Închide

Scandalul de la un liceu din Cluj se îngroașă, 51 de ONG-uri își exprimă „nemulțumirea și revolta”

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 19, 2017 0 994

Câteva zeci de organizații maghiare din Cluj-Napoca îngroașă o listă de semnături împotriva deciziei Inspectoratului Școlar Județean din Cluj de a nu mai înființa singura clasă de gimnaziu cu profil de artă și predare în limba maghiară.

Lista numără 50 de asociații și fundații civile și profesionale, între care asociația Clujul Comoară, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, grupul PONT, Asociația Tranzit sau Asociația Economiștilor Maghiari din România. Lista de semnături a fost depusă azi și e de fapt o anexă la o luare de poziție comună față de situația de la liceul clujean „Apáczai Csere János” înaintată inspectorului școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus, inspectorului școlar general adjunct Török-Gyurkó Zoltán și secretarului de stat pentru învățământ în limbile minorităților, Király András György. Semnatarii își exprimă „nemulțumirea și revolta” față de situația de la liceu și cer o soluție „promptă și favorabilă” pentru „elevii afectați”, precum și asigurarea educației artistice în limba maghiară pe viitor. „Motivația Inspectoratului Școlar Județean pentru neaprobarea clasei se referă la numărul prea mic de elevi înscriși în acea clasă, însă în cadrul altor licee clujene au fost aprobate clase cu profil vocațional cu un număr la fel de mic sau mai mic de elevi”, spun semnatarii.

Amintim, liceului “Apaczai Janos” i-a fost blocată de către Inspectoratul Școlar înființarea unei clase a V-a de arte plastice, iar acum mai mulți părinți, reprezentați juridic de un grup de advocacy, au reclamat Inspectoratul Școlar din Cluj la CNCD, motivând că refuzul de a înființa clasa are la bază criterii etnice. “Inspectoratul Județean Cluj a acționat în mod ilegal, discriminând Liceul Apáczai Csere János în momentul în care a dezaprobat clasa de artă”, explică Advocacy Group for Freedom of Identity, un grup de avocatură ce reprezintă 26 de părinți de la liceu care au depus săptămâna trecută reclamația la CNCD.

Problema are câteva luni vechime, dinainte de începutul anului școlar, când conducerea liceului a cerut Inspectoratului Școlar aprobarea clasei de artă – clasa a 5-a – dar cererea a fost respinsă.

Problema a ajuns până la secretarul de stat Király András, căruia i s-a prezentat cazul, apoi la minister, de unde nu s-a primit până acum niciun răspuns, arată AGFI. Legea precizează că pentru înființarea claselor e nevoie de înscrierea a cel puțin 12 lelevi iar în acest caz s-au înregistrat 26 de elevi – spre comparație, arată AGFI, înainte de anul școlar Inspectoratul a aprobat două clase a 5-a cu 17, respectiv 18 elevi de la Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”, și o nouă clasă a 4-a cu 12 elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică “Octavian Stroia”. În concluzie, spun părinții care au depus plângerea la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în acest caz e vorba de rea-voință – mai exact, din partea inspectorului școlar general Valentin Cuibus.

După ce școala nu a primit aprobare pentru înființarea clasei, au înființat o clasă concentrată, peste limita de 30 de elevi admisă de regulament, cu 32 de copii, dar cu învățământ normal.

L-am întrebat pe inspectorul școlar general Valentin Cuibus de ce există această problemă și spune că miza e, de fapt, programa școlară de la începutul viitorului an școlar, care se decide în februarie. “Planul pe acest an școlar, despre care discutăm acum, s-a aprobat în februarie anul trecut. Subiectul s-a închis acolo. Acum se fac presiuni pentru ce va fi la anul, dar sunt în aceeași situație, au 23 copii, deci tot nu vor primi două clase”, spune el, și adaugă – “nu sunt copii, nu vor să accepte ideea”: în clasa a patra acum la liceu sunt 23 de copii, mai puțini decât cei din generația anterioară. “Nu au niciun argument decât că discriminare pozitivă, nu contează că sunt sub efectiv. Noi o să propunem Consiliului de Administrație, să vedem ce va stabili consiliul, o clasă cu ore suplimentare de artă, să vedem ce vor zice”.

Citește și:

Scandal la un liceu din Cluj, Inspectoratul Școlar reclamat la Consiliul Împotriva Discriminării pentru că nu aprobă o clasă în plus

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags