Închide

VIDEO Documentar despre „rețeaua citostaticelor” la Cluj, proiecția e gratuită. Ce n-a reușit Statul pentru bolnavii de cancer au făcut turiștii

Uncategorized by Actual de Cluj - iun. 01, 2015 0 304

Un documentar ce tratează lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului, ce afectează mii de pacienți, va fi proiectat gratuit în cadrul festivalului de film Transilvania, în 4 iunie.

Documentarul „Rețeaua” va fi proiectat la ZIUA HBO la TIFF, în 4 iunie, în prezența regizorului Claudiu Mitcu și a echipei de producție a filmului. Proiecția e programată în 4 iunie la ora 19.30 la cinematograful Arta iar accesul e gratuit, în limita locurilor disponibile.
Iată cum descrie echipa filmului ideea acestuia: „În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți. Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire. Pentru mulți dintre ei ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca ‘Rețeaua Citostaticelor’. Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumpărat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul ‘Rețeaua’ urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia”.

Filmul este produs după o investigație jurnalistică realizată de Vlad Mixich.

Claudiu Mitcu este realizatorul documentarelor ‘Nisipuri’ (2007), ‘Australia’ (2009), ‘Ciupelnița’, ‘Circul vesel’ (2010) și ‘Noi doi’ (2011). În 2010, regizorul a primit din partea Ambasadei Franței în România ‘Premiul Drepturilor Omului’ pentru abordarea deschisă a diversității din filmele sale documentare.

Vezi mai jos trailerul:

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu