele de invăţămint liceal şi superior” – cu referire la faptul că și Liceul de Informatică, ce azi poartă numele lui Tiberiu Popoviciu, a fost construit tot în cartier, pe Calea Turzii.

Din reportaj, a cărui fotografie ilustrativă am preluat-o, aflăm și de unde vine numele cartierului: este citată Gabriela Păiş, şefa sectorului arhitectură şi sistematizare al Consiliului popular din Cluj-Napoca. ”Denumirea este tradiţională, axa principală a noului cartier fiind strada Zorilor, cea mai semnificativă pentru ansamblul care s-a creat şi se creează în continuare”.

Cartierul s-a construit în două etape: etapa Zorilor-Nord, încheiată in anii 1984—1985, şi etapa Zorilor-Sud, care era la acea vreme în curs de finalizare şi urma să fie finalizată în 1987. ”Calităţile cartierului sunt date de înălţimea la care este situat, de lipsa unor culmi care să închidă perspectiva, de mediul ambiant si proximitatea cu o platformă industrială nenocivă, dar care prezintă avantajul că oferă locuri de muncă, scutind destui locuitori de deplasări la distanțe apreciabile”.

Citește și:

Arhitectul care a desenat cartierul Zorilor: pericolul ascuns care poate duce tot cartierul la vale. „Cea mai dramatică, cel puțin din punctul meu de vedere, rămâne marea prostie, de o inconștiență strigătoare la cer”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.