Închide

Sentință definitivă din ianuarie pentru desființarea apartamentelor rezultate din transformarea unor garaje subterane dintr-un bloc din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 10, 2021 0 381

Primarul Emil Boc face declarații sforăitoare și spune că Primăria nu tolerează”criminalii imobiliari”, după cum i-a numit, adică cei care fac din parcări apartamente. În realitate, din septembie-octombrie 2017 când Primăria a constatat că beneficiarul unui proiect imobiliar din zona Someșeni-Între Lacuri a transformat garajele de la subsolul blocurilor în spații de locuit fără autorizație și până în prezent, iunie 2021, nu s-a reușit mai nimic în acest caz. Garajele transformate în apartamente în blocul de pe Calea Someșeni nr. 8 și închiriate (după cum a declarat în presă beneficiarul) trebuie aduse la situația inițială (locuri de parcare) în 45 de zile, spune o sentință rămasă definitivă printr-o decizie pronunțată de Tribunalul Cluj în 15 ianuarie 2021. În caz contrar, spune aceeași sentință, Primăria este obligată să aducă ea lucrurile în legalitate. Deciziile instanțelor nu sunt motivate iar garajele apartamente sunt la locul lor, bine-mersi.

Mai mult, citat de media9, Larionesi spune că el doar s-a aliniat unei practici care există în Cluj-Napoca unde investitorii din cel puțin 50 de proiecte imobilaire au procedat la fel, fără probleme.

„Sentința civilă nr. 1821/2019 pronunțată în dosarul civil nr. 22516/211/2018 de Judecatoria Cluj-Napoca, a ramas definitiva prin decizia civila nr 63/2021 pronunțată de Tribunalul Cluj, decizia fiind în curs de motivare”, arată Cristina Ciurtin de la  Biroul de Informații și Relații Publice al Judecătoriei Cluj-Napoca. La fel și sentința Tribunalului, este în aceeași situație.

Sorin Terinte (membru USR PLUS) a reclamat în 1 iunie pe grupul Clujul Civic că Primăria asistă la transformarea garajelor de la subsol în apartamente într-un bloc de pe Calea Someșeni în timp ce toate străzile unde s-au construit blocurile cu 103 apartamente de la nr.8 sunt pline de mașini parcate. Ulterior, s-a corectat și a spus că Primăria are, de fapt un proces cu beneficiarul blocurilor pentru „desființarea lucrărilor de construire”, executate după recepția blocurilor și anume, cele prin care garajele au fost transformate în locuințe. A oferit și numărul de dosar din care reiese că procesul intentat de Primărie este împotriva lui Florin Daniel Larionesi de la societatea Campeador Grup din Bistrița.

Procesul între primăriei și Florin Larionesi manager la societatea Campeandor Grup Bistrița s-a terminat din luna ianuarie. După ce beneficiarul proiectului imobiliar de pe Calea Someșeni nr.8 a fost amendat în ianurie 2018 cu 50.000 de lei, Primăria l-a obligat, printr-un proces verbal de constatare a contravenției să intre în legalitate. Larionesi nu s-a conformat, așa că administrația locală l-a acționat în instanță.

Judecătoria a decis printr-o sentință din 2019 (nr.1821) că Florin Larionesi trebuie să desființeze în 45 de zile lucrările executate nelegal prin care a transformat garajele de la subsolul blocurilor în apartamente. În caz contrar, Primăria e autorizată să facă acest lucru pe cheltuiala respectivului beneficiar. Sentința Judecătoriei a rămas definitivă printr-o hotărâre a Tribunalului Cluj nr.63/2021 (luna ianuarie).

(sentința nr. 1821 în dosarul nr. 22516/2018 indicat de Primăria în momentul în care membrul USR a sesizat situația legată de garajele transformate în apartamente)

De atunci, nici beneficiarul, nici primăria nu au făcut niciun fel de demers pentru a aduce situația în legalitate. Larionesi a mai pornit și alte acțiuni împotriva Primăriei și a încercat să oblige intituția, prin instanță, să i se emită certificate de urbanism pentru a intra în legalitate, potrivit modificărilor pe care le-a făcut, cele de transformare a garajelor în apartamente.

Respectivele acțiuni au fost pierdute definitiv, instanțele clujene (Tribunalul și Curtea de Apel) arătând că în Cluj-Napcoa există o hotărâre de Consiliul Local prin care este interzisă transformarea garajelor în apartamente.

Larionesi a contestat și procesul verbal prin care a fost amendat de Primărie cu 50.000 lei și prin care i s-a trasat sarcina de a intra în legalitate, însă la Judecătoria din Năsăud.

„Având în vedere  deşi s-a formulat plângere contravenţională împotriva procesului verbal menţionat, prin încheierea civilă nr. /09.01.2019 pronunţată de către Judecătoria 
Cluj-Napoca în dosarul nr. …. /211/2016 s-a dispus anularea plângerii în procedura regularizării. Nu s-a formulat cerere de reexaminare împotriva încheierii de anulare (fila ….). 
În aceste condiţii, instanţa apreciază  pârâtul nu mai poate pune în discuţie în cadrul prezentului litigiu temeinicia procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, 
acesta devenind titlu executoriu la data rămânerii definitive a încheierii de anulare. Reţinând  la data de 09.10.2018 s-a constatat  pârâtul nu a îndeplinit obligaţia de 
a obţine autorizaţie de construire pentru lucrările realizate (filele ), instanţa apreciază  sunt îndeplinite condiţiile legale prevăzute de art. 32 alin. (1) raportat la art. 28 alin. (1) din 
Legea nr. 50/1991 republicată. În consecinţă, instanţa va admite cererea formulată de către reclamantul ….. în contradictoriu cu pârâtul …., având ca obiect obligaţie de a face şi va obliga pârâtul  desfiinţeze lucrările de construcţii executate nelegal la imobilul din …., înscrise în CF nr. …. , nr. cadastral …. şi CF nr. …. , nr. cadastral …., astfel cum sunt individualizate în cuprinsul procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. …./19.01.2018 întocmit de către M CN….  DGPL….  SCUDC…., într-un termen de 45 de zile, iar în caz contrar va autoriza reclamantul  desfiinţeze lucrările realizate nelegal pe cheltuiala pârâtului”, se arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca legat de respectiva plângere. 

Citat de presa locală (media9.ro), Florin Daniel Larionesi spune că nu e un capăt de lume și că a făcut o greșeală, însă că aceasta nu este atât de gravă în condițiile în există suficiente locuri de parcare pentru cei care locuiesc în blocurile edificate pe Calea Someșeni nr.8 iar firma pe care o reprezintă, Campeandor Grup a reușit să facă o treabă foarte bună și a investit în Cluj-Napoca transformând un cămin de nefamiliști de pe strada Dâmboviței într-un apart hotel care va fi în curând deschis. El a mai confirmat că respectivele locuințe rezultate în locul parcările de la subsol au fost date cu chirie dar și că el s-a aliniat unei practici care funcționează în Cluj-Napoca unde există cel puțin 50 de astfel de proiecte imobiliare unde s-a făcut același lucru.

Imediat după sesizarea publică venită pe filiera USR legată de garajele transformate în apartamente și vândute, Emil Boc a oferit o declarație sforăitoare prin care a ținut să spună că cei ca Larionesi sunt ‘criminali imobiliari’ iar transformarea garajelor în locuințe este „o crimă imobiliară” care va fi pedepsită de instanțele clujene cu demolarea.

“Au fost și la Cluj două-trei cazuri, i-am prins, am făcut plângeri în instanță. Sunt criminali imobiliari, este o crimă imobiliară, nu așa se fac afaceri, să îți bați joc de viețile oamenilor ca să bagi tu mai mulți bani în buzunar. Este inacceptabil, dar revolta pe care o simt nu o pot canaliza decât pe căile justiției. Iar instanța va da demolare. Oamenii să se uite în cartea funciară, acolo scrie clar garaje. Oamenii își fac case neautorizate care cred că se rezolvă. Nu se rezolvă, se demolează. Toți trebuie să stăm în lege, altfel e junglă”, a declarat Emil Boc la Napoca FM în 3 iunie.

Mai mult, într-o altă emisiune locală, la câteva zile după, Boc s-a declarat și nervos și l-a făcut nemernic pe investitor.

„Cum să nu fiu nervos pe cei care au făcut crima aia urbanistică în Mărăști, au avut 40 de locuri de parcare avizate, iar după recepție le-au transformat în apartamente. Și-au bătut joc și de oameni, ca să mai bage niște bani in buzunar. Păi, nu îți este rușine, nemernicule, să îți bați joc de oamenii care locuiesc acolo?, a declarat primarul la Ziua live.

Blocul de pe Calea Someșeni nr.8 îl are ca beneficiar pe Florin Larionesi, director la Campeador Grup, din familia celebrului milionar bistrițean Traian Larionesi, supranumit de presă „fierăstrăul codrilor”, cu afaceri în construcții și lemn, pasionat de vânătoarea de animale exotice. Mai precis ar fi văr cu acesta. Presa a scris că Florin Daniel Larionesi ar fi implicat și în proiectul Băilor Someșeni.

    

(imagini cu blocul de pe Calea Someseni nr.8)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare