Închide

O zonă văduvită de spațiu public, Iris, va avea un centru nou de cartier. Clujenii sunt chemați la dezbatere să îmbunătățească propunerea de transformare din Piața Karl Liebknecht și de pe străzile adiacente

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 23, 2021 0 780

Noua propunere de amenajare a unui centru de cartier în Iris – Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente – făcută de Planwerk pentru Primărie va prezentată public, joi, în 25 martie, în cadrul unei dezbateri online programate de la ora 17.00 pe platforma ZOOM în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) și va fi transmisă pe paginile oficiale de Facebook ale Primăriei și ale CIIC. Proiectul Planwerk al semi-pietonalei Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, pus în operă de Primărie cu bani europeni și cunoscut ca prima strada smart din România, a fost premiat la capitolul spațiu public în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Timișoara. Proiectanții au prezentant recent și un alt proiect la care lucrează pentru Primărie, pe același model, un centru de cartier pentru zona de case din Grigorescu, unde se încurajează reamenajarea străzilor pentru a da prioritate deplasărilor pietonale, iar oamenii să fie încurajați să utilizeze bicicleta, să meargă pe jos către Someș sau să socializeze cu vecinii.

Despre proiectul din Iris, directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean a spus pentru Actualdelcuj.ro că aduce câteva propuneri îndrăznețe pentru cartier.

„În conceptul de amenajare sunt câteva propuneri îndrăznețe pentru cartierul Iris. Strada Gheorghe Asachi va deveni un culoar verde, cu spații pietonale largi și care va face legătura între Parcul Iris și Piața Liebknecht, care va deveni pietonală. De asemenea, un tronson din strada Războieni, cel din dreptul școlii Nicolae Iorga și a grădiniței Floare de Iris este propus ca shared-space sau chiar pietonal, pentru a crește siguranța copiilor care merg la cele două instituții școlare, dar și pentru a avea un spațiu public de calitate pentru locuitorii din zonă. Acest tronson va crea o legătură pietonală valoroasă cu spațiul verde din Piața Liebknecht, cu viitorul spațiu pietonal amplu și cu culoarul verde realizat pe strada Gheorghe Asachi. Cred că va fi un exemplu foarte bun de transformare a unor spații publice aflate într-o stare precară si ocupate de mașini, în spații publice de calitate și adaptate nevoilor oamenilor din zonă. Acest proiect va crea un centru de cartier pentru întreaga zonă Iris”, a explicat directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean, cel care coordonează și CIIC.

Planwerk are un contract de  133.000 de lei pentru a regândi  centrul de cartier din Iris, proiect pe care Primăria îl pregătește în programul oraș pentru pietoni și care ar putea să fie conectat și cu Someșul, după cum a explicat Cîmpean.

Proiectanții de la Planwerk vor prezenta propunerea de transformare a Piaței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente în cadrul unei dezbateri publice online care va avea loc joi, 25 martie 2021, începând cu ora 17.00 în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei. Dezbaterea va fi organizată online, prin intermediul platformei electronice ZOOM și va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

„Proiectele de reabilitare, amenajare și modernizare din Iris vizează ameliorarea imaginii urbane în concordanță cu caracterul zonei studiate, dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale și a spațiilor destinate acestora, a zonelor verzi, a modalitatilor de deplasare velo, reorganizarea locală a circulației auto și a parcajelor la sol, organizarea mobilierului urban, a dotărilor si a vegetației, sistematizarea verticală”, au arătat reprezentanții Primăriei. 
Planwerk a mai făcut o propunere pentru un centru de cartier în zona de case din Grigorescu, în zona Pieței 14 iulie, concept de amenajare care s-a prezentat deja public.
Detalii: Revolta din Grigorescu. Ce au cerut riveranii de la proiectul Primăriei din zona Pieței 14 Iulie
Primăria pregătește centrul de cartier din Grigorescu cu un proiect de reorganizare a zonei din Piața 14 iulie și face dezbatere publică
Un alt proiect de centru de cartier făcut pentru Primărie de Planwerk, semi pietonala Molnar Piuariu din Mărăști, a fost premiat cu locul I în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Timișoara la capitolul spațiu public. Primăria a pus deja în operă proiectul pentru Molnar Piuariu, cunoscută ca prima strada smart din România, lucrările fiind de peste 5,9 milioane lei și au fost finanțate din bani europeni. Despre proiect, Cîmpean a spus că deja a reușit să atragă foarte mulți copii utilizatori de spațiu public dar și mame cu cărucioare.
Dezbaterea „Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente”  este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu