Închide

Scandal la un liceu din Cluj, Inspectoratul Școlar reclamat la Consiliul Împotriva Discriminării pentru că nu aprobă o clasă în plus

Educaţie by Actual de Cluj - ian. 13, 2017 0 1491

Inspectoratul Școlar din Cluj a fost reclamat ieri la Consiliul Național de Combatere a Discriminării după ce ar fi refuzat constituirea unei clase de arte plastice la un liceu cu predare în limba maghiară.

Liceului „Apaczai Janos” i-a fost blocată de către Inspectoratul Școlar înființarea unei clase a V-a de arte plastice, iar acum mai mulți părinți, reprezentați juridic de un grup de advocacy, au reclamat Inspectoratul Școlar din Cluj la CNCD, motivând că refuzul de a înființa clasa are la bază criterii etnice. „Inspectoratul Județean Cluj a acționat în mod ilegal, discriminând Liceul Apáczai Csere János în momentul în care a dezaprobat clasa de artă”, explică Advocacy Group for Freedom of Identity, un grup de avocatură ce reprezintă 26 de părinți de la liceu care au depus ieri reclamația la CNCD.

Problema are câteva luni vechime, dinainte de începutul anului școlar, când conducerea liceului a cerut Inspectoratului Școlar aprobarea clasei de artă – clasa a 5-a – dar cererea a fost respinsă.

Problema a ajuns până la secretarul de stat Király András, căruia i s-a prezentat cazul, apoi la minister, de unde nu s-a primit până acum niciun răspuns, arată AGFI. Legea precizează că pentru înființarea claselor e nevoie de înscrierea a cel puțin 12 lelevi iar în acest caz s-au înregistrat 26 de elevi – spre comparație, arată AGFI, înainte de anul școlar Inspectoratul a aprobat două clase a 5-a cu 17, respectiv 18 elevi de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, și o nouă clasă a 4-a cu 12 elevi de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”. În concluzie, spun părinții care au depus plângerea la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în acest caz e vorba de rea-voință – mai exact, din partea inspectorului școlar general Valentin Cuibus.

După ce școala nu a primit aprobare pentru înființarea clasei, au înființat o clasă concentrată, peste limita de 30 de elevi admisă de regulament, cu 32 de copii, dar cu învățământ normal.

L-am întrebat pe inspectorul școlar general Valentin Cuibus de ce există această problemă și spune că miza e, de fapt, programa școlară de la începutul viitorului an școlar, care se decide în februarie. „Planul pe acest an școlar, despre care discutăm acum, s-a aprobat în februarie anul trecut. Subiectul s-a închis acolo. Acum se fac presiuni pentru ce va fi la anul, dar sunt în aceeași situație, au 23 copii, deci tot nu vor primi două clase”, spune el, și adaugă – „nu sunt copii, nu vor să accepte ideea”: în clasa a patra acum la liceu sunt 23 de copii, mai puțini decât cei din generația anterioară. „Nu au nicin argument decât că discriminare pozitivă, nu contează că sunt sub efectiv. Noi o să propunem Consiliului de Administrație, să vedem ce va stabili consiliul, o clasă cu ore suplimentare de artă, să vedem ce vor zice”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu