Închide

Primăria face sediu de 6 milioane de euro pentru Asociația care și-a asumat politicile culturale ale Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 14, 2019 0 820

Cazarma monument preluată printr-un schimb cu Armata de Primăria Cluj la pachet cu amplasamentul unde urma să fie implementat proiectul Filarmonica Transilvania, urmează să primească o nouă destinație. Administrația locală vrea să modernizeze clădirea și să o transforme în sediu pentru Asociația Centrul Cultural Clujean care urmează să administreze și spațiile expoziționale create prin proiectul de investiție de 6 milioane de euro necesar transformării.

Asociația Centrul Cultural Clujean (continuatoarea Asociației Cluj-Napoca 2021 care s-a ocupat de candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană) voia să transforme clădirea monument a fostei cazarme militare de pe B-dul 21 decembrie într-un centru de artă contemporană. Acesta era proiectul fanion al Clujului candidat la titlul de Capitală Cultural Europeană, însă pentru el echipa nu a avut o locație bătută în cuie. După ce s-a pierdut titlul de capitală și municipalitatea prin primarul Emil Boc a spus că girează și sprijină punerea în operă a proiectelor din portofoliu, Asociația Centrul Cultural Clujean a relansat acest proiect. Ba a făcut și un parteneriat cu Universitatea de Artă și Design pentru administrarea viitorului centru cultural clujean din cazarma monument. Proiectul a fost făcut de Primărie cu firma arhitectului Szabolcs Guttmann însă nu a primit avizul Comisiei Zonale a Monumentelor având în vedere că se dorea o supraînălțare a clădirii ca să se creeze spații expoziționale potrivite însă nu se respecta Planul Urbanistic Zonal deja aprobat pe amplasament pentru Filarmonică. Fostul arhitect șef al municipiului, Ligia Subțirică s-a opus respectivului proiect. La fel și alți specialiști din Comisia de Monumente, printre care secretarul comisie, arhitectul Virgil Pop.

Detalii: Cum vrea Centrul Cultural Clujean să îngroape proiectul Centrului Cultural Transilvania

La aproape doi ani de la respectiva inițiativă, Primăria reorientează proiectul, mai ales că imobilul monument de pe 21 Decembrie este într-o stare avansată de degradare.

Clădirea cazarmei urmează să fie modernizată cu circa 27.700.000 lei cu TVA (aproape 6 milioane de euro) rezultând o clădire cu parter, etaj și mansardă, însă una „cuminte”, așa cum a discutat Comisia de Monumente, după cum a explicat arhitectul Szabolcs Guttmann și care să găzduiască ceea ce se cheamă astăzi hub cultural.

Din cei 6 milioane de euro, Primăria vrea să deconteze suma de 2 milioane de euro din bani nerambursabili, suma maximă acordată prin programul RO-Cultura derulat pe fonduri norvegiene.

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că vor rezulta spații expoziționale consistente, mai ales că și pivnița clădirii este una spectaculoasă, cu arcade și va fi reabilitată. „Vorbim de peste 2500 de mp care vor rezulta în urma investiției. Vom avea spații expoziționale și clădirea se va transforma într-un centru cultural. Va găzdui și sediul Asociației Centrul Cultural Clujean (care e finanțată preponderent de Primărie, derulează și un proiect consistent din bani europeni și stă cu chirie de câteva mii de euro în centrul Clujului, într-o casă de pe strada Fluierașului – n.red.) iar ei vor și administra viitoarele spații culturale și de expoziții”, a declarat Tarcea.

Consilierii locali urmează să dezbată propunerea și indicatorii tehnici ai proiectului la ședința din 16 octombrie. Aparatul de specialitate al primarului urmează să se ocupe ulterior de depunerea cererii de finanțare a investiției prin programul RO-Cultura.

Proiectul Primăriei a fost denumit Centru Cultural Clujean, numele vechiului proiect sub care pe terenul de 1,6 hectare a fost propus un ansablu de clădiri printre care sediul și sala de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Acest proiect a fost recalibrat de Primărie și se tot licitează fără succes. Pe teren funcționează din 2017 o parcare publică cu plată.

 

Vezi și: Câți bani au pe mână foștii șefi ai Capitalei Culturale Europene, pierdută de Cluj, pentru relansarea proiectului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare