Închide

Epopeea ruinei de spital transformată în sediu de universitate: lucrările au început în urmă cu trei decenii

EducaţieIstorieSănătate by Actual de Cluj - feb. 22, 2025 0 475

În urmă cu exact trei decenii începea șantierul la ceea ce urma să devină noul spital de urgență al Clujului, la marginea Mănășturului, pe dealul Colina, lângă fostul han transformat anterior în secție de Poliție. După câțiva ani în care a fost turnată fundația, ridicate zidurile și construite mai multe niveluri din clădire, șantierul a fost abandonat și a rămas așa timp de douăzeci de ani. Abia recent șantierului atât de dărăpănat încât au ajuns să-i crească arbori pe acoperiș i-a fost dată o nouă destinație, de sediu pentru Academia de Muzică.

În anul 1995, pe Colina din cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca, au început lucrările pentru construirea unui nou spital de urgență, care urma să fie cel mai modern din regiune. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Cluj, iar construcția se desfășura pe un teren de 21.000 de metri pătrați. Cu toate acestea, după doar un an, în 1996, lucrările au fost sistate din lipsă de finanțare, deși se cheltuiseră deja aproximativ un milion de lei. Astfel, clădirea a rămas neterminată și a fost abandonată, devenind o ruină în timp.
Timp de peste două decenii, structura nefinalizată a fost lăsată în paragină, fiind invadată de vegetație și deteriorându-se treptat. În această perioadă, autoritățile locale și centrale au căutat soluții pentru a valorifica clădirea, însă fără succes. În 2017, Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” a reușit să intabuleze terenul de la Colina, deschizând calea pentru transformarea ruinei într-un sediu modern pentru instituția de învățământ superior.
Începând cu anul 2021, au demarat lucrările de reabilitare și modernizare a clădirii, cu scopul de a o transforma în noul sediu al Academiei de Muzică. Proiectul prevede amenajarea de săli de curs și repetiții, birouri pentru profesori, ateliere de reparații și întreținere, precum și o sală de sport pentru studenți.

Dintr-un articol publicat în Adevărul de Cluj în mai 1995 aflăm că fusese inaugurat șantierul, precum și ce urma să aibă viitorul, acum fost, spital de urgență. Durata construcției urma să fie trei ani.

Cum arăta ruina înainte de șantierul pentru sediul AMGD:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu