Închide

Primăria a fost criticată pentru felul în care a autorizat construcțiile pe Teodor Mihali. Din pricina unui singur bloc nu se poate face un adevărat bulevard cu piste de biciclete și copăcei. Boc spune că orașul nu își dorește un bulevard mai larg deoarece asta a fost viziunea PUG-ului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 23, 2021 0 1423

Prin felul în care Primăria autorizează construcțiile în oraș, Cluj-Napoca a ratat șansa de a transforma artera Teodor Mihali, care leagă cartierul Mărăști de zona Sopor dar și duce la noul parc Est dezvoltat de municipalitate în jurul lacurilor, într-un bulevard de 28 de metri. USR PLUS Cluj a prezentat o simulare privind felul în care putea arăta această stradă și a criticat blocul autorizat de Primărie fără retragere de la stradă, cu balcoanele pe trotuar, cel de la nr. 45-51. De cealaltă parte, oficialii Primăriei spun că în viziunea Planului Urbanistic General aprobat în 2014, artera Teodor Mihali nu a fost prevăzută să fie lărgită la un profil mai mare de 18 metri. Viceprimarul Dan Tarcea a arătat că artera va fi modernizată, când va fi cazul, la respectivul profil. Primarul Emil Boc a spus că blocul autorizat pe arteră e perfect legal.

„Această stradă are un potențial imens datorită rolului ei în a lega Mărăști de viitorul cartier Sopor, precum și datorită centrelor publice de interes: Iulius Mall, universități, cămine, intrarea în Parcul Est. Imaginați-vă câți clujeni s-ar plimba pe o stradă ce duce spre asemenea obiective și ce potențial are un front stradal cu o asemenea atractivitate. Cluj-Napoca nu mai poate fi un oraș reactiv, ci trebuie să fie unul proactiv, în care deciziile să fie gândite pentru viitor și să nu nască probleme noi. Pentru ca acest potențial să poată fi valorificat e nevoie de o lățime de cel puțin 28 de metri, iar prin autorizația emisă de Primăria Cluj-Napoca în 2018 la nr.  45-51, profilul străzii s-a îngustat la 18 metri. Practic, strada e gâtuită și condamnată să nu se dezvolte, deși alți dezvoltatori de pe această stradă au înțeles importanța păstrării spațiului liber la stradă. Dacă ne uităm pe argumentele juridice ale documentului, veți vedea că sunt motive temeinice pentru ca Primăria să nu emită această autorizație pentru că nu a fost realizat nici un PUD, nici un PUZ pe această parcelă pe care se construiesc două clădiri. Anterior, a fost sesizat Serviciul de Control Urbanism din cadrul Poliției Locale, însă nu au constatat nereguli: verificările lor s-au oprit la a constata că există o autorizație”, au arătat cei de la USR PLUS.

Aceștia au arătat că funcționarii publici ai Primăriei erau cei care trebuiau să sesize această situație, mai ales că toate celelalte clădiri au păstrat retrageri față de stradă. Lângă bloc s-a construit și o casă și cele două construcții sunt lipite la calcan. Casa este retrasă față de stradă,la fel și blocul vecin.

unnamed (12).jpg

(simulare Teodor Mihali, grupul de urbanism a USR PLUS Cluj)

727ec8522d51f5a524837e763492c74d.jpg

(sursă foto: stiridecluj.ro)

Potrivit agendaconstructiilor.ro, investiția de pe Teodor Mihali este pe firma Bina Real Estate (deținută de doi acționați francezi, Armand Stemmer și fiul spu, Michael) și înseamnă două corpuri de clădire – Corpurile A (S+P+5E+6E-retras), cu spatii comerciale la parter si birouri, și B (S+P+4E+E5-retras), cu 72 de unități locative. Lucrările de execuție a acestui ansamblu sunt asigurate de societatea Punctual Invest (din Cluj-Napoca), după cum arată aceeași sursă,  societatea fiind deținută de Vasile Mureșan, implicat în afaceri cu țigări prin Punctual Comimpex. Proiectanții imobilului sunt Arhimar Serv.

La ultima ședință a comisiei de urbanism a Primăriei care a avut loc în ziua în care USR PLUS Cluj critica blocul de pe Teodor Mihali, arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a ținut să spună că el e legal, autorizat în urmă cu trei ani, mai ales că PUG-ul nu a cerut vreo retragere de la stradă. El nu a făcut nicio referire la vecinătăți, nici la noile ambiții trasate de Primărie de a avea aliniamente de arbori la stradă asumate de investitori, în cazul arterelor importante din Cluj-Napoca. Pe Mihali, în zona șantierului nu este nici picior de copăcel.

Întrebat despre caz, primarul Emil Boc a spus la conferința de presă organziată în 22 martie că toate autorizațiile date pe artera Teodor Mihali respectă Planul Urbanistic General al municipiului. Boc a mai ținut să spună că, dacă PUG-ul trebuia să gândească altfel, este cu totul altă discuție. Însă că o eventuală propunere ca strada să arate altfel trebuia făcută în 2014, când s-a adoptat PUG-ul, nu acum.

În discuție a intervenit și viceprimarul Dan Tarcea,care a spus că artera Teodor Mihali are 18 metri lățime și în această ampriză se vor face modernizările când va fi cazul sau se va scrie tema de proiectare, ori se va lansa un concurs de soluții pentru a se schimba fața străzii.

(sursa foto: USR PLUS Cluj,

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.