Închide

Urbanizarea încurcată de morții îngropați în grădina casei într-un nou cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 12, 2021 0 6477

După ce și-au îngropat morții în grădina proprie, potrivit unei tradiții din zona montană păstrată și în zona Făget din Cluj,  proprietari de terenuri de pe strada Făget vor să își urbanizeze proprietățile și să edifice locuințe unifamiliale. Proiectul, realizat de Bogart, pe un teren de peste 5200 mp situat la intersecția străzilor Eugen Ionesco și Făgetului, i-a pus în dificultate pe membrii Comisiei de Urbanism. Mai ales că prin Planul Urbanistic Zonal, respectiva zonă cu morminte devine verde și de cimitir, în proprietatea unor privați, ceea ce ar contraveni legii care spune clar că nu există decât cimitire publice.

Proiectanții de la Bogart Construct au propus reparcelarea unui teren de peste 5200 mp format din 5 parcele deținute de mai mulți proprietari în zona Făget – Eugen Ionesco în 7 parcele și amenajarea pe acestea de locuințe unifamiliale (pe două dintre parcele) și locuințe semicolective cu două unități locative (pe patru dintre parcelele). Pe una dintre parcele există o construcție. Pe o alta,  8-13 morminte, începând din 1938, din care ultimul datează din 2018, aici fiind îngropați morții unei familii pe care pe care aceasta a preferat să îi înhumeze în grădina proprie, potrivit tradiției, după cum a explicat arhitecta Iulia Ghibu. De asemeena, există și o zonă de protecție VPR pentru magistrala de gaz (o parcelă) care rămâne verde și se propune cedarea a peste 400 de mp de teren pentru lărgirea străzilor E. Ionesco și Făgetului la profil de 18 metri, acestea având acum 10, respectiv 12 metri.

Cimitirul care nu e cimitir de fapt a fost prilej de dispute la urbanism. S-au pus în discuție distanțele care trebuie respectate până la locurile de veci atunci când se construiește dar și statutul respectivei zone cu locuri de veci. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a arătat că nu există pe lege cimitire private. Șefa de la Strategii Urbane, arhitecta Andreea Mureșan, a arătat că zona nu are în acte destinația de cimitir.  Cei de la juridic au arătat că prin PUZ se instituie o zonă verde și de cimitir pe respectiva parcelă, ceea ce contravine legii și au recomandat proiectanților să revizuiască propunerea. În plus, pe planșe, cei din comisie au constatat că servitutea de utilitate publică de pe Eugen Ionesco/Făgetului se suprapune peste locurile de veci și le-au sugerat proiectanților să rezolve problema.

Primarul Emil Boc le-a cerut celor din comisie să clarifice situația arătând că nu se poate ca în Cluj-Napoca fiecare să-și îngroape morții unde vrea sau să se ajungă se se construiască o nouă casă lângă morminte.

Proiectanții au arătat că există un aviz de la Direcția de Sănătate Publică pentru amenajarea de locuințe în respectiva zonă. Ghibu a mai arătat că proprietarii sunt de acord să reloce mormintele însă, având în vedere că ultimul datează de 3 ani, mai este nevoie să treacă încă 5 ani până se poate realiza acest lucru. Când s-a verificat avizul de la DSP s-a stabilit că acesta e standard, face referire la însorire și la modul cum strebuie amplasate locurile de parcare, nu la morminte. Așa că cei din comisie au stabilit să impună prin regulamentul Planului Urbanistic Zonal o interdicție temporară de construire pe prima parcelă de lângă morminte, până când ele nu vor fi relocate.

Proiectanții au arătat că beneficiarii n-au știut cum se pune problema la urbanism, însă că vor vedea dacă vor primi legal permisiunea să relocheze mai repede mormintele.

Proiectanții au mai primit cerința să nu amplaseze locuințe cu două unități locative pe parcelele mai mici de 450 de mp. Proiectanta i-a spus arhitectului șef că în toamna lui 2020 nu funcționa această exigență însă a arătat că se va conforma.

Dan Domșa a recomandat o girație în zona străzilor E. Ionesco – Făgetului. Viceprimarul Dan Tarcea, cel care a preluat cârma ședinței, după ce primarul Boc a fost nevoit să părăsească o vreme ședința, a recomandat proiectanților să revină cu propunerea în comisie, modificată, cu toate recomandările făcute de comisie.

Ce prevede proiectul din zona cartierului Europa

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare