Închide

Artistul clujean Claudiu Presecan expune la Muzeul Etnografic, vernisajul e programat săptămâna viitoare

Cultură by Actual de Cluj - apr. 11, 2023 0 185

Artistul clujean Claudiu Presecan expune la Muzeul Etnografic, vernisajul e programat săptămâna viitoare, joi după-masă.

Vernisajul expoziției ”Foc de soare” a artistului clujean Claudiu Presecan e programat joi 20 aprilie la ora 17 la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Expoziția cuprinde cel mai recent ciclu de picturi realizat de artist. După ce o parte dintre aceste tablouri au călătorit la Strasbourg, unde au fost expuse pentru publicul francez, ele sunt completate cu noutăți expuse în premieră, printre care seria Genezei, o suită de șase tablouri dedicate fiecărei zile a Creației. ”Fiecare pictură a acestui „Foc de soare” reprezintă o căutare spirituală și personală a luminii necreate, primordiale, a frumuseții naturale întâlnite în munții Transilvaniei, a Paradisului pierdut”, arată MET.

”După mai bine de 25 de ani de trudă artistică, îmi revin în imaginația generată de liniștea și „pauza”, scurtă de altfel, oferită de pandemia Covid, trăirile și ideile anilor ’90. Acești ultimi ani m-au făcut să percep în alt mod viața, și implicit cadourile neprețuite oferite nouă de Marele Creator cărora cu atâta ușurință și nepăsare nu le acordăm importanța cuvenită. Aceste daruri sunt, printre altele, spiritul și timpul”, spune artistul. ”Retrăind acum într-un alt fel acei ani plini de freamăt și efervescență postrevoluționară, când, condus de curiozitate și interes, m-am lăsat inspirat de idei din Vechiul și Noul Testament și am pictat Geneza, Adam și Eva, Scara lui Iacob, Vița de Vie, acum, cu alți ochi, poate mai mult aplecat înspre frumosul natural decât experimental, îmi reinterpretez în gând idei precum Facerea, Creația, chemarea noastră către Lumină”.

Presecan spune că a intitulat expoziția ”Foc de soare”, ”fiindcă soarele mi-a colorat paleta și mi-a inspirat gândul prin multitudinea de stări sufletești create”. Majoritatea lucrărilor au ca model peisajul Munților Apuseni, ”colțuri de Rai, un rai căruia i-am atribuit elemente ale Genezei, în viziunea mea”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu