Închide

Apel de susținere pentru un proiect ce vizează crearea de alimente pentru copiii bolnavi de diabet

ActualitateEducaţiePolitica by Actual de Cluj - ian. 19, 2017 0 748

Europarlamentarul Daniel Buda atrage atenția că un proiect de cercetare al USAMV Cluj, privind studierea și crearea de alimente pentru copiii cu diabet, ar fi fost lăsat fără finanțare de Guvernul actual.

Este de notorietate publică faptul că o echipă de cercetători ai USAMV Cluj a câştigat un proiect internaţional de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe care ar fi scutit statul de cheltuirea unor sume imense pentru actul medical și ar fi crescut calitatea vieții pentru pacienți dar pe care acum Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică refuză să îl mai finanţeze.  Solicit public domnului premier Sorin Grindeanu şi domnului ministru al Cercetării şi Inovării, Șerban-Constantin Valeca, să intervină de îndată şi să ia toate măsurile care se impun în vederea asigurării finanțării acestui proiect”, a transmis Buda.

Dintr-un consorţiu de şase ţări, România este singura ţară care nu oferă finanţare, în condiţiile în care referenţi internaţionali l-au acceptat ca proiect câştigător. ANCSI a amânat finanţarea, iar în 16 ianuarie 2017, conducerea Universităţii a primit un răspuns în care se arată că acest proiect nu va mai fi finanţat deoarece, în acord scrie că România poate finanţa astfel de proiecte, dar nu este obligată să o facă.

„Nu doar USAMV Cluj, ci întreaga cercetare din România este pusă în acest moment în faţa unei situaţii inexplicabile față de partenerii străini care nu au cum să conceapă blocarea unui astfel de proiect o dată ce el a fost aprobat de către ANCSI. Nimeni nu va mai accepta pe viitor un parteneriat cu o instituție din România, indiferent dacă vorbim de fonduri europene sau altfel de fonduri, atât de necesare sectorului de cercetare, de care depinde până la urmă evoluția societății. I-am solicitat Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să sprijine sectorul de cercetare din România, domnia sa manifestându-și disponibilitatea în acest sens. Însă, trebuie să înțelegem că oricâtă bunăvoință va exista la nivelul instituțiilor europene, oricâtă simplificare a procedurilor va avea loc, niciodată nu vom reuși să absorbim suficienți bani, fie în cercetare, fie în cadrul Politicii de Coeziune, sau în cadrul Politicii Agricole Comune, câtă vreme funcționărași din ministere merg la serviciu doar pentru a-și lua salariul, iar șefii acestora își ignoră cu bună știință obligațiile profesionale”, a mai spus Buda.

Europarlamentarul a menționat că în lipsa unui răspuns din partea oficialilor guvernamentali, îl va sesiza atât pe Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cât și pe Comisarul European pentru Cercetare și Știință, Carlos Moedas.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu