Închide

Anul începe cu minusuri pe piața locuințelor din Cluj-Napoca: Au scăzut și cererea și oferta

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 03, 2022 0 2760

 

Cererea de locuințe înregistrată în primul trimestru al anului e cu 15% sub cea din prima parte a anului trecut, iar scăderea semnificativă a fost marcată în luna martie: -39% față de martie anul trecut, arată datele platformei Imobiliare.ro, prezentate în cadrul unei conferințe la Cluj-Napoca. A scăzut cererea, a scăzut și oferta, dar încă se fac tranzacții, iar prețurile sunt în creștere în cea mai scumpă piață imobiliară din țară.

În primul trimestru al anului, cererea de locuințe la vânzare a ajuns la 11.794 de potențiali cumpărători, cu precizarea că raportul final, care va apărea în aprilie, va prezenta date ușor modificate, după ce le va adăuga și pe cele aferente ultimelor zile din martie.

Este vorba de un minus de 15% față de primul trimestru al anului trecut, dar scăderea semnificativă a fost marcată în martie: în această lună, cererea a fost cu 39% sub cea din martie 2021. „Impactul puternic a fost în martie – în prima periodă din martie, piața a fost afectată la nivel național, pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina. Lucrurile au început să își revină pe final de martie”, spune Andreea Popa, senior consultant Imobiliare.ro.

În trimestrul 1 din acest an, erau 1776 proprietăți de vânzare pe plaftormă în Cluj-Napoca și 1078 nou intrate în piață. Începând din trimestrul 2 din 2019, oferta a scăzut constant.

În Cluj-Napoca, prețurile au atins pragul de 1000 de euro/mp în 2015. Prețul cerut în Cluj-Napoca a depășit anul trecut pragul de 2000 euro/ mp util, a subliniat Andreea Popa. „Puțin”, glumește (sau nu) un agent imobiliar din țară. Față de ultimii doi ani prețurile au cresc cu 22%, iar la 3 luni creșterea a fost de 5%. S-a marcat o majorare de prețuri cerute de 13,6% pe an.

În februarie 2022, acesta era de 2297 euro/ mp, adică cu 26% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Tranzacțiile au crescut semnificativ în 2021: plus 47% față de 2019, conform datelor ANCPI

„În ultima perioadă vedem o scădere a cererii pentru proprietăți imobiliare aflate la vânzare. Și oferta este în scădere, dar încă se fac tranzacții, nu putem vorbi de o piață imobiliară în scădere. Ne putem aștepta la încetinirea ritmului de vânzare și a tranzacțiilor, pe termen scurt și mediu. Uitându-ne însă la cât a scăzut oferta, putem spune că e nevoie să se livreze proprietăți noi, care să echilibreze cererea cu oferta. În ceea ce privește prețurile, e posibil să mai vedem creșteri, mai ales din cauza prețurilor din construcții”, a mai spus Popa

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.