Închide

AUDIO Încă o soluție temporară la criza deșeurilor. Ce variantă are municipalitatea

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - sept. 03, 2015 0 326

Criza gunoaielor din Cluj-Napoca, ce a triplat costul acestora pentru populație și a lăsat comunitatea de țigani de la Pata Rât fără surse de venit, ar putea avea o soluție – dar tot temporară. Costurile pentru deșeuri vor scădea, dar nu la valoarea de dinaintea crizei.

Soluția, cel puțin pentru Cluj-Napoca, e amenajarea încă unei rampe temporare de stocare a deșeurilor din 15 octombrie, dată la care expiră cele trei luni de soluție temporară la criza deșeurilor, cea de transport a acestora, la costuri triple, la rampa de deșeuri din Oradea. Reprezentanții Primăriei din Cluj-Napoca explică: „lucrăm la această soluție din luna iunie, când am văzut că pe de o parte Consiliul Județean nu face ceea ce a stabilit în februarie, iar pe de alt parte iminența închiderii rampei de la Pata Rât”, spun aceștia. „Pentru încept rampa e pentru 9-10 luni, cu o extensie pentru cel puțin încă un an. Necazul e că va fi temporar, până se termină centrul de deșeuri. Potrivit legii deșeurile din centrul temporar trebuie duse la noua rampă și va trebui să păstrăm în preț o cotă de resurse financiare pentru transportul din rampa temporară în noul depozit care se va construi de către Consiliul Județean”.

Amintim, rampa de gunoi de la Pata Rât s-a închis la începutul verii, după provizorat ce dura de ani de zile. De atunci soluția, cel puțin pentru Cluj-Napoca, a fost transportarea deșeurilor la Oradea, fapt ce a determinat creșterea prețului. În plus, sute de țigani ce locuiau la rampa de gunoi și câștigau un venit din reciclarea deșeurilor au invadat cartierele Clujului, răscolind gunoiul direct la sursă, înainte ca acesta să fie dus la Oradea.

Construcția noului Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), ce ar trebui să adune gunoaiele din întreg județul printr-un sistem de stații de sortare în principalele localități, e blocată. Situația sa e complicată iar fostul președinte al CJ Cluj, Marius Nicoară, spune că aceasta va fi deblocată doar peste mulți ani de zile – sau niciodată.

Citește și:

Peste 1 milion de euro pentru depozitarea temporara a deșeurilor orașului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare