Închide

Se aprobă turnulețul cu apartamente din centrul Clujului contestat de riverani

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 07, 2020 2 4229

28 de locuri de parcare (administrate în regim privat), un loc de joacă de peste 300 mp și o serie de plantații este câștigul orașului dintr-un proiect pentru amenajarea unui turnuleț mixt cu 9 niveluri în centrul Clujului, pe strada Năvodari nr.2, într-o zonă de restructurare.

Proiectul urbanistic- contestat de vecini- a primit până la urmă avizul arhitectului șef și urmează să fie promovat în fața Consiliului Local pentru a primi votul de intrare în vigoare. Primarul Emil Boc și-a dat și el acceptul și a semnat referatul de aprobare după ce TIV Imobiliare și TIV Construct au cerut expres Primăriei să le promoveze proiectul în Consiliul Local.

La discuțiile anterioare privind PUZ-ul de restructurare care să facă loc unui turnuleț de 28 de metri pe strada Năvodari nr.2 (lângă amplasamentul unde Primăria și-a propus să edifice o sală de concerte și un sediu pentru Filarmonică, pe B-dul 21 Decembrie – Năvodari, amplasament acum ocupat cu o parcare), proiectul a strâns o opoziție mare din partea vecinilor din zonă. Vecinii au cerut Primăriei să se gândească de două ori înainte să aprobe un astfel de turn masiv care aglomerează și aduce neajunsuri vecinătăților. Beneficiarul, omul de afaceri Cristian Tivadar, a venit la ședințele de urbanism cu un avocat celebru, iar proiectantul a transmis Comisiei de Urbanism că argumentele vecinilor sunt nefondate. În schimb, comisia a cerut o reconfigurare a funcțiunilor dorite și a cerut să vadă ce câștigă comunitatea, după cum sublinia arhitectul șef al orașului.

Parcela pe care se dorește construcția are 1729 mp și a fost prinsă în Planul Urbanistic Zonal al Filarmonicii, dar nu a fost și reglementată în vreun fel. De aici și controversele proiectului. Imobilul  propus pe parcelă are două corpuri cu regim de înălțime, trei subsoluri, parter, 7 etaje și unul retras unde se doresc birouri, respectiv locuințe. Spațiul verde va fi de 187 mp iar o servitute de 338 de mp va fi donată Primăriei. Se propun 37 de apartamente și s-au prevăzut 67 de locuri de parcare, după cum susținea proiectantul, arhitectul Sorin Scripcariu.

Acesta a argumentat în fața vecinilor că oricum proiectul Filarmonicii va aduce în zona Năvodari un calcan de 32 de metri și că ansamblul pe care el l-a propus este de maximum 28 de metri.

Fiind un PUZ de restructurare, beneficiarul, omul de afaceri Cristian Tivadar (cel care controlează TIV Imobiliare și TIV Construct) a oferit orașului o servitute de utilitate publică, un loc de joacă pentru copii, o alee și 28 de locuri de parcare cu acces public.

(sursă proiect de hotărâre aprobare PUZ, Primăria Cluj)

Proiectul are toate avizele și mai urmează să fie supus atenției Comisie de Estetică urbană înainte de obținerea autorizației de construire.

Proiectul de hotărâre privind PUZ-ul ansamblului de pe Năvodari nr. 2 este în consultare publică până în 10 martie, urmând să fie supus atenției Consiliului Local la o ședință următoare. În documentația finală nu s-a renunțat la locuirea colectivă, așa cum cereau arhitecții din comisia de urbanism.

Vecinii reproșau că și așa Primăria din Cluj a încurajat traficul în zonă prin amenajarea parcării cu barieră pe amplasamentul viitoarei Filarmonici, unde nu a dat locuri pentru riverani și nici nu a reușit să oprească petrecerile de noapte, drifturile, iar acum vrea să aprobe în zona Năvădari un imobil cu 9 niveluri care va aduce în zonă probleme legate de aglomerație și trafic, mai ales că în acolo sunt predominant clădiri cu un regim de înălțime de cel mult patru niveluri.

DETALII AICI despre reproșurile aduse de vecini:

Turnul de lângă viitoarea Filarmonică contestat de vecini: ”pentru un profit de 8 milioane de euro se distruge o stradă unde oamenii locuiesc și așa în condiții vitrege”

Arhitectul Sorin Scripcariu spunea pentru Actualdecluj.ro că nici vecinii nu sunt de bună credință și că au semnat împotrivă inclusiv unii care stau într-un bloc de pe Dorobanților, cel cu o reprezentanță a unei firme care vinde produse online. Arhitectul a mai precizat că oamenii de pe Năvodari locuiau lângă o incintă de producție, cea a Vel Pitar și că argumentele lor legate de calitatea vieții nu sunt justificate.

2 comentarii

  1. Ce discuţie stupidă! La New York stau lipite blocuri cu 3-4 etaje de unele cu 50-70. Iar la noi se vorbeşte de „turnuleţ” la un blocuşor cu 9 etaje!

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare