Închide

Ce soluție are Boc pentru Donath Park și protejarea pădurii Hoia: „Dai drumul la un bloc și restul 7 după 2025”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mart. 23, 2021 3 1304

Primarul Emil Boc spune că ar accepta să facă parte dintr-un grup de lucru constituit la nivel local pentru protejarea pădurii Hoia. Despre demersurile civice inițiate împotriva dezvoltărilor imobiliare din Florești și pentru protejarea pădurii Hoia spune că îi felicită pe activiști.

Ca soluție, Boc promovează modelul de la Cluj: „Dai drumul la un bloc și restul 7 după 2025. Asta trebuie să fie soluția peste tot (…) Să țină cont de dezvoltarea orașului în consonanță cu dezvoltarea marilor proiecte”.

Activiștii de mediu au organizat un marș la finalul săptămânii trecute, Marșul Haosului Imobiliar, prin care au cerut autorităților din Cluj și Florești să facă un grup de lucru pentru protejarea pădurii Hoia și să stopeze dezvoltările imobiliare din zona situată deasupra Donath Park.

Vezi și:FOTO/VIDEO. Marșul haosului imobiliar. Universitar din Cluj: „Spațiile verzi vor fi considerate ca parte a sănătății publice. Medicii o să vorbească despre asta. Copiii trebuie să își facă o imagine asupra a ceea ce e natural. O plantație de pini nu e natură, Hoia e natură

Provocat de Actualdelcluj.ro, primarul Emil Boc a spus că susține un grup de lucru la nivel local pentru protejarea pădurii Hoia. În plus, spune că soluția pe care o vede în cazul dezvoltărilor imobiliare din Donath Park este fazarea lucrărilor, așa cum s-a făcut și în Cluj-Napoca, în Borhanci sau în Bună Ziua. Primarul a mai ținut să felicite demersul societății civile pentru că trage un semnal de alarmă privind situația din Florești.

„Vedeți cât de draconice sunt condițiile de la Cluj din comisia de urbanism, cât încercăm fiecare din noi să ținem Clujul sub control, să nu cedăm la presiuni, să-l facem locuibil, cu calitatea vieții ridicată. Mă auziți de câte ori vorbesc și susțin să avem o lege a zonelor metropolitane ca să împiedicăm abuzurile din preajma noastră. Din nefericire, vorbele trec de graniță, dar partea juridică se oprește la marginea orașului. N-avem altă competență. Toate lucrările de acolo nu sunt emise de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Și nu e prima dată când vorbesc, m-ați auzit când am spus de revolta din cartierul Grigorescu când s-a deschis centura de pe Donath. Am văzut și eu acum ce s-a prezentat și îi felicit pe reprezentanții societății civile, sincer, că au tras un semnal de alarmă. Evident că o să fac parte din toate grupurile de lucru, o să merg oriunde eu sau colegii mei, deoarece suntem parte a acestui ecosistem. Viziunea noastră este de fazare a lucrărilor, așa cum am făcut noi, în Bună Ziua, unde 2 ani nu s-a construit nimic, în Borhanci se va construi din 2026, în Sopor se va construi după ce facem cartierul. Adică și acolo exact la fel trebuie făcut. Ce capacitate are trama stradala de preluare, când va fi gata centura? Dai drumul la un bloc și restul 7 după 2025. Asta trebuie să fie soluția peste tot. Cum? Să o facă cei care au abilitățile juridice. Competența mea se oprește la granița Clujului. Fac apel să fazeze lucrările. Să țină cont de dezvoltarea orașului în consonanță cu dezvoltarea marilor proiecte. Unii sunt supărați chiar pe noi că se face metrou, tren, centura, dar nu ne pasă, deoarece se fac pentru clujeni și la astea lucrăm și nu dormim de 4-5 ani de zile. Dacă unii din pix aprobă 800 de apartamente în ansamblul imobiliar, eu ce să fac? Cum să mă lupt cu așa ceva? Și nu sunt în competența mea. Cer doar fazarea lucrărilor. Să se obțină prin instantă, ori prin decizie administrativă ca să rămânem o zonă metropolitană locuibilă. Degeaba creăm noi măsuri draconice la Cluj, dacă ciorchinele sunt în preajma noastră, mă refer la cele imobiliare. Aceste măsuri le-am susținut dintotdeauna, nu doar acuma. Sper să avem o lege a zonelor metropolitane. Lucrăm, e într-o fază avansată. Am studiat toate metropolele europene, să venim cu un proiect care să arate cele mai bune soluții. Am primit angajamentul primarilor din Florești, din Gilău, din restul zonei metropolitane, de a menține situația sub control. Fără trama stradală, fără creșă, grădiniță, să nu se construiască. Fac apel public la toți să fazeze lucrările”, a spus primarul Emil Boc în conferința de presă de la începutul acestei săptămâni.

Săptămâna trecută, primarul Emil Boc s-a arătat consternat de ceea ce se întâmplă în Florești, unde fostul primar a semnat autorizații de construire pentru mai multe blocuri care urmează să se edifice la liziera pădurii Hoia, unde încă nu există nici infrastructură, nici căi de acces, imobile contestate de activiștii de mediu din oraș și pentru care au cerut prefectului să intervină pentru a stopa haosul imobiliar din zonă.

În Hoia, dezvoltatorul Vasile Salanță (poreclit între apropiați moșul Pic, după cum scrie media locală) pregătește 8 blocuri cu câte 8-9 niveluri, potrivit informațiilor prezentate de primăria Florești. Blocurile se pare că ar fi fost autorizate de fostul primar Șulea. Nu este clară situația drumurilor de acces din zonă (două drumuri din zona Donath Park spre zona proiectului imobiliar au fost asfaltate nelegal de dezvoltator care a fost amendat de primăria Florești, două sancțiuni de câte 1500 lei cu obligația de intrare în legalitate, adică obținerea autorizațiilor de construrire) iar pentru o altă porțiune de drum pietruită prin pădure s-a aplicat o sancțiune unei alte firme de construcții care l-a pietruit de aceeași manieră, cel de-al doilea drum fiind creat prin pădurea Hoia pentru a mai configura un acces suplimentar către zonă, din strada Tăietura Turcului din Cluj-Napoca.

Inițial Boc a spus că blocurile din Hoia ar ține de comuna Baciu. Tot Boc a promovat tot anul acesta buna colaborare din Zona Metropolitană și asumarea de către primari a strategiei Clujului privind calitatea vieții, planificată după modelul din Cluj-Napoca, la dezbaterile privind Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030 pregătită de Banca Mondială cu Asociația Zona Metropolitană Cluj.

Vezi și: Emil Boc, despre blocurile care urmează să se ridice în Hoia: „N-am avut habar că asemenea giganți imobiliari se ridică la marginea Clujului”

Ce spune prefectul despre imobiliarii din Hoia reclamați de civicii din Cluj că s-au apucat să betoneze drumurile din pădure ca să deservească traficul auto de la viitoarele blocuri autorizate de Primăria Florești în zonă

Vezi și:FOTO/VIDEO. Marșul haosului imobiliar. Universitar din Cluj: „Spațiile verzi vor fi considerate ca parte a sănătății publice. Medicii o să vorbească despre asta. Copiii trebuie să își facă o imagine asupra a ceea ce e natural. O plantație de pini nu e natură, Hoia e natură

Detalii: Pădurea de blocuri din pădurea de aluni. Mai sus de Donath Park se pregătesc blocuri cu 4 etaje și peste 500 de apartamente păstorite chiar de cel care face PUG-ul Floreștiului

3 comentarii

 1. Gata cu construcțiile în Cluj Napoca și zona mitropolitană!!!Acestea distrug tot ce ne-a mai rămas în această lume consumista: aurul verde!Hoia este un simbol al Clujului , sa nu lăsăm cocalarii imobiliari să o distrugă!

 2. Sant de accord că Hoia și Făget aceste rezervați este tot ce a mai rămas ,Este prostie că sa distrugem!
  Militez că sa NU SE MAI DEA DRUMUL PROIECTE FARA A SE FACE O INFRASTRUCTURA CARE SA SUPORTE UN TRAFIC TRANSPORT IN COMUN.
  ESTE VINOVAT CEL CARE A DAT AUTORIZARE BLOCURILOR DIN DONATH PARC FARA A SE GANDI LA CONSECINTE!
  OPRITI URGENT PROIECTELE FARA CAP PE BAZA DE MITA!

 3. Totul se bazează pe mită și bani!
  De aceea Clujul arata că atare .
  Nu este URBANISM construcții haotic executat fara UN ASPECT ,ce se întâmplă este datorita celor care NU SE OCUPA DE CLUJUL sa fie un oraș FRUMOS
  EZEMPLE FAGETUL CARTIERUL DIN SPATELE POLUS,CARTIERUL DIN STR SOPOR BUNA ZIUA,CARTIERELE FAGET!
  UN DEZASTRU

Scrie un comentariu