Închide

Emil Boc, despre blocurile care urmează să se ridice în Hoia: „N-am avut habar că asemenea giganți imobiliari se ridică la marginea Clujului”

ActualitateAdministrațieTop NewsUncategorizedUrbanism by Actual de Cluj - mart. 18, 2021 3 8657

Primarul Emil Boc s-a arătat consternat de ceea ce se întâmplă în Florești, unde fostul primar a semnat autorizații de construire pentru mai multe blocuri care urmează să se edifice la liziera pădurii Hoia, unde încă nu există nici infrastructură, nici căi de acces, imobile contestate de activiștii de mediu din oraș și pentru care au cerut prefectului să intervină pentru a stopa haosul imobiliar din zonă.

”Nu înțeleg cum e posibil că s-au aprobat blocuri de o asemenea dimensiune fără asigurarea tramei stradale. N-am avut habar că asemenea giganți imobiliari se ridică la marginea Clujului. Și așa am avut o lovitură dură cu deschiderea acelui drum din Florești spre Grigorescu. Noi stăm câte 3 luni să analizăm studiile de circulație, să le întoarcem pe toate părțile. Aștept ca autoritățile statului să condiționeze aceste ansambluri la trama stradală. Sunt 800 de apartamente. Trebuia să aștepte furnizarea tramei stradale și realizarea centurii metropolitane”, a spus Emil Boc, la Napoca Live, întrebat fiind despre situația din Hoia, unde se vor construi blocuri la marginea pădurii și unde s-a început pietruirea unui drum de acces care să lege șantierul de strada Tăietura Turcului, prin pădure.

Boc a mai spus generic că trebuie mai întâi ca dezvoltatorii să facă drumurile și utilitățile și apoi să fie lăsați să construiască. Ca exemplu a dat cartierul Bună Ziua, pe care Primăria l-a scăpat de sub control, dar unde anul trecut a reușit să mai lărgescă cu o bandă bulevardul principal din cartier, strada Bună Ziua (1 kilometru)  care trebuia să aibă 4 benzi potrivit PUZ-ului. Artera Bună Ziua s-a lărgit de la 2 benzi, cu încă o bandă și un trotuar pe parte unde acesta nu exista. Până să termine șantierul, primăria a aprobat doar proiecte mici în zonă, cu până la 24 de mașini.

Inițial Boc a spus că blocurile din Hoia ar ține de comuna Baciu. Tot Boc a promovat tot anul acesta buna colaborare din Zona Metropolitană și asumarea de către primari a strategiei Clujului privind calitatea vieții, planificată după modelul din Cluj-Napoca, la dezbaterile privind Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021-2030 pregătită de Banca Mondială cu Asociația Zona Metropolitană Cluj.

În Hoia, dezvoltatorul Vasile Salanță (poreclit între apropiați moșul Pic, după cum scrie media locală) pregătește 8 blocuri cu câte 8-9 niveluri, potrivit informațiilor prezentate de primăria Florești. Blocurile se pare că ar fi fost autorizate de fostul primar Șulea. UPDATE: Primarul Bogdan Pivariu a spus pentru Actualdecluj.ro că el nu a semnat nicio autorizație în zona respectivă a pădurii Hoia, ba a și aplicat o amendă către două societăți pentru că au început să asflateze un drum fără autorizație dinspre zona Donath Park, spre Hoia.

Nu este clară situația drumurilor de acces din zonă (un drum din zona Donath Park ar fi fost asfaltat nelegal de dezvoltator care ar fi fost amendat de primăria Florești) iar pentru o altă porțiune de drum pietruită prin pădure s-a aplicat o sancțiune unei alte firme de construcții care l-a pietruit de aceeași manieră, cel de-al doilea drum fiind creat prin pădurea Hoia pentru a mai configura un acces suplimentar către zonă, din strada Tăietura Turcului din Cluj-Napoca.

Activiștii de mediu din Cluj oraganizează sâmbătă un marș al Haosului Imobiliar, în 20 martie, cu începere de la ora 11.00, punctul de întâlnire fiind Muzeul Etnografic din Hoia.

Ei i-au cerut prefectului să se implice pentru a stopa șantierul din Hoia.

Citat de media9, Salanță a spus că e legal, că și-a obținut autorizațiile după ce a amenințat primăria din Florești cu avocații și că are bani să demareze proiectul. Despre drumul din pădure a relatat că e responsabilitatea sa.

Detalii despre scandal: Ce spune prefectul despre imobiliarii din Hoia reclamați de civicii din Cluj că s-au apucat să betoneze drumurile din pădure ca să deservească traficul auto de la viitoarele blocuri autorizate de Primăria Florești în zonă

foto cover: zona Donath Park și pădurea unde se vor construi blocuri în urmă cu 2 ani

3 comentarii

 1. Fiica mea s-a mutat recent în DONATH PARK. Mi-e groază să merg acolo și cu taxi, str. DONATH fiind pe porțiunea superioară foarte îngustă, numai carosabil, fără trotuar măcar pe o parte. Și nepotul meu este dus la vechea școală numai cu mașina. Nu sunt de acord cu construcții noi de 8-10 etaje în HOIA Sud. Poate maxim 4 etaje. S-a încercat o reîmpădurire în zonă, dar pomii nu s-au prins. Păcat.

 2. PiTiCU de 5 stele pare a fi bolnav, amnezie, uita tot ce face…
  De hotelul de pe Avram Iancu a uitat, de blocurile din cimitir Mamanstur nu stie,de sensul giratoriu la care se lucreaza in aceeasi zona si nu de mai termina …
  Din blocul finutului Paunel nu se vede pe dealul de vis a vis cum cresc blocurile?
  De cand face Codruta dosare la Brussels incepe sa uite 😉
  Asta e ultimul mandat, dupa care la odihna, vom vedea Aiud sau Gherla 🧐

 3. nu vreti blocuri, dupa ce fiica si-a rezolvat problema cumparandu-si un apartament intr-un bloc, din donath park, fiind perfect constienta de starea drumului de acces. Cam multa ipocrizie.

Scrie un comentariu