Închide

După ce Viktor Orbán și-a proclamt victoria în Ungaria, liderul UDMR Cluj spune că e și meritul maghiarilor din România: „Oamenii au înțeles miza alegerilor. Au votat un guvern condus de un premier preocupat de interesele maghiarilor din Transilvania”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 04, 2022 0 868

Premierul Ungariei Viktor Orbán și formațiunea politică FIDESZ au câștigat detașat alegerile parlamentare în Ungaria, duminică, în ciuda discursurilor anti-UE și pro-Rusia, specifice politicianului. Chiar și aseară, târziu, după ce și-a proclamat victoria, Orbán a transmis un mesaj răutăcios nu doar la adresa liderilor UE, ci inclusiv la adresa președintelui Ucrainei, Volodimi Zelenski, pe care l-a plasat printre „adversarii” din campania electorală pe care i-a avut de înfruntat. UDMR-iștii n-au întârziat să transmită mesaje prin care l-au felicitat pe Viktor Orbán pentru reușita sa, liderul formațiunii maghiare din județul Cluj, Csoma Botond, apreciind că pentu noua victorie a premierului din Ungaria sunt responsabili și ungurii din România.

„Felicitări FIDESZ pentru rezultatele obținute la alegerile parlamentare! (…) Este destul de clar că numărul maghiarilor care locuiesc în afara granițelor Ungariei care au participat la alegerile parlamentare din acest an a fost semnificativ mai mare decât în 2018. Acest lucru înseamnă că oamenii au înțeles miza alegerilor și și-au exprimat dorința de a avea un guvern condus de un premier care să se preocupe de interesele maghiarilor din Transilvania. Dorim să mulțumim tuturor alegătorilor. În primul rând, pentru că și-au exercitat dreptul la vot și, în al doilea rând, pentru că ne-au încredințat livrarea voturilor lor prin corespondență. Mulțumiri speciale personalului UDMR din județul Cluj, filialelor locale și personalului biroului Eurotrans pentru munca dezinteresată și asiduă depusă în ultimele luni. Hajrá, magyarok!(Haideți, ungurilor!)”, a scris liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, pe contul său de facebook.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a felicitat  și el  FIDESZ pentru victoria confortabilă din Ungaria. „Un lucru e sigur – interesele maghiarilor din România vor fi importante pentru guvernul Ungariei în următorii patru ani”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook. El le-a mulțumit cetățenilor maghiari din România care au votat la alegerile parlamentare de duminică.

Partidul aflat la guvernare în Ungaria din 2010, FIDESZ,  condus de Viktor Orbán, este marele câștigător al alegerilor de duminică, 3 aprilie. Formațiunea controlată de Orbán a câștigat peste două treimi din mandatele de parlamentari, acesta urmând să preia un nou guvern cu majoritate constituțională. Candidatul opoziției la funcția de premier, Peter Marki-Zay a fost înfrânt de reprezentantul FIDESZ în colegiul uninomnial în care a candidat.  Marea surpriză a alegerilor este intrarea în Parlament a partidului de extremă dreaptă Patria Noastră.

„Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională – o victorie atât de mare, încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă, de la Bruxelles. Ne vom aminti de această victorie până la sfârșitul vieții noastre, pentru că a trebuit să luptăm împotriva atâtor adversari: stânga locală, stânga internațională de pretutindeni, birocrații de la Bruxelles, toți banii și instituțiile imperiului Soros, presa internațională mainstream și, de asemenea, președintele ucrainean. Niciodată nu am avut atât de mulți adversari în același timp”, a declarat Orbán în fața susținătorilor, în discursul prin care și-a proclamat victoria categorică obținută în alegerile legislative de duminică.

Sursa foto: Facebook/Viktor Orban

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare