Închide

Pacient clujean cu AVC transferat cu elicopterul la Suceava după ce a fost refuzat de 5 centre de radiologie

Sănătate by Actual de Cluj - mai 07, 2024 0 298

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat de la Cluj Napoca un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Dan Teodorovici, citat de newsbucovina.ro, la SCJU Suceava a fost transferat sâmbătă după amiaza cu elicopterul SMURD , de la Spitalul Județean de Urgență din Cluj , un pacient de 47 de ani cu accident vascular cerebral ischemic acut.

Sursa citată arată că simptomatologia pacientului a debutat la ora 11:30.

„A fost efectuată tromboliza ( administrare de medicamente care dizolvă cheagul de sânge ) la ora 14 la spitalul din Cluj. Pentru că nu s-a înregistrat o ameliorare semnificativă a simptomatologiei, s-a decis transferul pacientului la Spitalul Clinic Județean Suceava pentru extragerea cheagului de sânge de la nivelul vasului cerebral afectat de către echipa de la Radiologie Intervențională”, a precizat dr. Dan Teodorovici.

El a spus că aceasta este prima solicitare de acest fel primită de SCJU Suceava dintr-un centru universitar și care a fost onorată, menționând că au mai fost solicitări din centre universitare, dar este primul pacient care s-a încadrat în timp util pentru efectuarea trombectomiei.

Procedura a fost efectuată cu succes reușindu-se extragerea cheagului, iar evoluția pacientului era bună la ora transmiterii știrii.

De menționat este că echipa care a contribuit la acest succes a fost formată din medici din UPU, neurolog dr Ana Burca, medic anestezist dr. Tiron Crina, radiologi intervenționiști dr. Cătălin Lulciuc și dr. Mircea Gabriel, asistenți Serediuc și Lucanu.

„E important de precizat că pacientul a fost refuzat anterior de alte 5 centre de radiologie intervențională din cauza fie a lipsei kiiturilor pentru efectuarea intervenției, fie din cauza lipsei de personal”, a subliniat dr. Dan Teodorovici.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu