Închide

„Dezvoltarea imobiliară pentru profit ne sufocă”. Clujenii, chemați să vorbească despre problemele de locuire din oraș. Activiștii promit să acorde „Premiul Imobiliarelor de Rahat”

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mart. 23, 2021 2 316

Activiștii din Cluj au scris o scrisoare prin care condamnă dezvoltările imobiliare din Cluj-Napoca care sufocă orașul și prin care cer consilierilor locali și parlamentarilor clujeni să se implice pentru construirea mai multor locuințe sociale. Aceștia cheamă clujenii între 23 martie și 28 martie să semneze și ei scrisoarea și să o trimită aleșilor locali dar și că transmită mesaje cu dezvolări imobiliare din Cluj-Napoca care îi sufocă sau să vorbească despre alte probleme de locuire – chirii mari, evacuări, locuințe supraaglomerate sau altele. În contextul acțiunilor civice inițiate în Cluj-Napoca ca:  #premiulcoșciugul pentru #blocîntrecase,  „Marșul haosului imobiliar pentru salvărea Pădurii Hoia”, activiștii preocupați de problemele de locuire din oraș promit să dea și ei un premiu pe care l-au inititulat: „Premiul Imobiliarelor de Rahat”.

 

” Între 23-28.03, trimitem o scrisoare către consilierii locali și reprezentanții clujeni în Parlamentul României. Găsești scrisoarea și lista de adrese unde poate să fie trimisă, aici: shorturl.at/ipGIU Identifică și tu în Cluj locații ocupate de dezvoltări imobiliare finalizate sau în lucru, și dacă simți că ele te sufocă, transmite mesajul tău de acolo printr-un live pe FB în 28 martie 2021. De asemenea, poți și tu să ceri creșterea fondului de locuințe sociale în Cluj, ca una dintre modalitățile de a schimba orașul-pentru-profit într-un oraș dedicat oamenilor. Sau, pur și simplu, vorbește despre alte probleme legate de locuirea în Cluj-Napoca, precum chirii mari, evacuări, locuințe supraaglomerate, sau altele. Dacă nu ai timp să faci asta în 28, postează pe facebook în săptămâna 22-28 martie o poză cu o investiție imobiliară care te sufocă în vecinătatea ta, pe strada ta, în cartierul tău. Sau un mesaj despre o altă problemă locativă întâlnită în Cluj. La fel vom face și noi, în fiecare zi în această săptămână, iar în 29 martie vom atribui „Premiul Imobiliarelor de Rahat” celui care a primit mai multe voturi. Pentru a aduna toate postările laolaltă, toți vom folosi aceste hashtag-uri: #HAD2021 #28M #DezvoltareaImobiliaraPentruProfitNeSufocă #LocuinteSociale”, arată activiștii din cadrul inițiativei Căși Sociale ACUM.

Acțiunea face parte dintr-o acțiune de protest inițiată de activiști – Protest – Dezvoltarea imobiliară pentru profit ne sufocă! Vrem locuințe sociale!.

Mai jos, scrisoarea concepută de activiști, scrisoare pe care clujenii sunt îndemnați să o trimită și ei aleșilor locali din Cluj-Napoca.

„Dezvoltarea imobiliară pentru profit ne sufocă! Vrem locuințe sociale!

22-28.03.2021, Cluj-Napoca

Privesc cu îngrijorare, cu tristeţe şi cu mânie aşa-numita dezvoltare a Clujului. Oraşul a devenit locul de joacă al investitorilor, unde interesele celor fără capital sunt ignorate sistematic, inclusiv în domeniul locuirii. Vă scriu această scrisoare ca să fie clar, din poziția de:

Cetăţean reprezentat de Dumneavoastră, vreau ca epoca dezvoltărilor imobiliare care ne sufocă să se termine. Mă gândesc la blocurile construite între case, în zone verzi sau în păduri. Mă gândesc la casele înalte cât un bloc dominând restul caselor din jur, dar și la turnurile care modifică structura străzilor sugerând că nu mai este loc pentru casele cu 1-2 nivele. Și mă gândesc și la hotelurile apărute în locul unor clădiri-monumente din centrul istoric.

Această dezvoltare imobiliară nu are în vedere interesele clujenilor, ci transformă locuirea din drept în profit. Scopul e de a produce tot mai mulți bani dezvoltatorilor şi de a-i alunga pe cei cu venituri mici uneori chiar și medii, pentru că nici salariile lor nu mai sunt suficiente pentru plata unei chirii private în acest oraș. Dacă proiectele care azi sunt în fază de lucru se finalizează în același mod nereglementat precum cele din ultimii 20 de ani, terenurile adiacente se vor scumpi, chiriile se vor scumpi, traficul în zonă va deveni infernal, iar cei care nu au venituri foarte mari, mai ales chiriașii, vor fi nevoiţi să se mute la marginile orașului sau chiar în afara lui. Nici proprietarii mici nu vor fi în siguranţă: în nenumărate cazuri investitorii îi hărţuiesc să le vândă casele pentru că le stau în cale. Dar nici noii cumpărători: adesea, dezvoltatorii vând apartamentele în fază de proiect, punând întregul risc al îndatorării, al provocărilor din timpul construcției și înscrierii în cartea funciară pe seama cumpărătorilor.

Trebuie ca primăria să pună dezvoltarea urbană în slujba interesului public. A venit timpul să se facă dezvoltare urbană și prin investiții publice în locuințe sociale. Locuințele sociale publice răspund la nevoia de locuire a celor mulți, rămân protejate față de piața imobiliară dominată de logica profitului, iar dacă sunt în număr semnificativ, pot contribui la scăderea prețurilor la locuințele private.

Ca cetăţean reprezentat de Dumneavoastră, vreau ca oraşul să aibă o strategie a locuirii pentru oameni, nu pentru profit, şi vreau ca primăria să o implementeze cu determinare. În locul proiectelor private haotice îmi doresc să văd că administraţia Clujului îi slujește pe cei mulți prin noi locuințe sociale pentru care să aloce fondurile necesare, ande an, pe termen lung.

Fondul de locuințe sociale se poate crește prin noi construcții și/ sau prin extinderea celor existente pe verticală sau orizontală, precum permit reglementările urbanistice. Dar acest lucru se poate obține și prin renovarea/ reabilitarea unor clădiri publice degradate, precum și prin refuncționalizarea fostelor zone industriale cu acest scop. Primăria poate să cumpere terenuri pentru a construi și trebuie să își redobândească terenurile cu acest scop. Doar astfel va dovedi că priveşte locuirea ca pe un drept al fiecărui clujean şi nu ca pe un privilegiu al speculanților imobiliari. Odată cu planificarea şi realizarea locuinţelor sub control comunitar și accesibil unor diverse categorii sociale putem exclude repetarea scenariilor ghetoizării din Pata Rât şi din alte zone ale Clujului.

Ca cetăţean reprezentat de Dvs vreau în locul fanteziei SF a metroului şi a realităţilor distrugerii naturii în zona Hoia, Făget şi Colina, un oraş cu amprentă ecologică minimă. Proiectul metroului este nociv pentru că forţează pietonii în subteran şi lasă suprafaţa maşinilor poluante. În loc de metrou, ar fi mult mai ieftină şi mult mai (eco)logică soluția unei linii de tramvai pe artera principală a Clujului, care poate fi dezvoltată spre comunele adiacente. Iar legat de natura înconjurătoare, vreau stoparea imediată a construcţiilor de imobile în pădurile noastre!

Viziunea mea diferă clar de viziunea dominantă a administraţiei prin care ea a susținut în ultimele două decenii dezvoltarea imobiliară pentru profit. Vă scriu această scrisoare pentru ca vocea mea să fie auzită şi băgată în sfârșit în seamă. Dumneavoastră sunteţi în Consiliu / Parlament / Guvern pentru a apăra interesele mele.

Vreau de la Dumneavoastră să regândiți strategia dezvoltării urbane, de locuire, de urbanism, de funcţionarea Clujului ca ecosistem urban.

Nu vreau niciun fel de paradis tehnologic, smart city sau oraş magnet pentru oameni de afaceri care își parchează banii în imobiliare. Vreau ca Clujul să fie un oraş decent unde se poate trăi. Vreau un oraş care nu parazitează localitățile din jur, concentrând oamenii şi locurile de muncă într-o metropolă dăunătoare pentru calitatea vieţii. Să punem stop atragerii capitalului la Cluj în detrimentul locuitorilor! Stop dezvoltării imobiliare pentru profit care ne sufocă!”

sursa foto: Mihai Goțiu Facebook

2 comentarii

 1. Activisti care nu stiu ce greu se construiește un bloc si ce greu se cumpără o casă – milioane de români plătesc credite zeci de ani. Solutia magică dată de acești adolescenți răfsățați pe banii lui mami? Să se dea, să se facă. Locuinte sociale. Din ce bani? Pentru cine? E plin de case goale in România. aaaa, să facem blocuri sociale pentru că unii vor neapărat Cluj, nu mai vor Jibou sau Moldova? Pai milioanele alea de unde le iei? De la contribuabili care plătes credite.

  Dragi activiști, ia mergeti voi 34 ani la muncă in Germania, nu mai fumati, nu mai beti, nu vă mai aruncati banii pe prostii și o să vă puteti lua casă in Cluj, ok?

 2. Calina, si multi ca si tine, v-a scapat ideea.
  Pt ce platesc milioane de romani credite ? Pentru orase care devin tot mai asemanatoare cu niste cocine ? Inghesuite, poluate cu trafic cat mai apasator si lipsa spatiilor verzi ? Pana o sa-si gate de platit creditele alea, acei romani or sa vrea sa plece din acel oras.
  Se pare ca nu mai trebuie sa muncesti 34 de ani in Germania si sa-ti iei casa in Cluj pentru ca preturile sunt foarte asemanatoare cu foarte multe locatii mult mai frumoase si mai civilizate din Europa.

  Dintr-o data, in a-l 11-lea ceas domnul Boc si-a dat seama ca mai exista si oameni, locuitorii acestui oras care desi l-au votat au avut parte de un oras facut harcea parcea de constructorii care cumva cumva i-au luat-o inainte domnului primar cu proiectele de constructii vs cele de urbanizare.

  Adica domnul Boc vrea sa il credem pe cuvant ca atata vreme cat exista inca tepari cu blocuri ridicate si care vand cate un apartament la 3 proprietari, dansul o sa se ia de piept cu acesti oridinari. Nah, nu-l credem.

  Imi pare rau sa va spun dragi clujeni dar atata mafie eu nu am vazut decat prin filmele alea italiene de prin 90… pana si alea se terminau cumva.

  Calina draga si multi alti ca tine, eu v-as dori ca in Clujul asta drag pe care il doriti scump si elitist sa va platiti instalatorul, zugravul, electricianul si frizerul incepand de la 100 Eur pe ora.

Scrie un comentariu