Închide

VIDEO Solistă de operă: "Pregătirea unui spectacol de operă înseamnă o muncă foarte serioasă. SUccesul vine, poate, peste ani de zile"

Cultură by Actual de Cluj - ian. 30, 2015 0 418

Kirkósa Iuliana (căsătorită Köpeczi) şi-a început cariera în 1973 la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. După primii ani de început a cântat deja pe toate scenele lirice importante din România, iar după schimbările din 1989 a fost invitată şi la opere din străinătate, unde a cântat roluri principale  şi a obţinut întotdeauna succese remarcabile.

O întrebăm pe soprana Iuliana Kirkósa cum a reusit să obţină un succes în cercul publicului meloman al Clujului şi al României, care se măsoară în câteva decenii întregi.
Datorită muncii zilnice, a orelor de canto, printr-o pregătire foarte temeinică după terminarea academiei de muzică.

Atunci când ai ieşit pe scenă, publicul a început să te aplaude. Poate există o categorie mare de oameni, care crede că e foarte uşor să fii cântăreţ de operă. Trebuie să ai voce frumoasă, să cânţi nemaipomenit, iar publicul te aplaudă şi cam atât.  
Aparent într-adevăr este foarte uşor să participi la un spectacol. Dar pregătirea unui spectacol de operă înseamnă o muncă  foarte serioasă. Nu este vorba de o muncă de o zi-două, ci succesul vine, poate peste ani de zile.

Ai crezut  vreodată sau eşti convinsă că ai fost cumva discriminată sau neîndreptăţită pe parcursul carierei tale?
S-a mai întâmplat şi aşa, dar întotdeauna priveam aceste lucruri ca şi un obstacol, care trebuie dominat. Prin muncă şi exersare  am reuşit să ignor toate piedicile venite din partea colegilor sau a conducerii.  Iar societatea bărbaţilor acceptă foarte greu o femei de succes. Şi în ziua de astăzi anumiţi bărbaţi cred că trebuie să fim doar soţii şi mame. Nu mi se pare normal. Am simţit discriminarea, dar am ignorat-o. Îmi vedeam de treabă, şi cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să trec peste obstacole, peste neînţelegeri şi frustrări.

Acest material de presă este conceput de Diana Nagy Hintos și publicat de actualdecluj.ro în cadrul proiectului „Femeia în viziunea mass-media – factor de echilibru și egalitate”, finanțat cu fonduri europene prin POS DRU și derulat de Consiliul Județean Cluj în parteneriat cu SIVECO și Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC). Proiectul urmărește promovarea poveștilor de succes ale 60 de femei din Cluj – găsiți pe site-ul proiectului interviuri și reportaje despre clujence care au reușit în cariera lor ori au depășit prejudecăți de gen.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare