Închide

Scandal la Emerson. Primăria își bate joc de oamenii din Someșeni

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 20, 2014 1 1599

Le-a închis drumul și nu mai pot lucra pământurile de lângă fabrică. Proprietarii de terenuri din Someșeni s-au trezit cu stâlpișori la intrarea pe drumul de pământ care duce la proprietățile lor cultivate din zonă. Drumul se află lângă fabrica Emerson din parcul industrial Tetarom II.

 

 

Astăzi, de dimineață erau gata să radă cu buldoexcavatorul și să își facă dreptate. Au chemat poliția și vor protesta la primărie împotirva măsurii de închidere cu stâlpișori a unui drum de pământ, măsură pe care o clasifică drept abuzivă.

 

„Nicio tablă nu apare, doar au pus stâlpișorii și gata”, spune Suciu Horea. Proprietarul din Someșeni menționează că drumul de acces spre terenurile oamenilor există de când lumea, apare pe hărțile cadastrale și era folosit de toată lumea. „S-a făcut și o balastieră în zonă și treceau cu rabele pe la Emerson, de aia s-o fi supărat”, își dă cu părerea omul.

Radu Rusu, un alt proprietar de teren, este și mai revoltat că primăria a pus stâlpișori abuziv, fără să consulte cetățenii, așa pentru că Emerson a cerut, a fost de acord să închidă un drum public. „O să dăm stâlpișorii jos cu buldozerul pentru că nu există nicio plăcuță, nimic, sunt puși în câmp. Ne pot obliga să înconjurăm 4 kilometri ca să ajungem la terenurile noastre. Ce se întâmplă e un abuz”, a spus Rusu.

 20140620_090248

Oamenii s-au strâns ieri la buza drumului de pământ unde s-au amplasat de joia trecută stâlpișori care limitează accesul cu autovehiculele. Dacă nu se rezolvă problema sunt deciși să dea jos stâlpișorii cu buldoexcavatorul.

Mirela Mărincean (șeful Serviciului Siguranța Circulației al primăriei) ne-a spus că e prea mică. Cei de la serivicul control de la primărie au venit la fața locului, au constatat situația și ne-au spus că suntem proști că am fost de acord să se închidă și celălalt drum de acces. Cică ne vor răspunde în scris”, au mai spus cetățenii.

 

La fața locul a venit și poliția. Agenții de la secția 7 de poliție au constatat că accesul cu autovehicule pe drumul de pământ este blocat. “Aici se întâmplă ca în cazul țiganilor de la Pata Rât. Este de competența primăriei. Aia și-au făcut acolo barăci ilegale și noi nu putem să le dăm jos pentru că ține de primărie. Ei trebuie să-i relocheze sau să facă ceva”, le-a explicat cetățenilor unul dintre agenți. Oamenii legii i-au sfătuit pe proprietari să apeleze la justiție. Cu agenții a venit și un polițist local. „Dacă Boc strigă o dată la el, nu mai face nimic”, și-au dat cu părea cetățenii. Însă polițistul primărie i-a asigurat că el lucrează pentru cetățeni, nu pentru primar.

 

Administrația locală a transmis un comunicat de presă în data de 12 iunie 2014 prin care anunța că se va restricționa circulatia autovehiculelor pe strada Emerson, la intersectia cu drumul nemodernizat, care duce spre Statia de epurare.

Ca traseu alternativ pentru acces la Stația de epurare și balastierele din zonă se va folosi centura B-dul Muncii – Apahida si drumul nemodernizat din dreptul Stației de epurare. Solicitarea venita din partea TETAROM (societatea care administrează parcul Tetarom II din Someșeni unde este instalată companie americană Emerson – n.red.) a fost aprobata de catre membrii Comisiei de circulatie, întruniți în ședința din 8 aprilie”, informau reprezentanții primăriei.

Aceștia nu au explicat de ce s-a luat decizia dar nici de ce proprietarii de teren n-au fost consultați, mai ales că respectivul comunicat nu a făcut referire la cei care dețin terenuri în zonă. Primăria a oferit alternativă de traseu pentru acces la stația de epurare și la balastiere.

 

alternativa circulatie

Directorul Tetarom, Viorel Găvrea spune că strada Emerson este un drum de incintă a parcului industrial unde activează Emerson.

„Drumul asta nu e domeniu public ci aparține parcului. Noi îl întrețineam, însă era folosit de balastierele ilegale din zona Someșeni, era tranzitat de mașini de mare tonaj care mergeau cu viteză. Am lăsat pe toată lumea să circule, dar în ultima vreme lucrurile s-au înrăutățit. S-au spart gemurile de la poartă din cauza traficului greu pentru că se circula cu viteză și tonaj mare și Emerson ne-a cerut să luăm măsuri. În plus, noi întreținem acest drum și am consumat sume mari de bani în acest sens pentru că, după traficul greu, trebuia să-l curățăm de două ori pe zi”, a menționat Găvrea.

Oficialul spune că, din câte a înțeles, primăria oferă o alternativă pentru ca oamenii din zona care au terenuri să își poată accesa proprietățile. „Există un drum de macadam la 500 de metri înspre Apahida, tot din centura de oculire. Au zis, parcă cei de la primărie că îl vor asfalta. Este posibil să nu fie asfalt de calitate așa cum este cel din parcul industrial. Noi nu avem nimic cu proprietarii de terenuri. Am încercat omenește tot ce este posibil cu traficul greu dar nimic nu a mers”, a mai spus Găvrea.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.