Închide

Băile Someșeni devin stațiune balneară cu regim strict de protecție, pe 24 de hectare, însă Primăria cere în continuare un proiect urbanistic pentru amenajarea acesteia

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 03, 2022 0 1940

Chiar dacă au câștigat definitiv procesele cu Primăria, după ce în iunie 2016 proiectul urbanistic pentru reabilitarea Băilor Someșeni și-a încetat valabilitatea, proprietarul și investitorii noi din proiect vor fi obligați să prezinte Primăriei un nou studiu urbanistic pentru modernizarea stațiunii balaneare. Administrația locală clujeană va pune în aplicare ultima sentință definitivă din proces și va iniția modificare PUG-ului în sensul încadrării terenului de 24,3 hectare (băile propriu zise plus terenuri private din vecinătate), studiat în 2010, ca zona verde cu caracter tematic și destinație balneară cu regim sever de protecție a ecosistemului, însă, având în vedere că o astfel de unitate teritorială de referință nu este reglementată, Direcția de Urbanism a arătat că proprierii trebuie să revină cu un nou proiect de amenajare și modernizare a zonei dacă vor să continue investiția.

Băile Someșeni a fost prezentat în noiembrie anul trecut la Expo Real Munchen în portofoliul investițional de către compania Campeador. În imaginea de ilustrare a conceptului investițional apar băile propriu-zise alături de o componentă de rezidențial reprezentată cu foarte multe blocuri cu 10 etaje lângă locuințele individuale din cartierul Someșeni.

Proprietarii – avocata Gidro Stanca și noii investitori intrat în proiect, firma Campeador Invest, s-au judecat cu municipalitatea încă din 2018, după ce proiectul urbanistic pentru modernizare Băilor Someșeni aprobat în 2010 de Primărie a expirat în 2016, la un an și jumătate după ce a fost aprobat noul PUG din Cluj-Napoca și au cerut ca el să fie preluat de documentul care reglementează construirea în oraș.

Inițial au pierdut, apoi în 2021, printr-o decizie definitivă, Curtea de Apel a admis acțiunea și modificarea PUG-ului, în sensul încadrării terenului de 24,3 hectare studiat în PUZ-ul inițial de modernizare a Băilor Someșeni, ca stațiune balneară cu regim sever de protecție.

Primăria va pune în aplicare sentința, însă proprietarii vor fi nevoiți să realizere un nou proiect de modernizare a complexului Băile Someșeni dacă vor să meargă mai departe cu investiția, Direcția de Urbanism arătând că acesta este necesar deoarece în prezent PUG-ul nu are niciun fel de reglementări pentru o unitate de referență care cuprinde stațiuni balneare.

Consilierii locali vor discuta la ședința din 4 aprilie un proiect de hotărâre în acest sens.

 

Primele planuri de relansare a Băilor Someșeni au fost anunţate oficial în 2008, ulterior și administrația locală intrând în acest proiect printr-un acord de asociere asumat de Consiliul Local la final de 2013. Proiectul de hotărâre privind asocierea între administraţia locală şi proprietarii băilor prevedea că autorităţile locale vor realiza lucrările de infrastructură necesare pentru accesul în zonă, estimate la 353.000 de euro. Investitorii urmau să ofere în schimb pachete sociale şi abonamente, care să reprezinte contravaloarea sumei alocate de primărie pentru aceste lucrări. Intervenţiile primăriei se vor limita la domeniul public. Planul Urbanistic Zonal pentru Băile Someșeni (reabilitare și modernizare băi termale, bazine exterioare, parc, hotel, stațiune turistică, unități de primire turistică și servicii exterioare), aprobat de Primărie în 2010, fusese inițiat de omul de afaceri Valentin Nica (proprietar al unor terenuri din jurul obiectivului) și cel care a vrut să pornească proiectul alături de proprietari, avocata Gidro Stanca. Investiţia a fost întârziată din mai multe motive, principalele cauze invocate drept motive de amânări fiind neînţelegerile între urmaşii fostului proprietar Dominic Stanca şi dificultăţile de pregătire a surselor de finanţare.

Anul trecut proiectul Băilor Someșeni a revenit din nou în atenția publică cu un nou investitor, compania Campeandor, care a prezentat la Târgul de la Munchen un proiect de centru spa pentru transformarea obiectivului din Cluj-Napoca, în ideea de a atrage și alți investitori în proiect. În imaginea de ilustrare a conceptului de dezvoltare, Băile Someșeni sunt prezentate ca un spa acoperit iar lângă ele apar foarte multe blocuri cu 10 niveluri, într-o zonă cu case. Zona în care se află fostele Băi Someșeni este afectată de culoarul de zbor al Aeroportului Internațional Avram Iancu, una dintre constrângeri fiind legată de faptul că viitorii turiști vor putea admira îndeaproape avioanene care aterizează pe aerogara clujeană.

(fișa Campeador de la Expo Real 2021, sursa media9.ro)

Compania Campeador din Bistrița este deținută de Florin Daniel Larionesi din Bistrița. Acesta este asociat cu Bogdan-Mircea Man într-o firmă nouă, Băile Someșeni Spa SRL, care are sediul pe Calea Someșeni nr. 8. Bogdan Mircea Man este fiul fostului deputat Mircea Man (PDL, actualmente PNL) din Maramureș. Despre Man, cluj24.ro arată că a lucrat la cabinetele de miniștri și parlamentari ai unor lideri importanți din actualul PNL, printre care și pentru cei ai PNL Cluj.

Larionesi a intrat anul trecut în dispute cu Primăria, după ce membri USR au sesizat că a transformat grajele dintr-un bloc autorizat de Primărie pe Calea Someșeni nr.8 în apartamente și le-a închiriat oamenilor. Emil Boc a oferit o declarație sforăitoare prin care a ținut să spună că cei ca Larionesi sunt ‘criminali imobiliari’ iar transformarea garajelor în locuințe este „o crimă imobiliară” care va fi pedepsită de instanțele clujene cu demolarea. În realitate, situația a rămas la fel, deși s-a dispus aducerea imobilului la starea inițiată de către instanțele clujene. Citat de media9, Larionesi a spus că el doar s-a aliniat unei practici care există în Cluj-Napoca unde investitorii din cel puțin 50 de proiecte imobilaire au procedat la fel, fără probleme.

Florin Larionesi, director la Campeador Grup, beneficiarul blocului de pe Calea Someșeni nr.8 (unde este înregistrată și firma Băile Someșeni Spa), vine din familia celebrului milionar bistrițean Traian Larionesi, supranumit de presă „fierăstrăul codrilor”, cu afaceri în construcții și lemn, pasionat de vânătoarea de animale exotice. Mai precis ar fi văr cu acesta, după cum arată media bistrițeană.

Detalii despre caz: Sentință definitivă din ianuarie pentru desființarea apartamentelor rezultate din transformarea unor garaje subterane dintr-un bloc din Cluj-Napoca

Istorie de peste 100 de ani

Băile Someşeni sunt situate în partea estică a municipiului Cluj, la 4 km de zona centrală, şi se întind pe 6,2 hectare. Aflate la o altitudine de 360 de metri, băile stau pe un masiv de sare localizat la mică adâncime. Graţie virtuţilor lor terapeutice, numeroasele izvoare minerale cu ape bicarbonate, cloruro-sodice şi radioactive oferă posibilităţi de tratare a diferitelor boli. Calităţile terapeutice ale zonei Băilor Someşeni au fost descoperite în jurul anului 1880 de un grup de cercetători maghiari. După 40 de ani, cercetările au fost continuate de către doctorul ginecolog Dominic Stanca.

Vezi și:

FOTO/VIDEO. Cum arată ruina Băilor Someșeni. Proprietarii: „Nu vin banii, toți investesc în blocuri”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu