Închide

Concerte, filme și expoziții la festivalul de film TIFF de la Cluj, în curtea Muzeului de Artă se pregătesc evenimente de dimineața până noaptea

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 27, 2020 0 273

Au rămas doar câteva zile până la ediția din acest an a festivalului de film Transilvania de la Cluj, unul dintre puținele care nu au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus, doar restrânse, iar organizatorii promit un program de dimineața până noaptea târziu.

Una dintre locațiile festivalului cele mai aglomerate e Muzeul de Artă din Cluj-Naopca, ce are un program ce începe dimineața, la ora 10, și se întinde până noaptea târziu. Muzeul găzduiește proiecțiile EducaTIFF pentru copii și adolescenți, expoziții, concerte, dar și spectacole de teatru.
EducaTIFF debutează sâmbătă, 1 august, și timp de șapte zile va avea în program de vizionări matinale cu filme destinate copiilor și adolescenților. Pe ecranul LED din curtea Muzeului de Artă, zilnic la ora 10, tinerii sunt așteptați să descopere o selecție de șapte lungmetraje și un scurtmetraj, fiecare având la final rezervată o secțiune de discuții libere.

Tot la Muzeul de Artă sunt amenajate cinci expoziții, pe toată perioada festivalului. În anul centenar Federico Fellini, personalitatea acestuia este reflectată la TIFF, pe lângă retrospectiva de filme, și de expoziția ”Lights on! Fellini’s 8 ½”, expoziția de fotografii inedite din colecția Maraldi, realizate de Paul Ronald pe platourile de filmare ale capodoperei regizorului italian.

Pandemia COVID-19 este tema principală a două expoziții, ”Artiști împreună” și ”Jurnal de pandemie”, în care artiști din țară și străinătate oferă reflecții imediate asupra perioadei de criză prin care trecem. ”FAR | 12 Fotografi de Arhitectură din România” propune o incursiune în dimensiunea fotografiei arhitecturale, în timp ce ”Călătorie în lumea lui Dem” e șansa redescoperirii unui pionier al fimului de animație românesc.

Festivalul de film de la Cluj programează și o serie de concerte cu intrare liberă, doar că unele sunt înregistrate și proiectate – ”Vița de Vie în corzi Live@Awake” este înregistrarea unei reprezentaţii speciale din cadrul Festivalului Awake 2018, când trupa a concertat cu Filarmonica de Stat Târgu Mureş, și care se va proiecta pe 4 august. ”Koszika & The HotShots” mixează genuri ca bossa nova cu folclor unguresc, ritmuri de mahala cu swing, într-un concert ce va avea loc pe 5 august.

Pe 6 august, trupa ”Essential Notes” vine cu jazz modern, iar Uncut Live, un proiect al Greenpeace și Isobar România, aduce sunetele pădurilor virgine în mijlocul orașului, pe 7 august. Programul include o prezentare a unui documentar realizat de echipa festivalului Electric Castle de la Cluj, ”Festival (No Festival)”, pentru a marca absența festivalului în acest an, din cauza pandemiei.

O întâlnire între trupa de teatru Reactor și publicul TIFF e programată duminică, 2 august, și joi, 6 august. Jucat live, dar transmis pentru public pe ecranul din curtea Muzeului de Artă, Exeunt, în regia lui Bobi Pricop, este un videopoem performativ creat în perioada carantinei și propune o redescoperire a lumii din singurătate. Actorii se vor afla alături de spectatori la finalul spectacolului.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare