Închide

Companiile caută sute de angajaţi la Cluj: e nevoie de meseriaşi, ingineri, programatori şi contabili

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 14, 2019 0 664

 

Companiile din Cluj şi din zonă au peste 250 de posturi disponibile pentru meseriaşi, conform calculelor făcute de organizatorii unui târg specializat, care are loc la Cluj peste câteva zile. 450 locuri de muncă  sunt anunţate şi la Târgul de Cariere, care are loc tot în această săptămână. Domenii căutate: Inginerie, Consultanță, Automotive și IT, până la Resurse Umane, Financiar-Bancar, Turism și Contabilitate

În perioada 15-16 octombrie, la BT Arena, are loc ediția de toamnă Târgul de Cariere, la care participă în jur de 70 companii şi unde organizatorii aşteaptă peste 4500 candidați. Companiile prezente la Târgul de Cariere sunt din domenii diverse, de la Inginerie, Consultanță, Automotive și IT, până la Resurse Umane, Financiar-Bancar, Turism și Contabilitate, oferind împreună peste 450 locuri de muncă. Printre companiile prezente la Târgul de Cariere Cluj în sezonul de toamnă 2019 se numără Bosch Automotive, Genpact, Wellcode, Vertiv, Sta Travel, Emerson, Michelin, E-on, Banca Transilvania, Tenaris, Rigips Saint-Gobain, Lufthansa Tecknik, Office Depot, Energobit și Cora.

Tot în această săptămână, meseriașii și tinerii absolvenți sunt aşteptaţi la Târgului de Meserii, programat să aibă loc vineri, 18 octombrie, în Sala Transilvania a Casei de Cultură a Studenților din Cluj‑Napoca. Evenimentul este organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC). „Industria românească se află în prezent în plină criză a forței de muncă, astfel încât salariile din domeniu au devenit foarte competitive, în timp ce condițiile de muncă sunt incomparabil mai bune decât cele din urmă cu 30, 20 sau chiar 10 ani, datorită investițiilor majore făcute de companii în automatizare și îmbunătățire”, spun reprezentanţii organizatorilor. Meseriașii aflați în căutarea unui loc de muncă vor putea alege din  250 posturi disponibile imediat, oferite de reprezentanți ai 15 companii, angajatori din Cluj și județele învecinate. Printre companiile care au nevoie de oameni se numără Michelin, Auchan, De Longhi, Energom, Electrogrup, Pfeiffer Vacuum, Sanex, ATP Motors, Cora, Compexit, Hidroserv, Panemar, Pralina, Sunimprof Rottaprint și Ulma Packaging. Pe lângă oportunitățile de angajare la fața locului, se vor face înscrieri pentru interviuri ulterioare, iar companiile oferă și programe de practică sau de internship. Cele mai multe oferte sunt pentru candidați cu studii medii, în domeniile tehnic, industrial sau alimentație.

„Participanții vor putea descoperi ce presupun în practică diverse domenii de activitate și meserii cu profil tehnic, în timp ce companiile vor putea să își acopere deficitul de forță de muncă cu care se confruntă în acest moment industria în ansamblul ei. E important să știm că «industrie» nu mai înseamnă astăzi muncă fizică grea, iar condițiile de lucru sunt net superioare, datorită avansului tehnicii. Din cauza crizei prelungite de forță de muncă, și salariile din acest domeniu au crescut semnificativ – este cu adevărat o opțiune de viitor!”, susţine Bogdan Herea, președintele Clubului Francofon de Afaceri din Cluj.

Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, Clujul avea în iulie 259.577 de salariaţi, cu 5541 persoane mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna iulie 2019 a fost de 5656 lei şi cel net de 3498 lei. Câştigul salarial mediu net din luna iulie 2019 a fost cu 14,8%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2018, Clujul situându-se pe locul II după Bucureşti. Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iulie 2019, a fost de 4649 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,3%,  cu 0,1 puncte procentuale mai mică decât rata şomajului înregistrată în luna iulie din anul 2018. Din numărul total al şomerilor 52,1% sunt femei şi 68,8% reprezintă muncitori. Rata şomajului în judeţul Cluj este mai mică decât media înregistrată la nivel naţional cu 1,7 puncte procentuale, rate mai mici fiind  în judeţele Ilfov şi Timiş, iar Municipiul Bucureşti şi judetul Bihor se situează la acelaşi nivel.

 

Sursa foto: Târgul de Meserii

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare