Închide

Primăria pregătește centrul de cartier din Grigorescu cu un proiect de reorganizare a zonei din Piața 14 iulie și face dezbatere publică

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 27, 2020 0 2645

O zonă din centrul cartierului Grigorescu urmează să fie modernizată după un concept care favorizează deplasările pietonale și velo, în detrimentul mașinilor. Modelul este cel al străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, arteră care a fost semipietonalizată, devenind și o stradă smart. Amenajările din cartierul Grigorescu vizează zona Pieței 14 iulie, spre Someș, conceptul de amenajare urmând să fie prezentat public în cadrul unei dezbateri online programate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) pentru data de 28 iulie, ora 17.00.

Dezbaterea va fi organizată prin intermediul platformei ZOOM si va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică. Cei care doresc să intervină în cadrul dezbaterii trebuie să posteze un mesaj pe pagina de eveniment de pe conturile amintite și vor primi link-ul de Zoom.

Administrația locală clujeană a contractat în toamna anului trecut serviciile biroului de proiectare care a făcut studiile pentru prima stradă pietonală smart pregătită la Cluj ca să lanseze un proiect de reabiliare și în cartierul Grigorescu pentru a da prioritate pietonilor și bicicletelor în fața traficului auto. Biroul de proiectare Planwerk a fost contractat la finalul lunii octombrie de către Primărie  pentru a se ocupa de studiile (proiectare peisagistică, arhitecturală si urbanistică) necesare pentru realizarea spațiului pietonal, într-o amenajare unitară, în așa fel încât oamenii să fie încurajați să meargă pe jos spre Someș, râul din localitate pentru care administrația are alte proiecte ambițioase de reamenajare a malurilor, tot pentru a atrage oamenii către apă (inclusiv transformare în zonă pietonală a arterei Muzicescu).

Studiile vizează o suprafață de 2,5-3,5 hectare și au fost contractate pentru 135.000 lei, fără TVA. Arealul care își va schimba fața este zona Piața 14 Iulie, str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, str. G. Enescu. 

(arealul de intervenție)

Deja Primăria a postat în mediul online  imagini simulate cu viitoarea transformare iar cei care le-au văzut au și început să se agite că nu vor mai avea pe unde circula spre serviciu dacă primăria transformă strada Garibaldi sau artera Vlahuță în unele pietonale.

Ovidiu Cîmpean spune că nici vorba de pietonalizarea completă a arterelor Garibaldi și Vlahuță, ci de amenajarea și modernizarea acestor străzi în așa fel încât oamenii să fie încurajați să meargă pe jos către Someș.

Există, după cum a explicat Cîmpean, trei categorii de străzi prinse în proiect, unele care nu își schimbă caracterul la nivelul circulației, altele care vor fi reamenajate pe modelul shared space și altele care vor deveni în întregime pietonale. „O parte din Hațeg, o parte din Milcov, o latură din Piața 14 iulie, toate vor deveni pietonale. Accesul auto al riveranilor va fi permis. Proiectul din această zonă a cartierului Grigorescu, Piața 14 iulie vine cu un concept de reorganizare și amenajare a spațiului în așa fel încât să rezulte un centru de cartier, așa cum s-a întâmplat și în Mărăști unde s-a amenajat strada Molnar Piuariu. Vor fi corecții de interesecții, amenjarări ale carosabilului și trotuarelor, plantații de arbori, mobilier, zone cu apă, iluminat modern. Oamenii vor fi încurajați să folosească acest spațiu și să meargă către Someș, spre artera Gavril Muzicescu, care e propusă ca zonă pietonală în proiectul de amenjare a malurilor Someșului, proiect în care e prins și un tronson din artera Sigismund Toduță. Celălalt tronson e prins în acest proiect al zonei 14 Iulie. Cei din cartier vor primi un centru de cartier, liniște, trasee pietonale”, a spus Cîmpean.

Artera Molnar Piuariu din cartierul Mărăști a fost amenajată tot după un concept Planwerk. Și în cazul acestei amenajări s-au inițiat dezbateri cu riveranii, în 2018, cei din zonă fiind sceptici cu privire la proiect. Luna aceasta șantierul de modernizare a fost finalizat iar artera și-a schimbat complet imaginea. „Avem foarte mulți copii pe această stradă. Aceasta ne asigură de faptul că intervenția pe care am făcut-o a crescut calitatea și siguranța zonei. Spre asta tindem și în Grigorescu, dar și în celelalte cartiere din Cluj unde dorim proiecte similare”, a mai subliniat coordonator CIIC.

Dezbaterea în care se prezintă conceptul de amanajare a unui centru de cartier în Grigorescu este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu