Închide

Bretelele de trafic îngroapă proiectul „Filarmonică și sală de concerte în centrul Clujului”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 08, 2020 1 1565

Proiectul Filarmonică și sală de concerte în centrul Clujului a fost rupt în trei componente: un hub cultural în clădirea cazarmă de la bulevardul 21 Decembrie 1989, un imobil de birouri/hotel pe un teren de 1500 de mp și sală de concerte și sediul Filarmonicii. Viceprimarul Dan Tarcea a spus că primul dintre ele va fi realizat cu fonduri europene, iar celelalte sunt văzute ca proiecte multianuale, se fac, dar nu se știe când având în  vedere că Primăria și-a asumat să facă pe cheltuiala sa bretelele de racordare la oraș a Centurii Metropolitane.

Primăria a organizat în 2019 trei licitații pentru concesiunea pe 38 de ani a unei suprafețe  de 1500 mp situată în spatele clădirii cazarmă monument aflată pe terenul de pe 21 Decembrie 1989 pentru realizarea unui hotel sau a unei clădiri de birouri. În 2017 Primăria Cluj a angajat un consultant care să relanseze proiectul Centrului Cultural Clujean. Despre firmă, media a scris că e deținută de Sulfina Barbu, fost ministru în Guvernul Boc și de către Silvian Ionescu, fostul șef de la Mediu. Firma a propus scenariul cu concesiune și proiectare pe baza căruia Primăria a relansat anul acesta proiectul Filarmonicii.

Despre nereușita celor trei licitații, viceprimarul Dan Tarcea a spus că, probabil, perioada de concesiune este cea care a descurajat participarea la procedură. „Vom analiza din nou condițiile și vom vedea exact ce putem face. Probabil perioda de concesiune nu este suficientă”, a mai spus Tarcea.

Tot în 2019, Primăria și-a asumat să modernizeze cazarma monument preluată printr-un schimb cu Armata de administrație, la pachet cu amplasamentul unde urma să fie implementat proiectul Filarmonica Transilvania și să o transforme în sediu pentru Asociația Centrul Cultural Clujean care urmează să administreze și spațiile expoziționale create prin proiectul de investiție de 6 milioane de euro necesar transformării (din care 2 milioane de euro să fie obținuți din fonduri europene pe programul RO Cultura).

espre proiecutul mare,  Filarmonică și sală de concerte, viceprimarul Dan Tarcea a spus că e un proiect evaluat la 65 de milioane de euro, extrem de costisitor, dar că nu va fi abandonat de Primărie.

„E un proiect rezultat prin concurs de soluții și îl vom face mai devreme sau mai târziu. Nu se pune problema să nu îl mai facem. Nu putem lăsa celelalte proiecte ale orașului fără finanțare și să ne apucăm de acest proiect. Contractăm și creditul de 400 de milioane de lei, însă în 2021 vom reuși probabil semnarea contractului iar banii vor putea fi folosiți eșalonat în următorii ani. Avem acum asumate și bretelele de trafic pe care trebuie să le facem noi din proiectul Centurii Metropolitane și deja suntem cu banii la limită. Cu sala de concerte e precum bugetul unei familii. Trebuie planificate investiții majore cum e achiziția unei case sau a unei mașini. Nimeni nu poate face peste noapte o astfel de investiții”, a declarat Tarcea pentru Actualdelcluj.ro.

Despre sala de concerte care îi lipsește cu adevărat Clujului cu Filarmonică premiată și recunoscută internațional, oamenii din administrație spuneau că avea șanse doar dacă Clujul câștiga titlul de Capitală Culturală Europeană. Pentru Filarmonică există și autorizație de construire eliberată de Primărie. PUZ-ul pentru ansamblul de pe B-dul 21 Decembrie rezultat în urma concursului de soluții și asumat de municipalitate este valabil până în 2021.

Filarmonica este deținută de Consiliul Județean Cluj. Nici una dintre cele două instituții nu fac parte oficial din proiectul Primăriei Cluj anunțat ca Centrul Cultural Clujean – parking, sală de concerte, sediu Filarmonică pe B-dul 21 decmebrie, pe un teren de 1,3 hectare obținut de Primărie de la Armată.

În prezent pe acest teren funcționează din 2017 o parcare publică cu barieră.

Vezi și:

Primăria face sediu de 6 milioane de euro pentru Asociația care și-a asumat politicile culturale ale Clujului

A treia strigare pentru urnirea proiectului „Filarmonică în centrul Clujului”

Un comentariu

  1. De ce ati facut concursurile alea de proiectare care au costat o garmada de bani si alea ( acum aproape 10 ani deja ) daca era clar ca nu aveti bani ? Banii aia nu se putea folosi la altceva ? Adminstratia dvs pare un adminstartor foaret prost al banului public. Cand se va fce filaarominca peste inca 10-20 de ani credeti ca vor mai fi valabile/actuale ideile castigaroare ce vor avea atunci 30 de ani ?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.