Închide

Game, Set și Buget pe 2020

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 08, 2020 0 938

Sinteza bugetului orașului propus pentru 2020 a fost făcută de primarul Emil Boc, cu voce răgușită (după ce a susținut ieri, cu tobița sa, echipa de tenis a României care se bate să se califice în Finala de la Budapesta): la un leu plătit de clujeni din impozite și taxe locale, Primăria Cluj atrage 2,5 lei. Dar a fost contrazis la dezbaterea cu public organizată în 8 februarie,  în weekend, după o seară în care staff-ul Primăriei a făcut galerie serioasă tenismenelor: calculul nu stă în picioare deoarece clujenii cotizează mult mai mult iar orașul primește o cotă importantă din impozitul pe salariile oamenilor.

Setul Boc-ecran retroproiector

La dezbaterea de weekend a propunerilor de cheltuire a banilor din bugetul orașului pe 2020, primarul Boc și-a convocat consilierii locali dar și o pleiadă de directori și șefi din Primărie și instituțiile subordonate care au făcut Sala de Sticlă neîncăpătoare.

În postura cetățenilor au venit oameni din PLUS-USR, deputatul independent Dohotaru  dar și trei cetățeni. Cei din urmă, dar și un manager de firmă din Plus sau un alt membru din inițiativă au reușit să îi arate primarului că dezideratele politicii sale bugetare nu ating probleme reale ale oamenilor.

La începutul dezbaterii, cu voce răgușită, primarul a prezentat pe retroproiector principalele proiecte ale orașului pe care se vor cheltui banii.

Apoi, Boc și-a pus mănușile de politician și a mimat o sinceră prietenie și apreciere față de TOATE inițiativele lui Dohotaru, ale deputatului Emanuel Ungureanu și ale celorlalți distinși invitați (membrii PLUS). Despre toate a fost ferm și a sugerat că vor fi implementate, însă așa cum vrea și consideră Primăria. Când a fost încolțit sau i s-au arătat hibe din politica de cheltuire a banilor  atunci a schimbat foaia, sugerându-le celor care au intervenit că, de fapt, ei sunt cei care nu înțeleg lucrurile.

Sinteza bugetului orașului propus pentru 2020 a fost făcută de primarul Emil Boc, cu voce răgușită (după ce a susținut ieri, cu tobița sa, echipa de tenis a României care se bate să se califice în Finala de la Budapesta): la un leu plătit de clujeni din impozite și taxe locale, Primăria Cluj atrage 2,5 lei.

Setul Boc-PLUS

A fost contrazis de Groza (manager de firmă) de la Plus. El i-a arătat Primarului că municipalitatea primește mult mai mulți bani din impozitul pe salariile clujenilor iar calculul său este unul făcut ca să dea bine. Atunci Boc a devenit tranșant și i-a replicat că nu înțelege și că el că se referea strict la impozitele pe case și mașini pe care clujenii le plătesc.

Groza a mai adus în atenție Primăriei câteva propuneri prin care să se rezolve problemele reale ale clujenilor cum sunt lipsa creșelor, asigurarea mobilității (prin separarea proiectului trenului metropolitan de cel al metroului), construirea de parkinguri modulare. Groza a remarcat excedentul bugetar foarte mare cu care a terminat anul 2019 orașul și a spus că banii ar putea fi folosiți mult mai bine pentru proiectele orașului.

Boc a ținut să îi arate că municipalitatea e vizionară și că deja se ocupă de toate aspectele semnalate. „Excedentul vine din banii pe proiecte europene unde 85% din buget este subvenționat. Dar ca noi să primim banii, trebuie să îi plătim. De obicei banii de la UE vin în noiembrie-decembrie când nu mai poți să faci, cum ziceți dumneavoastră, Centrul Cultural Transilvania. Cu parkingurile modulare, ne-am orientat și noi spre această soluție dar toți constructorii din România se feresc de ele. Spuneți-mi dacă știți undeva că există la noi. Așa și noi am văzut la Bruxelles, la tot pasul. Parkingurile cu lift și mentenanța lor sunt prea costisitoare pentru Primărie ca să le plătim. 2020 sperăm să ne aducă primul parking modular pe Rebreanu. Cu trenul metropolitan și cu metroul așa și este, sunt proiecte separate. Traseul trenului prin nordul orașului e gândit pentru forța de muncă și mobilitatea locativă. Clujenii își vor face case până la Gherla dacă vor avea transport asigurat. De la Dej la Huedin vor merge ca de la Gent, Brugges la Bruxelles. În 10 ani de zile nu vom mai avea salarii decente plătite la Cluj și  va scădea calitatea vieții dacă nu facem aceste investiții”, a mai închis Boc propunerile făcute.

Un alt membru Plus i-a amintit primarului că anul trecut a alocat 6 milioane de lei pentru a cumpăra locuințe de pe piață, dar că a reușit să cheltuiască doar 100.000 de euro pentru un singur apartament.

„În Mărăști există un cămin de nefamiliști care e scos la vânzare. Primăria ar putea să îl cumpere și să îl transforme în locuințe. Cred că este mai avantajos”, a spus el.

Boc s-a arătat entuziasmat de propunere și s-a interesat al cui e imobilul, uitându-se către cei doi consilieri liberali prezenți, Valentin Gliga și Mihael Suciu care au îngânat ceva cu ”privat”. Apoi s-a răzgândit și a spus că Primăria nu susține o politică de incluziune a celor care au nevoie de locuințe sociale, disperat, în tot orașul, nu într-un singur loc și bloc.

Setul Boc-Dohotaru

Deputatul independent Adrian Dohotaru a adus în discuție problemele depozitărilor de gunoi din viitorul Parc Est, mutarea depozitul de materiale de construcții al RADP care există tot în respectiva zonă și închiderea străzii Bulandra cu bariară pentru a controla depozitările nelegale de gunoi  din zonă. În plus, Dohotaru a propus și creșterea plafonului maxim pentru proiectele propuse în cadrul bugetării participative, introducerea unor domenii noi care vizează protecția socială și locuirea accesibilă.

„V-am dat dreptate total în chestiunea cu Parcul Est când ați sesizat și la dezbaterea publică. Noi deja am  făcut câteva lucruri. Am cerut deja în comisia de circulație să analizăm chestiunea accesului cu cartelă pe strada Bulandra. Am cerut RADP o evaluare, la final de lună o să o am pentru a-și muta depozitul de materiale de acolo. Pentru rampele clandestine din 8 la 5 am găsit deja autorii. Cu bugetarea participativă am văzut ce regulament ne-ați propus. L-am citit cu atenție. Mă declar de acord cu propunerea de a introduce domenii sociale, însă doamna vicepriamr Olah Emese trebuie să analize exact implicațiile. Putem crește și bugetul pe proiecte. Să facem mai puține domenii, cu alocări mai mari de sumă. Putem crește la 200.000 lei plafonul „, a replicat Boc.

Setul Boc – USR

Deputatul Emanuel Ungureanu a cerut dezbatere privind calitatea actului medical din toate spitalele din oraș, asfaltarea străzii Edgar Quinet, achiziția de terenuri private pentru construcția de creșe sau amenajarea unor astfel de unități la școlile din cartier unde există excedent de teren, construirea unor cămine de bătrâni și asigurarea asistenței la domiciliu pentru persoanele aflate în dificultate.

„Punem cadrul la dispoziție”,  i-a promis Boc în legătură cu dezbaterea privind îmbunătățirea serviciilor oferite de spitalele din oraș. „Peste tot unde am încercat să facem în locațiile liceelor, creșe, am primit opoziție”, a continuat primarul. Boc a pasat problema creșelor în ograda Curții de Conturi care de 8 luni nu ar fi răspuns Primăriei dacă poate lansa proiectul de subvenționare a bonelor. La Edgar Quinet l-a nominalizat pe Tarcea ca „șef de proiect”, însă a spus că lucrarea mai are de așteptat deoarece e prinsă ca proiectare în proiectul centurii. „Edgar Quinet e bretea de legătură cu centura, la fel ca Brâncuși. Proiectarea e integrată, dar bretelele le plătim noi. E scump, de ordinul lucrării de pe Borhanci. Dar le vom face”, a mai spus primarul.

Cu asistența la domiciliu, Boc a spus că departamentul constituit în cadrul Direcției de Asistență socială cu acest scop e sabotat de faptul că în Anglia se dau salarii de 5 ori mai mari pentru munca de acest fel. „Avem 9 persoane. 5 și-au dat demisia anul trecut. Am reușit însă să ne acredităm ca să facem noi formare profesională pentru astfel de asistenți”, a intervenit și directorul Aurel Mocanu. „A, deci așa suplinim fluctuația de personal”, l-a completat primarul. Boc a mai ținut să spună că există și două proiecte de amanejare a unor cămine de bătrâni, dar că ele încă nu au toate actele legate de amplasament rezolvate.

Set Boc și cetățenii

Un contabil i-a arătat cu cifre că Primăria poate strânge cureaua la capitolul bunuri și servicii în așa fel încât să pună mult mai mulți bani la capitolul investiții. „Din 670 de milioane de lei la investiții, numai 252 de milioane de lei sunt puși de Primărie, restul vin din fonduri europene și bugetul de stat. În vechiul regim, contabilul era chemat și întrebat  de unde tăiem. Așa ar trebui și acum, să ne intereseze mai mult cât am cheltuit cu salariile și bunurile și serviciile și să vedem cum putem să mai tăiem și să punem la investiții”, a semnalata acesta. El a mai spus că s-a uitat pe execuția bugetară și pe propunerea de buget din acest an și a constatat că cheltuielile cu bunurile și serviciile sunt mult mai mari, chiar cu peste 70% la anumite capitole.

Sincer apreciez, e lăudabil ce mi-ați semnalat și în scris. Pentru partea cu salariile, întrebați mai sus. Nu putem veni împotriva legilor statului român. În privința birourilor, avem exemplul sălii de sticlă. Aici e creșterea. De 20 de ani nu am făcut nimic. Anul acesta sala va fi echipată după talia Clujului. Apoi avem partea de curățenie, de spații verzi, salubritatea, dezinsecția, activitățile culturale. Apoi sunt cheltuielile cu unitățile de învățământ, ca elevilor să nu li se mai ceară fondul școlii, cu creșele, cu asistența socială”, a mai spus Boc.

Contabilul s-a arătat de neconvins și a apreciat că Boc ar putea să mai ceară strângerea curelei la respectivul capitol, alte chetuieli din sectorul bunurilor și serviciilor. „Acolo sunt alocările pentru sport, cultură, sănătate. Ar trebui poate să beți o cafea cu colegii. Pe mine mă ajută fiecare leu gândit mai bine”, a mai răspuns primarul.

O beneficiară a unei locuințe sociale de pe strada Octavian Petrovici a arătat primarului că politicile sale locative nu reușesc de 10 ani să îi ofere o alternativă. Ea a semnalat că stă împreună cu băiatul de 20 de ani și cu soțul cu probleme medicale într-o locuință de 25 mp. „Am încercat să o cumpărăm pe lege, dar nu am putut deoarece e revendicată. Anul trecut am fost pe locul 25 pe lista celor îndreptățiți la o locuință socială. Anul acesta suntem pe 28”, a mai spus aceasta.

Boc a divagat pe temă, că e greu să construiești și a invitat-o să adere la proiectul (temporar) de subvenționare a chiriei. „Primăria vă plătește până la 300 de euro”, a adăugat edilul.

Maria R., părinte cu două fete la liceul Șincai, a semnalat că pentru respectiva unitate școlară nu există alternativă de transport cu autobuze școlare după-amiza și că ale ar fi foarte apreciate de părinți. Boc i-a promis că microbuzele, cele 10 pe care Primăria vrea să le cumpere anul acesta, vor prelua propunerea.

Ce buget previzionat are orașul în 2020 și cum se cheltuiesc banii

Bugetul Clujului proiectat pe 2020 e în valoare de 353,2 milioane euro, a fost lansat în dezbatere publică. Bugetul de anul acesta este cu 7,39%  mai mare față de cel din 2019. Deja primarul a anunțat prioritățile bugetare pe care le-a trimis clujenilor și în scrisorea primarului, după cum chiar Boc a ținut să reamintească oamenilor pe Facebook. Obiectivul general al bugetului enunțat de edil e creșterea „calității vieții în municipiu – educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural”. Direcțiile cheie sunt digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare ale orașului. Potrivit schemei de buget, mai bine de 60% din bani merg pentru secțiunea de funcționare (peste 1 miliard de lei adică 212 milioane de euro) care include și salarizarea personalului la nivelul Primariei si instituțiile din subordine (cheltuielile pe 2019 au fost de peste 340 de milioane lei adică peste 72 de milioane de euro). 40% reprezintă secțiunea de dezvoltare, investițiile unde intră și fondurile europene, secțiune de peste 675 de milioane lei (143 de milioane de euro).

Detalii despre propunerile de cheltuire a banilor: Buget de peste 350 de milioane de euro pentru Cluj-Napoca în 2020. Cum propune Boc să se cheltuiască banii

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare