Închide

VIDEO Urbanizarea și profitul. Șantajul emoțional pune la pământ politica palidă a Primăriei de a face urbanism pentru oameni în extensiile orașului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 18, 2019 0 1302

O mamă care a spus că stă la părinți în cartierul Între Lacuri și își duce copiii la grădiniță privată în Grigorescu a cerut Comisiei de Urbanism să aprobe un Plan Urbanistic Zonal pentru urbanizarea unui teritoriu de aproape 4 hectare în zona Romul Ladea – Cezar Boliac. Primarul Boc nu a fost prezent la „spectacol”. În schimb, viceprimarul Dan Tarcea a mimat că se luptă pentru interesul comunității și le-a cerut proprietarilor să sacrifice o parcelă pentru a face grădiniță sau creșă.

Proprietarii propuseseră ca dotare publică comerț și servicii medicale pentru cele 70 de parcele pe care se intenționează amenjarea de locuințe unifamiliale sau cu câte două unități locative. În plus, mama a argumentat că de trei ani așteptă avizul, timp în care copilul său o întreabă când se vor muta la casa lor. Așa că, Tarcea a capitulat fără să mai lupte pentru interesul comunității. Nici arhitecții din Comisie nu au plusat, spunând că nu pot lucra fără date exacte cu privire la nevoia de dotări de învățământ. În tot acest timp, pe margine, un investitor din PUZ-ul respectiv mustăcea de trăsnăile pe care chipurile le-ar solicita cei de la Primărie: „Auzi, cum să nu putem noi construi ce vrem și să ne ceară să facem grădiniță sau creșă?! Am peste un hectar în PUZ. 1,4 milioane am dat acum trei ani pe el. Vreo 600.000 fac profit acum. Am cumpărat în niște conditii, la un robor, acum trei ani când ni s-a zis că se va aproba proiectul”.

Planul Urbanistic Zonal pentru parcelarea unui teren de 3,87 hectare pentru construirea de locuințe unifamiliale sau cu câte două unități locative pe Romul Ladea – Cezar Boliac aparține firmei Arhi Plus Studio și e semnat de arhitectul Călin Șerban Spânu, fiul lui Radu Spânu, fostul arhitect șef al Județului.

Proiectanții au motivat că în zonă Primăria a aprobat recent și alte PUZ-uri precum cel dorit de beneficiari și au mai spus că propun ca dotare publică un spațiu pentru comerț și servicii medicale. Ei au mai spus că există o grădiniță în zonă , că estimează că for fi 90 de unități locative și că propunerea de organizare a traficului a fost acceptată deja de serviciul specializat al Primăriei.

„Suntem la a treia apariție în fața comisiei. Nu au mai apărut probleme din astea, că să facem școală, grădiniță sau creșă. Astfaltăm și strada, am pus și parc, lărgim la 12 metri arterele din zonă”, a mai spus proiectantul. Asta după ce arhitectul șef și viceprimarul Dan Tarcea au întrebat unde sunt grădinița și creșa propuse pentru zona respectivă unde oficialii au spus că există 12.000-13.000 de oameni și că respectivul cartier va ajunge în câțiva ani la 25.000 de oameni care au nevoie de dotări de învățământ dar și că beneficiarii au la dispoziție varianta să ofere teren pentru astfel de dotări sau să le facă pe propria cheltuială.

Proiectanții au ținut să spună că o astfel de propunere afectează parcelele construibile, mai ales că există un colț grevat de construire din pricina liniei de înaltă tensiune, lângă respectiva zonă fiind propusă clădirea pentru servicii, despre care proiectanții au spus că va avea undeva la 1800 mp, fiind un complex Mercur mai mic. Arhitectul Voicu Bozac a mai făcut observații și cu privire la amplasarea parcului care urmează să deservească zona.

În discuție au intervenit și alți proiectanți care pegătesc un PUZ în zonă și care s-au interesat asupra profilelor de străzi, arătând că s-a venit cu profile de 12 metri în timp ce PUG-ul zice profile de 15 metri.

Daniela Tripon, o mamă cu teren în proiect, a intervenit în fața Comisiei și a spus că a cumpărat proprietatea acum 5 ani cu intenția să își facă o casă de locuit dar că, de atunci, Primăria tot le cere fie să cedeze teren, fie să mute parcelele iar copiii ei cu care locuiește la bunici în cartierul Între Lacuri și pe care îi duce la grădiniță privată în Grigorescu cu 1700 lei pe lună, o tot întreabă când se vor muta la casa lor. Ea a mai spus că e aberant ca pentru 90 de case Primăria să ceară teren pentru creșă/grădiniță.

Viceprimarul Dan Tarcea a încercat în zadar să obțină o dotare de interes public pentru învățământ. Proiectanții i-au spus că analiza sectorială arată că lipsesc comerțul și farmaciile în zonă.

Arhitecții din Comisie nu au luat o poziție fermă față de dotările de învățământ în mod oficial. La momentul respectiv în spațiul public se vehicula cifra de 962 de copii care au rămas în afara sistemului public de creșe administrate de Primărie, neobținând un loc. Neoficial, arhitecții au comentat după ședință că Primăria nu are o situație reală cu cifrele pe cartiere cu deficitul de copii pentru care nu sunt asigurate servicii de învățământ sau cu creșele/grădinițele private. Sau, au mai spus ei, dacă Primăria le are, le ține la secret și nu le furnizează în piață deoarece nu are o politică reală de a rezolva problema. Aceștia au făcut comentariile chiar în cunoștință de cauză, ei înșiși solicitând astfel de date pentru proiectele la care lucrează în diferite cartiere. Mai mulți proiectanți-arhitecți din comisie au mai spus că amenajarea de creșe și grădinițe private este un business foarte profitabil la care investitorii trebuie să reflecteze în această direcție.

În final, Comisia a dat PUZ-ului un aviz e principiu, urmând ca documentația să mai meargă în Comisia Operativă pentru corecții legate de căile de acces sau de zona verde.

Unul dintre beneficiarii-investitori aflat pe margine și implicat în PUZ s-a arătat ironic-amuzat de ceea ce s-a apucat comisia de urbanism să le ceară într-o zonă neurbanizată a Clujului, școală/creșă/grădiniță.

„Auzi, cum să nu putem noi construi ce vrem și să ne ceară să facem grădiniță sau creșă?! Am peste un hectar în PUZ. 1,4 milioane am dat acum trei ani pe el. Vreo 600.000 fac profit acum. Am cumpărat în niște conditii, la un robor, acum trei ani când ni s-a zis că se va aproba proiectul”. Proiectantul a încercat să îl facă să se abțină de la comentarii și s-a interesat dacă va ajunge pe Internet ceea ce spune investitorul, mai ales că cei din Comisie tocmai au confirmat că proiectul a trecut.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.