Închide

La Florești e greu să mai construiești curat și să faci rabat de la specificul local din ce în ce mai înghesuit

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 19, 2020 2 2213

Un proiect urbanistic pentru amenjarea mai multor locuițe colective-servicii-comerț în comuna Florești, pe strada Stejarului, a agitat spiritele la prima ședință a Comisiei de Urbanism a Județului din acest an. Specialiștii din comisie au remarcat că indicatorii urbanistici nu sunt calculați pe lege, însă urbanista care a susținut documentația a spus că s-a luat după o practică aplicată și asupra altor proiecte. Arhitectul județului a amenințat-o că va verifica și că poate primi amendă de până la 10.000 de lei pentru că, în calitate de specialist al Registrului Urbaniștilor își însușește astfel de informații și practici. Despre proiect, comisia de urbanism a spus că „se înscrie perfect în specificul local al celei mai mari comune cu blocuri din România.”

Sociatatea Helvconstruct a cerut pentru câțiva beneficiari privați avizul pentru un Plan Urbanistic Zonal privind amenajarea a trei imobile de locuințe colective cu 5 niveluri pe o parcelă de 6095 mp. Pentru proiect se propune un parc de 600 mp dar și activități de servicii/comerț la parterul imobilelor, după cum a spus urbanista Corina Moldovan, cea care a susținut proiectul în fața comisiei de urbanism a județului.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, le-a cerut proiectanților să renunțe la unul dintre imobile dinspre pârâul din zonă, dar și să amenajeze tot spațiul ca zonă verde. „Cât aveți jos suprafață desfășurată 1400-1500 mp. Renunțați la corpul de jos, cu respectarea CUT-ului (Coeficientului de Utilizare a Terenului), puneți spațiu pe clădirile celelalte”, a recomandat Salanță.

„Cred că cel de jos are 2400 mp. Dar este o problemă legată de calcularea CUT-ului. Nu e calculat corect. Demisolul cu parcări nu a fost luat în calcul”, a semnalat arhitectul Vlad Negru din comisie.

Moldovan a recunoscut că așa este, însă a spus că s-a practicat acest sistem și în cazul altor documentații promovate de județ. Enervat de observație, arhitectul județului a promis că va lua la puricat toate proiectele dar i-a atras atenția specialistei din Registrului Urbaniștilor că e pasibilă de amendă între 3000 și 10.000 de lei, potrivit legii, dacă a asistat pasivă la astfel de situații și nu a făcut sesizări.

Despre proiect, alt arhitect din comisie a sesizat că activitățile comerciale în interiorul parcelei aduc disconfort oamenilor. „Facem construcții pentru oameni și cred că trebuie să susținem ce este în avantajul oamenilor. Aici există activitate comercială la parter și în față și în spate”, a arătat arhitectul. Proiectanții l-au contrazis și au spus că tocmai în zonă lipsesc serviciiile și de aceea proiectul a venit cu astfel de propuneri.

Despre proiectul de locuințe de pe Stejarului, specialiștii din comisie au mai spus că, de fapt, respectă specificul local din comuna Florești, adică construcții din ce în ce mai dese și mai aproape unele de altele.

Cei din comisie le-au mai recomandat proiectanților, pe lângă refacerea calculelor și regândirea celorlalte două construcții ca și gabarit plus o amplasare mai bună pe parcelă.

 

 

2 comentarii

  1. Vedeti cum ne invartim in jurul cozii ? Ia incercati oricare dintre voi sa obtineti autorizatie de construire in Floresti, si va garantez ca nu nu o ve-ti obtine niciodata, daca lipseste din documentatia de autorizare o simpla virgula. Dar daca contractati proiectarea constructiei cu firmele in care sunt implicati unii actuali sau fosti functionari din primarie, se aproba absolut orice. Urmariti cate autorizatii de costruire au fost emise de primaria Floresti a caror proiectare au fost executate de AG Tektum, Euro Construct, Regal Design Construct sau Helvconstruct. Vedeti cine sunt actionarii acestor firme si ve-ti oberva legatura cu unii urbanisti din primarie.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare