Închide

REPORTAJ: Viitorul handbalului românesc vine din Cluj. Povestea uneia dintre cele mai bune handbaliste din lume din generația ‘96

Recomandarea redacțieiSport by Catalin Suciu - apr. 26, 2014 0 1822

Federația Internațională de Handbal a trecut-o pe Cristina Laslo, de la “U” Jolidon , pe lista selectă a celor mai mari speranțe din handbalul mondial.  Sportiva din Cluj a fost golghetera Campionatului European de Junioare disputat în Polonia anul trecut și acum se pregătește de un Campionat Mondial. În România e considerată urmașa Cristinei Neagu, dar comparația nu-i convine. “Joc cu semnătura mea, Cristina Laslo.”

handbal3 handbal6

Handbalul feminin se numără printre puținele ramuri sportive care mai aduc performanțe României într-un sistem în care se investește foarte puțin sau deloc. De la naționala de senioare ,  care se luptă de la egal la egal cu cele mai mari puteri din handbalul mondial sau echipa Oltchimului, fostă finalistă a Ligii Campionilor, românii au rămas ațintiți cu ochii spre ecranele televizoarelor, în fotolii, cu pumnii strânși, sperând într-o performanță notabilă. Marea echipă a Oltchimului a dispărut, polii de putere s-au mutat la Baia Mare și București, dar la Universitatea Cluj evoluează una dintre cele mai talentate handbaliste din lume la vârsta sa.Cristina Laslo (18 ani), un coordonator de joc care își croiește cu pași repezi drumul spre lumina reflectoarelor.

În vara trecută a ieșit golghetera Europeanului de junioare din Polonia,  deși România a terminat pe 6.  A dat 56 de goluri, cu 6 mai mult decât a doua clasată, croata Dorotea Kalaus.  Joacă la junioarele României de vreo 4 ani și-a primit și banderola de căpitan. După turneul final s-a trezit cu o ofertă din campionatul Ungariei, de la o formație de top, dar a refuzat-o pentru că vrea să-și termine liceul în Cluj. “Sunt tânără, abia ce-am făcut 18 ani, am timp să mă gândesc mai târziu la viitor, acum vreau doar să joc. Vreau să-mi termin liceul, apoi să fac o facultate. Viața de sportiv se termină la un moment dat”, povestește handbalista.

La 12 ani s-a apucat de handbal, în “mare secret”, alături de fratele ei , Alexandru. În casa Cristinei sună telefonul, “fixul”. Mama răspunde. “Alo, da, vă rog!.. “bună ziua, sunt antrenorul de handbal. Azi am avut ședință, v-am așteptat , dar n-ați mai venit”.  “Ce antrenor, ce handbal, lăsați-mă domnule în pace, ați greșit numărul”, îi răspunde femeia bărbatului de la celălalt capăt. Pe când să închidă, acesta insistă. “Eu îi antrenez de o lună pe Alex și Cristina, nu sunt copiii dumneavoastră? Ei fac handbal și-am avut ședință astăzi și v-am așteptat”.

Uite-așa a început Cristina să joace handbal.  În mare secret. Făcea și dansuri, în paralel, și de-asta nu le-a spus nimic părinților. Nici ea și nici Alex. “ Mă amuz și acum când îmi amintesc. Mama a fost surprinsă, nu știa ce se întâmplă. Făceam școală, dansuri, unde să îi mai spunem că ne-am apucat noi de handbal? Așa a aflat, cu ședința, a sunat profesorul să îi întrebe pe părinți de ce n-au fost.”

handbal2

Din joacă, handbalul a devenit, brusc, serios. Cristina a ajuns la Clubul Sportiv Viitorul, din Cluj, unde-a fost luată în primire de profesoarele Rodica Petruș și Cristina Iurian. Apoi au venit și primele convocări la naționalele de junioare. “M-au ajutat să cresc, să mă dezvolt și să iau în serios handbalul. O să le mulțumesc toată viața și le voi fi recunoscătoare pentru că m-au susținut și m-au ajutat atâta timp cât am fost acolo, mi-au marcat cariera, începutul carierei.”

Din februarie 2011, handbalista  a ajuns la “U” Jolidon Cluj. Modul în care jucătoarea a ajuns în tabăra Jolidonului le-a revoltat pe cele două antrenoare de la Viitorul, care i-au acuzat pe reprezentanţii echipei de handbal că nu au procedat corect, cel puţin din punct de vedere moral, atunci când au semnat contractul cu micuţa handbalistă. „CSS Viitorul a fost pus în faţa faptului împlinit. Fetiţa a ajuns la «U» Jolidon ca urmare a înţelegerilor făcute de către părinţii acesteia împreună cu reprezentanţi ai echipei de senioare, fără ca cei implicaţi în formarea jucătoarei să aibă vreun drept de decizie”, a spus Rodica Petruş. “A fost scandal, s-au supărat și s-a făcut mult tam-tam. De trei ani n-am mai vorbit, mie îmi pare rău, eu le port respect și le voi purta întotdeauna.”

În România e considerată urmașa Cristinei Neagu, desemnată cea mai bună handbalistă a lumii în 2011. Un „balon de aur” al handbalului feminin. Comparația nu îi convine deloc. “E forțată , puțin exagerată,  eu sunt Cristina Laslo, am personalitatea mea și joc cu semnătura mea.  Eu nu sunt Cristina Neagu. Cariera mi-o fac eu. Până acum am progresat și-o pot face și mai mult, depinde de mine. Eu vreau, am ambiție, mai ales că am fost mereu susținută și de părinți și am și talent, am fost înzestrată. Și-am și dorință să reușesc, să ajung un nume în handbal.”
La turneul final al Campionatului European din vara trecută a ținut capul de afiș, fiind cea mai bună marcatoare , cu 56 de reușite. Federația Internațională de Handbal a inclus-o pe o listă selectă a celor mai de perspectivă handbaliste din lume , alături de Enkenman Fehri (Suedia), Komarova, Malashenko  (Rusia), Posavec (Croația) , Kristiansen (Danemarca), Senic (Muntenegru), Bolk (Germania) și Hoegdahl (Norvegia).

În această vară, naționala va participa la Campionatul Mondial din Macedonia, unde are ca obiectiv obținerea unei medalii.  “Europeanul a fost destul de reușit, dar acum ne vom lupta pentru primele locuri. Am încredere că voi reuși să fac din nou un turneu bun. Vreau să fiu sănătoasă și să joc. Până acum n-am avut niciodată probleme cu accidentările, sper să nu am nici în continuare. În handbal trebuie să-ți propui de la bun început câteva obiective mari.Pentru mine cel mai important ar fi să ajung să joc la o echipă de top în Liga Campionilor și să reprezint naționala mare a României la Olimpiadă. La Rio sigur nu voi ajunge, sunt foarte tânără, dar în 2020 sper să fiu și , de ce nu, să iau și-o medalie”, mai spune Cristina.

Handbalul în familie

Fratele Cristinei face și el handbal de performanță.  Alexandrul Laslo e component al formației Potaissa Turda, locul doi în Liga Națională la handbal masculin.  “Am început și-am continuat braț la braț.  Când ne-am apucat , am făcut antrenamente împreună, eu făceam cu băieții. O lună și ceva am fost și colegi de antrenament”, mai spune “centrul” lui “U” Jolidon.

Cristina Laslo, despre

Handbalista preferată

„Lekic, din naționala Croației, care joacă la Vardar Skopje. E un model, vreau să-i calc pe urme. Din România o simpatizez pe Carmen Cartaș.”

Timp liber

„Nu prea am deloc. Merg la școală, antrenamente, apoi meciuri. Joc la Universitatea , dar evoluez și la LPS Bistrița, la juniore. Mai mult sunt pe drumuri. Când mai prind puțin timp liber,mă uit la un film. „

Banii din handbal

“Se pot câștiga bani frumoși din handbal, dacă ajungi la un nivel înalt. Eu sunt tânără, nu mă gândesc încă la asta, am timp să fac și bani, important este acum să joc cât mai mult”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare