Închide

Instanțele clujene penalizează primăria pentru modul în care adjudecă licitații. Bilă neagră și la salubrizarea stradală

Administrație by Luminiţa Silea - iun. 19, 2014 0 354

Administrația locală a adjudecat licitația de 30 de milioane de euro pentru salubrizarea stradală unei societăți care a avut o ofertă neconformă. Asta a spus Consiliul Național pentru Soluționarea Constestațiilor (CNSC) dar și instanțele clujene. Primăria a mai atribuit o altă licitație, cea pentru sala polivalentă, tot unei firme cu o ofertă neconformă, după cum au stabilit în 2012 aceleași instanțe clujene.

cl

Primarul Emil Boc susținea public în luna mai că dorește o decie a instanței la licitația pentru salubrizare stradală ca model de bune practici pentru primărie. A venit și decia instanței, care confirmă că primăria a atribuit o licitație unei firme care nu a avut o ofertă conformă.

Primăria trebuie să anuleze rezultatul prin care Supercom a fost desemnată câștigătoare a licitației din 30 ianuarie 2014, să accepte oferta acestora ca neconformă, să declare ca neconformă și oferta Brantner-Vereș și să continue procedura de licitație cu singurul ofertant rămas în cursă – grupul de firme RER.

 

Primarul Emil Boc declarat miercuri că speră ca instanța să se pronunțe pe licitația pentru salubrizare stradală până la vacanța judecătorească din iulie. Deși era stabilită data de 18 iunie pentru pronunțare, termen confirmat de directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruțiu, de altfel și președinte al comisiei de licitație însă de acum două săptămâni.

 

După ce presa a reletat despre decizia instanței și anume aceea prin care a mențiunut decizia Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (anularea rezultatului, descalificarea ofertei câștigătorului, dar și a unei alte societăți participante și reevaluarea singurei oferte rămase în cursă), Boc a revenit cu o serie de precizări în fața Consiliul Local întrunit în ședință.

 

În primul rând primarul a ținut să menționeze că administrația locală a respectat legea când a depus ofertele. Ba mai mult, a reluat povestea legată de criteriul cifrei de afaceri (primaria a vut o cifră cumulată de afaceri în cazul participării ambele sectoroare, adică 200 de milioane de euro, dar ANRMAP s-a opus, iar după aceea CNSC a decis anularea licitație pentru că primăria n-ar fi evaluat ofertele după o cifră de afaceri cumulată) și a împărțit în sala de ședințe și o pagină din cele 50 ale motivării deciziei CNSC. Celelalte, prin care CNSC spune că comisia de licitație a primăriei a favorizat pe parcursul depunerii ofertelor societățile Supercom și Brantner la criteriul de evaluare redevență, nu au fost împărțite, nici primarul nu a făcut referire la ele.

Primarul Emil Boc a declarat că primăria va respecte decizia instanței. Luni va fi convocată comisia de licitație care va reevalua singura ofertă rămasă în cursă, edilul cerând un rezultat până miercuri.

„Când trei se bat, al cincilea câștigă”, a comentat primarul, adăugând că prin deciziile date Rosal, Supercom, Brantner și Polaris M. Holdig au fost descalificare de la licitație. „Noi suntem victime colaterale între instituțiile statului, ANRMAP și CNSC”, a mai spus Boc.

 

CNSC a spus că primăria a favorizat Supercom la licitație

 

Au participat șase societăți, patru au depus oferte pentru primul sector și șase pentru cel de-al doilea. Primăria a atribui contractul societății Supercom. Rezultat a fost contestat de trei dintr efirmele participante, iar CNSC a decis în luna mai anularea atribuirii contactului pentru Supercom.

 

Actualdecluj.ro a prezentat în exclusivitate motivarea deciziei prin care se atesta, printre altele, că primăria a favorizat pe parculsul licitației Supercom și Brantner și le-a permis să-și modifice ofertele inițiale, la capitolul redevență, care era criteriu de evaluare la licitație. Vezi motivarea AICI

 

Media a relatat că Supercom este o societate apropiată liderului PMP, Elena Udrea. Grupul de firme RER e apropiat de liderul PDL Cezar Preda care a fost și director la RER Buzău.

 

Clasamentul de la licitația primăriei

Pentru curăţarea sectorului I(Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, D. Rotund, zona centrală – circa 80%) au depus oferte Rosal, Supercom, RER Ecologic Oradea (din grupul de firme RER- continuatorul REBU care a deţinut monopul deşeurilor în capitală) şi Romprest Service. Au fost luate în calcul la evaluare doar ofertele Supercom şi ale asocierii RER, restul societăţilor fiind descalificate.

Ofertele s-au depus ca preţ pe 17 componente care vizează măturatul manual, întreţinerea curăţeniei, spălatul carosabilului şi al trotuarelor, stropitul carosabilului, curăţarea manuală a rigolelor, măturat mecanizat, curăţarea manuală a zăpezii şi gheţii, pluguitul, combaterea poleiului, curăţarea de zăpadă şi gheaţă a gurilor de scurgere, încărcat, transportul zăpezii şi gheţii, plus redevenţa acordată anual primăriei.

Supercom a câştigat detaşat cu 98,7 puncte în timp ce asocierea de firme din grupul RER a obţinut doar 74,4 puncte.

Pentru curăţarea sectorului II (Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, A. Mureşanu, Someşeni, zona centrală – cca 20%) a intrat în cursă actuala societate care face salubrizarea, Brantner Servicii Ecologice, cele patru firme care au ofertat pentru sectorul I, dar şi Polaris M Holding. S-au calificat Supercom, asocierea de firme RER şi Brantner Servicii Ecologice. Supercom a câştigat cu 96,4 puncte, Brantner a obţinut 82,4 puncte iar grupul de firme RER, 66 de puncte.”Aplicarea criteriului de atribuire: oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic s-a aplicat doar ofertelor admisibile. Fiecare membru al comisiei de evaluare a realizat propria sa fişă de evaluare a ofertelor conform criteriului de atribuire prevăzut în fişa de date şi a punctajului stabilit în acelaşi document”, informa Biroului mass-media al primăriei.

Cine face parte din comisia de licitație

Președinte: Virgil Poruțiu – director tehnic

Membri: Lucia Lupea-șef serviciu achizițiia publice

Adriana Măgurean- șef serviciu tehnic

Ioan Bogdan –șef serviciu finaciar

Mircea Abrudan – șef serviciu Control Protecția Mediului

Marius Coroș- inspector specialitate

Mariana Capotă – inspector

„Legea permite cerea de clarificări pe oferte”, a spus Virgil Poruțiu, președintele comisiei de licitație. El a afirmat că, după ce comisia de licitație a cerut aceste clarificări s-a decoperit că existau inadvertențe în oferta Supercom privind modul de calcul al redevenței.

30 de milioane de euro pe 8 ani

Contractul de concesionare pentru serviciul de salubrizare stradală, scos la mezat de către primăria clujeană pentru opt ani, a fost estimat la 137,6 milioane de lei (30 de milioane de euro).

Administraţia locală clujeană a scos la licitație două loturi (sectoare) pentru prestarea acestor servicii, aşa cum se derulează şi în prezent contractractele pentru salubritate stradală de către Rosal şi Brantner (până la adjudecarea noii licitaţii). Criteriul de atribuire a fost preţul ofertei care contează în proporţie de 99,9% în evaluarea acestora, potrivit datelor din SEAP. Din septembrie anul trecut, când primăria a lansat pentru prima dată această licitaţie, în urma contestaţiilor, caietul de sarcini pus la bătaie de municipalitate a fost modificat succesiv. Ofertele au fost deschise în 30 ianuarie 2014.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.