Închide

Ce film deschide TIFF în acest an, regizorul se întoarce la Cluj cu proiecție în piața Unirii

CulturăTop News by Actual de Cluj - apr. 12, 2023 0 245

Ediția din acest an a celui mai mare festival de film din România, TIFF de la Cluj, se deschide cu o comedie, coproducție Islanda – Marea Britanie – Germania.

E vorba de pelicula ”Confort nordic”, care deschide ediția din acest an a TIFF, ce are loc între 9 și 18 iunie, anunță azi organizatorii festivalului. Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic, un program care va aduce în fața spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte și cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda și Suedia. Proiecția e programată vineri 9 iunie de la ora 20.45, în piața Unirii, unde vine și echipa filmului și alți invitați speciali – plus, după cum se așteaptă organizatorii TIFF, mii de clujeni.

”Filmată în Anglia, Franța și Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer și printre nămeți, o aventură improbabilă în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândește după colț”, arată organizatorii festivalului de la Cluj. ”Pe principiul cui pe cui se scoate, fobia de mers cu avionul poate fi tratată printr-un zbor de lungă durată, sub supravegherea unui ghid. Cel puțin așa spune cursul exclusivist la care se înscrie un grup deloc eterogen de anxioși. Problemele însă apar rapid și escaladează surprinzător de absurd. Din distribuție se remarcă absolut toți, o dată pentru că fiecare anxios este centrul propriului univers, și apoi pentru că avem de-a face cu nume de excepție cum ar fi Timothy Spall (unul dintre actorii preferați ai regizorului Mike Leigh și laureat la Cannes cu un premiu de interpretare pentru Mr. Turner, dar familiar publicului larg grație personajului Peter Pettigrew din seria Harry Potter), Lydia Leonard, actriță engleză de teatru și film (The Crown, Ten Percent), Sverrir Gudnason, cunoscut cinefililor pentru rolurile din Ali(e)nare (2021) și Original (2010), sau Björn Hlynur Haraldsson, actor islandez ce a putut fi văzut anul trecut la TIFF în comedia polițistă Cop Secret”.

Filmul a avut premiera mondială în martie la un festival de film din Statele Unite. Regizor e Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, care revine la Cluj după ce pprimele sale filme, ”La răscruce” (2012) și ”Parisul Nordului” (2015), au concurat pentru Trofeul Transilvania, iar în 2017 islandezul s-a întors la TIFF cu ”Copacul vrajbei noastre”, o comedie neagră lansată la Veneția, despre lupta pentru teritoriu dintr-o suburbie burgheză islandeză. ”Este de departe unul dintre festivalurile mele favorite”, spune acesta despre TIFF. ”M-am îndrăgostit de TIFF acum mai bine de zece ani când am venit la Cluj cu filmul meu de debut”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu