Închide

E groasă. Fost președinte al Consiliului Județean acuză: proiectul centrului de management integrat al deșeurilor e mort în fașă. „E una dintre cele mai mari crize de după Revoluție, nu va fi gata niciodată!”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 27, 2015 2 575

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, acum senator, tună și fulgeră împotriva echipei de proiect a centrului de management integrat al gunoaielor din Cluj, despre care spune că e „una dintre cele mai grave crize ale județului Cluj după anul 1989”.

E vorba de senatorul clujean Marius Nicoară (PNL), președinte al Consiliului Județean între 2004 și 2008. Acesta spune acum că nefinalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este „una dintre cele mai grave probleme și crize ale județului Cluj după anul 1989” și că situația e cu atât mai îngrijorătoare cu cât  Nicoară nu vede nicio perspectivă de finalizare a lucrărilor.

Nicoară explică și cum a ajuns la această concluzie:

În momentul opririi lucrărilor la CMID, conform raportului dirigintelui de șantier SC Tahal Consulting Engineers LTD, decontările erau efectuate în proporție de 81%,  în timp ce lucrările executate erau efectuate în proporție de doar 65%. Din acest procent de 65% al lucrărilor executate, o parte trebuie să fie demolate, în timp ce altă parte se află în fază de degradare deoarece nu au fost luate măsuri de conservare. Astfel, orice constructor care ar licita lucrările nu ar putea realiza cu suma rămasă finalizarea centrului. Cu suma de 19% rămasă și cu aproximativ 50% lucrări executate, finalizarea acestui proiect este imposibilă.
Lucrările de construcții executate în cadrul proiectului  „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj (SMID)” în perioada 2012 – 2014 au fost expertizate şi s-a constatat că sunt necorespunzătoare și neconforme (conform Raport de Expertiză Tehnică în specialitatea inginerie geotehnică privind modul de asigurare a cerințelor de calitate specifice la lucrările executate pentru realizarea obiectivului de investiții Centru de Management Integrat al Deșeurilor din Municipiul Cluj-Napoca nr. 101/ 2014 întocmit de  SC ARCON SERV SRL).
Din relatările presei aflu că activitatea echipei de proiect a fost cel puțin superficială. De exemplu, s-a scris că managerul de proiect, Mariana Rațiu a participat la doar 10% din ședințele proiectului, iar Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului, în calitate de responsabil tehnic al CMID nu a participat la nicio ședință. Sper că sunt date eronate, dar faptul că întreaga echipă a proiectului a primit 235.000 euro, în condițiile unui proiect prost gestionat, este totuși o realitate.
Managementul proiectului s-a dovedit a fi total necorespunzător, ineficient deoarece a ascuns, cu bună știință, pe o durată de peste 3 ani, situația dezastruoasă în implementarea acestui proiect la care nu s-au realizat indicatorii cantitativi şi calitativi. Mai mult, nu a raportat în mod operativ şi real despre neconformitățile, lipsurile, întârzierile şi nerealizările constatate și nu a luat măsurile legale necesare pentru realizarea proiectului.
Efectuarea necorespunzătoare a lucrărilor si a serviciilor a dus la rezilierea contractului de execuție a CMID începând cu luna noiembrie 2014, pentru lucrări neconforme, inutilizabile, dar cu irosirea fondurilor europene şi a fondurilor publice naționale plătite în cadrul acestui proiect.
Din păcate, așa cum reiese din argumentația mea de la început am convingerea că proiectul CMID din județul Cluj nu se va putea finaliza şi da în exploatare niciodată.
După cum se poate constata și din Decizia Comisiei de adjudecare a disputelor (CAD)  din data de 9 iunie 2015, Consiliul Județean Cluj a pierdut litigiul cu executantul, Comisia constatând culpa Consiliului Județean cu privire la derularea contractului, rezilierea acestuia în condițiile nerespectării procedurilor de reziliere, tratarea cu superficialitate a întregului proiect. Considerând culpa Consiliului Județean Cluj constatată de CAD în Decizia menționată, există riscul pierderii litigiului și la Curtea Internațională de Arbitraj. De asemenea, sunt surprins de argumentația invocată de Consiliul Județean Cluj cu privire la neparticiparea reprezentantului Serviciului Juridic la audierea CAD „pentru că a făcut varicelă”, o argumentație penibilă și prea puerilă pentru un proiect de o asemenea importanță pentru județul Cluj. Chiar nu exista nicio altă persoană capabilă să reprezinte Județul Cluj în fața unei astfel de comisii?
Solicit public demiterea întregii echipe responsabile cu gestionarea proiectului CMID.
Solicit Consiliului Județean Cluj stabilirea unui comitet de criză în ceea ce privește proiectul CMID, care să determine măsurile necesare, pe termen scurt și mediu, precum și un grafic realist de finalizare a lucrărilor. De asemenea, doresc să fie prezentate public eforturile financiare suplimentare care vor trebui asigurate de Consiliul Județean din banii contribuabililor, pentru ducerea la finalizare a acestui proiect, din pacate din punctul meu de vedere, o finalizare improbabilă.

 

2 comentarii

  1. […] Construcția noului Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), ce ar trebui să adune gunoaiele din întreg județul printr-un sistem de stații de sortare în principalele localități, e blocată. Situația sa e complicată iar fostul președinte al CJ Cluj, Marius Nicoară, spune că aceasta va fi deblocată doar peste mulți ani de zile – sau niciodată. […]

Scrie un comentariu