Închide

Clișee pe sticlă de la muzeul Bruckenthal din Sibiu, care prezintă viața țăranilor din Mărginimea Sibiului în urmă cu aproape un secol, pot fi admirate într-o expoziție la Cluj, care se deschide mâine

Cultură by Actual de Cluj - mart. 27, 2024 0 88

Clișee pe sticlă de la muzeul Bruckenthal din Sibiu, care prezintă viața țăranilor din Mărginimea Sibiului în urmă cu aproape un secol, pot fi admirate într-o expoziție la Cluj, care se deschide mâine.

E vorba de expoziția ”Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, care se deschide mâine la ora 13 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în Sala Reduta. Expoziția va fi deschisă din 28 martie până în 30 aprilie, de miercuri până duminică, între orele 10 și 18, cu ultima intrare la ora 17.

Colecția de clișee pe sticlă a Muzeului Național Brukenthal, din cadrul secției Muzeul de Istorie „Casa Altemberger”, este una dintre cele mai mari și mai complexe colecții de acest gen păstrate într-o instituție muzeală din România, acoperind majoritatea subiectelor specifice fotografiei din perioada interbelică. Imaginile, având ca subiect Mărginimea Sibiului – cu localitățile Boița, Galeș, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Rod, Sadu, Săliște și Tilișca – însumează aproximativ 277 de piese și au fost realizate în atelierul fotografic Fischer, atelier situat în centrul orașului, pe actuala stradă Nicolae Bălcescu.

”În expoziție sunt prezentate imagini mai puțin cunoscute vizitatorilor, precum vederi generale ale localităților ce constituie zona Mărginimii Sibiului, secvențe de viață cotidiană, interioare ale unor locuințe țărănești, portrete de tineri și bătrâni, femei și bărbați îmbrăcați cu hainele lor cele mai bune, pe care le purtau doar la biserică sau de sărbători, toate trecute prin filtrul unei scenografii atent gândite de fotograf”, spun curatorii expoziției. Expoziția este completată cu imagini de arhivă și piese de port din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Imaginile de arhivă au fost realizate în prima jumătate a secolului XX de către muzeografii instituției – Romulus Vuia, Teodor Onișor și Ioan Maloș. Atât imaginile de arhivă, cât și piesele de port din colecția MET provin din zona etnografică Mărginimea Sibiului – mai exact localitățile Săliște , Rășinari și Poiana Sibiului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu