Închide

Cercetător clujean în consorțiu de 5 țări ia țeapă de la ministerul cercetării, nu primește finanțare după un an de proiect. „Că purtăm lanțuri poleite cu aur peste un maiou mulat sau că trebuie să ieșim dintr-un consorțiu de cercetare, tot cu imaginea unei Românii alterate defilăm”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - ian. 18, 2017 0 542

Un cercetător clujean care câștigă proiect alături de cercetători din alte patru țări e nevoit să se retragă din proiect după ce ministerul a refuzat să finanțeze cota-parte din proiect, motivând că finanțarea e opțională.
Cercetătorul clujean Dan Vodnar își petrece zilele în laboratoarele de cercetare ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară iar în urmă cu două zile primește veste de la cabinetul președintelui Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare.

danvodnarfaxVești proaste: a cerut finanțare pentru un proiect în care lucrează alături de cercetători din alte cinci țări, iar acum primește veste că nu o va primi. Motivul – în cererea de finanțare nu s-a trecut fraza „participarea se face sub rezerva confirmării ulterioare a acordului finanțării proiectului și nu reprezintă în sine o obligație de finanțare”. În consecință, adăugând la aceasta și tergiversări într-o procedură de avizare a unei hotărâri de guvern, proiectul nu mai poate fi finanțat. „România mea”, constată Vodnar dezamăgit și explică: ” Am câștigat un proiect internațional pe care România refuză să-l finanțeze! Dintr-un consorțiu de șase țări, România este singură țara care nu oferă finanțare, în condițiile în care referenții internaționali l-au acceptat că proiect câștigător! La un an de la începerea proiectului ANCSI „regretă” să ne înștiințeze că nu primim finanțare invocând că în memorandumul de înțelegere este specificat că România „poate” să finanțeze acest tip de proiecte”.

Proiectul durează deja de un an iar Vodnar spune că e pus în situația de a se retrage din cadrul proiectului, „deși partenerii s-au bazat pe noi” – mai exact, tehnic, României îi revenea sarcina de a derula teste de bioaccesibilitate a nutrienților. „Cum să le explici străinilor că după un an România ne anunța că noi nu primim finanțare, prin urmare nu putem să ne îndeplinim obiectivul?”, se întreabă el și concuzionează: „că scuipăm pe stradă, că aruncăm ambalaje pe jos, că purtăm lanțuri poleite cu aur peste un maiou mulat sau că trebuie să ieșim dintr-un consorțiu de cercetare, tot cu imaginea unei Românii alterate defilăm!” Săracu’ nea’ Iancu!”.

Din echipa de cercetători a proiectului Longlife fac parte alături de clujeanul Vodnar și Catherine Stanton și Elke Arendt din Irlanda, Diana di Gioia în Italia, Ryszard Amarowicz din Polonia și Stefano Renzetti și Li Day din Olanda.

Am vorbit cu Vodnar și l-am întrebat care e de fapt scopul proiectului, și spune că acest consorțiu își propune să producă sortimente de carne, lapte și pâine care să fie mai ușor asimilabile de către organism. Bugetul total – aproape două milioane de euro, bani ce vin de la două firme private și, în felii de câteva sute de mii de euro, de la autoritățile naționale. La Cluj urmau să fie testate produsele obținute iar pentru aceasta e nevoie de achiziția unui digestor, un aparat ce mimează tractul gastrointestinal, al cărui preț ajunge la 300.000 euro.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare