Închide

46 de expozanți din Polonia la Muzeul de Artă în expoziție care se deschide mâine

Cultură by Actual de Cluj - mart. 27, 2024 0 137

Detalii din expoziția de artă a cadrelor didactice din Academia poloneză de Artă din Wroclaw, al cărei vernisaj e programat mâine, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Expoziția cu titlul ”Povești nespuse / Nieopowiedziane historie”, eveniment care marchează prezența, în premieră, pe simezele muzeului de artă clujean a artiștilor, cadre didactice în același timp, ale Departamentului Pictură din cadrul Academiei de Artă din Wrocław, se deschide mâine seară. Vernisajul va avea loc joi 28 martie la ora 18, în prezența unei părți dintre artiștii expozanți și a inițiatorului proiectului expozițional, Gabriela Rostaş, instituția-gazdă fiind reprezentată de Alexandra Sârbu, comisar al expoziției.

Evenimentul este realizat în avanpremiera Sezonului Cultural Polonia-România 2024/2025.

Academia de Artă din Wrocław este o instituție de învățământ superior artistic cu o istorie de aproape 80 de ani. În prezent, aceasta este alcătuită din cinci facultăți unde sunt predate 13 cursuri, printre care cel de design și artă în domeniul sticlei, precum și mediere a artei, programe unice în Polonia. Facultatea de Pictură are 150 de studenți în 12 ateliere ale Departamentului de Pictură, 12 ateliere ale Departamentului de Desen și ale Departamentul de Pictură Arhitecturală și Multimedia. Expoziția ”Povești nespuse / Nieopowiedziane historie” a fost gândită de rectorul școlii, profesorul Wojciech Pukocz, și de decanul Facultății de Pictură, profesoara Marta Borgosz. ”Expoziția se constituie într-o oglindă vie a preocupărilor artistice ale cadrelor didactice actuale ale Facultății de Pictură din cadrul ASP Wrocław, cărora li se adaugă și creația unor profesori emeriți, foști îndrumători ai generației actuale de artiști-profesori”, spun aceștia.

”Poveștile, deși nerostite, au fost materializate în expoziție sub forma unei mari varietăți de forme, culori și aranjamente”, arată curatorii. Cei 46 de expozanți sunt reprezentanți ai unor generații diferite – de la decani la asistenți aflați la început de drum -, folosind tehnici și strategii diferite, operând cu mijloace de expresie diferite, pictori care se raportează la tradiția mediului, precum și experimentatori.

Expoziția va putea fi vizitată în fiecare zi, cu excepția zilelor de luni și marți, între orele 10 și 17, cu ultima intrare la ora 16.30.

Citește și:

Mai multe cadre didactice de la Academia de Artă din orașul polonez Wrocław expun la Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu