Închide

Făgetul imobiliar. Strada Făgetului a luat-o la vale. Activiștii oferă #premiulcoșciugul șantierului hotelului autorizat în locul campingului Făget. Primăria spune că dezvoltatorii proiectului vor plăti din banii lor stricăciunile și vor reface strada

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 23, 2021 2 1518

Nu bine s-a modernizat de către Primărie, că strada Făgetului  din pădurea cu același nume, a luat-o la vale. Activiștii din Cluj au propus ca dezvoltatorii șantierului Hotel și Spa autorizat de Primărie în locul campingului din Făget, șantier despre care spun că a generat situația, să primească distincția #premiulcoșciugul pe luna martie 2021. Primăria confirmă varianta și susține că problema a apărut în toamna anului 2020 și s-a agravat datorită perioadelor de îngheț-dezgheț din sezonul rece. Premiul #premiulcoșciugul a fost lansat de comunitatea din Cluj pentru hotelul masiv autorizat de Primărie pe strada Avram Iancu, într-o zonă protejată.
„#premiulcoșciugul Pe strada Făgetului, în dreapta străzii Petre Dulfu șoseaua e crăpată pe toată lățimea celor două benzi și alunecă încet la vale pe o porțiune de mai bine de 70m. Bordura e evazată de asfaltul carosabilului, trotuarul e evazat de bordură. Motivul: ditamai șantierul din aval la ctitoria numită Hotel-și-Spa, excavările extinse, la adâncime, fără zid de susținere. Nu știu de ce ne-am mai chinui cu comparații slăbuțe cu Amsterdam, Bruxelles sau Viena, meh. Hai s-o zicem franc: Cluj-Napoca este Canaanul, și pentru a celebra acest fapt, propun redenumirea străzii Făgetului în Bulevardul Victoria Capitalismului Local asupra domeniului public”, au arătat activiștii pe grupul Clujul Civic, săptămâna trecută.
Oficialii Primăriei au confirmat problemele de pe strada Făgetului, generate de șantierul hotelului cu spa autorizat pe amplasamentul fonstului campus Făget și demarat anul trecut.
Proiectul complexului din Făget a fost făcut de Arhimar Serv. Beneficiar a fost societatea Crisrock din Oiejdea, județul Alba. Proiectul a fost autorizat în vara anului trecut. Firma Crisrosk e legată de numele lui Raul Ciurtin, fostul acţionar al fabricii de lactate Albalact (cumpărată de francezii de la Lactalis cu 30 de milioane de euro). Ciurtin este asociat și în grupul de firme Hexagon, alături de Florin Maris. Hexagon a vândut recent complexul dezvoltat în Gheorgheni, Vivido Business Residence, alături  Advancity Business Center și Cube Office din Cluj-Napoca. Spaţiile au fost achiziţionate pentru 30 de milioane de euro de către Ideal Projects Services București. De asemenea, are și proiecte controversate în Cluj-Napoca. Unul dintre ele este un imobil cu locuințe propus pe strada Someșului și contestat de vecini, printre care și de fostul deputat UDMR Mate Andras Levente.  Fostul camping ar fi fost cumpărat de Ciurtin de la Unita Turism Holding pentru suma de 2 milioane de euro, după cum a anunțat media locală.
La autorizare  s-a schimbat beneficiarul, acesta fiind societatea Apulum Turism, care are la rândul său acționar o altă societate deținută de soția și fiica milionarului Ciurtin. Complexul urmează să aibă două piscine (una acoperită), un centru spa și de cazare, terenuri de tenis, terasă, sală de evenimente, capelă de ceremonii, parcare cu 142 de locuri. Clădirea principală a complexului are două niveluri de subsol, parter și două etaje.
Șantierul propriu-zis  de construire a demarat în 2020. Beneficiarii au mai fost sancționați de Primărie deoarece au murdărit carosabilul pe strada Făgetului în mometul în care au desființat vechiul campus Făget.
Primarul Emil Boc a spus public în 22 aprilie că sesizările publice sunt corecte și că Primăria e la curent cu situația din Făget. Viceprimarul Dan Tarcea a arătat că problemele au apărut încă de anul trecut și că s-au agravat datorită fenomenelor de îngheț și dezgheț. „Sunt comandate expertizele. Cei responsabili de șantier vor trebui să refacă strada pe cheltuiala lor. Noi am făcut în luna septembrie- octombrie anul trecut recepția finală a străzii Făgetului, avem fotografii cum arăta strada”, a arătat Tarcea.
Boc l-a completat și a mai spus că „niciun leu din banii publici nu se va cheltui. Toate costurile vor fi suportate de privatii de acolo”.

Primăria a modernizat strada Făgetului și a redat-o circulației în 2 iunie 2016. Șantierul a demarat în 2 septembrie 2015 și s-a desfășurat pe o lungime de 3.024 metri liniari (de la sensul giratoriu – intersecţie cu Calea Turzii, până la limita cu comuna Ciurila). Lucrările au fost efectuate de Antrepriza de Lucrări și Reparații, au presupus peste 10,5 milioane lei și au avut un termen de garanție de 4 ani.

Reabilitarea acestei străzi a constat în modernizarea sistemului rutier: carosabil, trotuare, pista de biciclete, consolidarea zonelor cu alunecări de teren – execuție ziduri de sprijin aproximativ 500 metri liniari; executia rețelei de canalizare pluvială și drenuri; executia rețelei de canalizare menajeră (aproximativ 1600 metri liniari); extinderea rețelei de iluminat public și montarea a 105 stâlpi noi, executarea semnalizării rutiere prin montarea de indicatoare și efectuarea de marcaje.

Tot pe strada Făgetului, Primăria a autorizat o altă investiție, pe un teren de 8400 mp, un hotel dezvoltat de Ben Selma Ridha Ben Hassine, patronul Kartago Tours și de consulul Tunisiei la Cluj, Decebal Cotoc. Construcția a fost lăudată la comisia de urbanism fiind dată ca un exemplu de dezvoltare în Cluj-Napoca. În zonă există și alte investiții care generau trafic, cel puțin înainte de pandemie, Briliant, Stil, Sunny Hill, pensiunile Gaby și Serena, restaurantul Vila Tușa când aici aveau loc nunți și evenimente.

(șantier Hotel si Spa strada Făgetului, Apulum Turism)

sursă foto: Clujul Civic

 

2 comentarii

  1. Ce e interesant ca aceasta firma care construieste acest obiectiv a primit mai mult de 23 de milioane de lei (~ 5 milioane de EURO) de la statul roman cu titlul ” ajutor financiar de la stat” – conform panoului de anuntare a lucrarilor. Am incercat sa gasesc procedura prin care s-au acordat acesti bani, pe Ministerul Finantelor, pe Ministerul Economiei, etc.. nu am gasit absolut nimic. Ciudat e ca nici o publicatie nu s-a sesizat de acest aspect.
    Eu ca antreprenor roman sa inteleg ca daca doresc sa fac o investitie de gen SPA si hotel primesc jumatate din bani de la Statul Roman ca „ajutor financiar de la stat” ?
    As fi inteles daca era vorba de o scoala, o gradinita, un centru social, un spital care ar urma sa fie donat la autoritatile locale… dar sa faci un spa si sa primesti „ajutor financiar de la stat” ? fara o licitatie publica, fara un concurs de proiecte … Penibil

    • Inainte sa faci comentarii ar fi bine sa citesti tot ce scrie pe „panoul de anuntare a lucrarilor”. Astfel ai fi aflat faptul ca ajutorul de stat se acorda cf HG 807/2014. Nu mai zic ca daca citeai Ghidul solicitantului ai fi aflat mai multe lucruri interesante cum ar fi: – „ajutorul de stat solicitat nu poate depăşi valoarea totală a contribuţiilor la dezvoltarea regională aferente investiţiei pentru care se solicită finanţarea” – prin urmare Statul Roman isi va recupera investitia „prin taxele şi impozitele platite la bugetul general consolidat al statului aferente investiţiei iniţiale şi locurilor de muncă create direct de aceasta, plătite efectiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pe parcursul implementării şi 5 ani de la data finalizării acesteia” in caz contrar suma acordata ca si ajutor de stat va fi recuperata de Statul Roman. Tradus pe intelesul tau de „antreprenor roman” in urmatorii 5-7 ani compania va trebui sa plateasca peste 23 milioane lei doar impozite si taxe care trebuiesc generate doar din aceasta investitie. Foarte penibil ……… ce sa zic. Cred ca esti un „antreprenor roman” de mare succes.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare