Închide

Primăria s-a trezit: cere daune pentru că n-a primit locuințele sociale în Cartierul Tineretului

Uncategorized by Actual de Cluj - iun. 02, 2015 0 448

Administrația locală mai face o ultimă încercare pentru a păstra terenul de 203 hectare prins în afacerea Cartierul Tineretului. Vrea să ceară daune în instanță pentru obligația inițială pe care o avea partenerul său, Polus Real Estate, de a-i livra 384 de locuințe sociale. Consilierii locali urmează să discute un proiect de hotărâre în acest sens la ședința de mâine. Avocații angajați de primărie, Lăpușan și asociații nu garantează însă că demersurile vor avea câștig de cauză.

Polus Real Estate a convocat o Adunare Generală a Acționarilor la societatea Cartierul Tineretului unde este acționar împreună cu primăria, în 4 respectiv 5 iunie. Societatea dorește, după ce l-a eliminat aproape total pe omul de afaceri Arpad Paszkany, să demareze lichidarea SRL-ului inființat împreună cu primăria care implică împărțirea terenului de 203 hectare de pe Dealul Sf. Gheorghe. Consilierii locali și-au dat deja acordul de principiu pentru a vota împotriva numirii lichidatorului judiciar, iar la ședința de mâine urmează să mandateze un reprezentant care să partice la Adunarea Generală a Acționarilor cu mandat împotrivă.

Tot la ședința ordinară de mâine, consilierii locali vor mai discuta un proiect prin care își asumă să acționeze în instanță partenul său din Cartierul Tineretului și să ceară pretenții pentru că aceștia nu au realizat cele 384 de locuințe sociale pe care trebuiau să le predea primăriei, potrivit asocierii. Avocatul Mihai Lăpușan de la firma angajată de primărie să o reprezinte în litigiile cu acționatul majoritar al Polus Real Estate a declarat deja că este ultima măsură pe care primăria o poate lua pentru a nu pierde terenul de pe Dealul Sf. Gheroghe. Chiar și așa nu există nicio garanție, după cum arată casa de avocatură în adresa înaintată consilierilor.

Parteneriatul încheiat de primăriei cu Polus Real Estate pentru construcția de locuințe are o istorie romațată, din 2005, încoce. Artizanul afacerii a fost omul de afaceri Arpad Paszkany care deținea la vremea respectivă 13% din societatea Polus Real Estate. Paszkany a bătut palma cu primăria pentru construcția Cartierului Tineretului, inițiativă care nu s-a mai materializat, având în vedere criza imobiliară.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE AFCEREA PRIMĂRIEI CU ARPAD PASZKANY:

Cum ieși cu pagube minime dintr-o afacere falimentară cu Arpad Paszkany. Te consiliază tot Paszkany

 

În plus, la momentul 2009, înțelegerea Cartierul Tineretului a fost convertită, cu voia Consiliului Local într-un proiect de produce de energie verde. Decizia nu a fost pe placul acționarului majoritar al Polus Real Estate, socitatea Iris Ventures Limited (în spatele căreia se află firma de construcții din Ungaria, Trigranit) care a pornit o serie de procese împotriva primăriei, lui Paszany și societății Carierul Tineretului (unde primăria deține 51% din acțiuni, iar Polus Real Estate, restul). Multe dintre aceste au fost câtigate, iar Iris Ventures a reușit să obțină chiar și lichidarea respectivei societăți. În plus, l-a eliminat pe Paszkany din acționariatul Polus Real Estate lăsându-l cu o cotă de acțiuni simbolică.

Fiind vorba despre o firmă constrituită de primărie prin aport la capitalul social cu un teren de 203 hectare, în timp de Polus Real Estate a contribuit cu partea sa în bani, raportată la valoarea respectivului teren, administrația locală și-a asumat să piardă o parte din respectivul teren. Mai ales că firma fusese înființată cu o durată limitată de timp – 5 ani – termen la care urma să se realizeze cartieurl de locuințe. În plus, în momentul în care Polus Real Estate nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale (să livreze locuințe sociale primăriei în noul cartier), Consiliul Local nu a inițiat rezilierea contractului.

La ședințele trecute ale forului local, consilieri locali care n-au făcut parte din vechile Consilii Local care au legitimat afacerile cu Paszkany au sesizat faptul că primăria nu și-a luat niciun fel de măsuri de protecție pentru a nu pierde o parte din trenul de 203 hectare, mai precis aproape jumătate din suprafață.

Administrația locală și-a angajat și o firmă de avocatură – Lăpușan și asociații – care să o reprezinte în procesele cu Iris Ventures.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu