Închide

Turnurile din Bună Ziua rămân în picioare. Asociația pentru Protecția Urbanistică (alipită USR) și un hotel au pierdut lupta în primă instanță

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 13, 2018 0 2441

Primului din cele două blocuri din ansamblul Grand Hill Residence dezvoltat în cartierul Bună Ziua nu i se va anula atorizația de construire, nici nu va fi demolat. Tribunalul Cluj a respins acțiunea împotriva dezvoltatorilor imobiliari formulată de riverani, Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului și cei de la Grand Hotel Italia. Decizia nu este, însă, definitivă.

Mai mulți riverani, susținuți și de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, și-au mărturisit în octombrie 2016 îngrijorarea față de viitorul zonei Bună Ziua în care locuiesc și unde Primăria autorizează fără probleme blocuri de zece etaje printre construcții cu două sau cu patru etaje, fără să ceară investitorilor sau fără ca ea să-și asume capacitarea rețelelor de drumuri, așa cum au fost propuse în documentațiile de urbanism, cu patru benzi și trotuare. Și au mai cerut stop joc (oprirea construcțiilor – 2 blocuri autorizat pe un PUZ din 2010, beneficiar GAD Real Estate, acum ansamblul Grand Hill Residence, intrat în șantier, cu apartamente deja puse în vânzare) până când nu se vor rezolva problemele de infrastructură. Consiliul local a votat atunci, după cum a recomandat și Direcția de Urbanism, împotriva solicitării. Cu o sinteză a președintelui de ședință referitoare la situația din Bună-Ziua: „Problema e delicată. Nu pot critica, că nu cunosc zona”! Vorbim despre o zonă pentru care cel mai recent studiu de trafic arată că intră în 2 ani în colaps și despre care urbaniștii spun că s-a dezvoltat haotic, locuințele fiind lăsate să o ia greșit, înaintea infrastructurii.

DETALII: Turnurile cu 10 etaje de pe Trifoiului rămân în picioare. Noul Consiliu Local instalat la Cluj e pregătit să condamne la colaps zona Bună Ziua

Riveranii de pe strada Trifoiului din cartierul Bună Ziua au făcut, în 21 septembrie 2016, susținuți de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, o plângere prealabilă prin care a cerut Consiliului Local revocarea PUZ-ului prin care s-au aprobat în 2010 patru blocuri cu câte 10 etaje în zona Bună Ziua – Trifoiului. Două din cele patru blocuri au primit autorizații de construire abia în 21 iunie 2016. În toamna lui 2016, riveranii au făcut și un protest spontan la fața locului unde s-a deschis deja șantierul viitoarelor construcții. Apoi au venit la Consiliul Local, fără a avea suucces.

Așa cazul a ajuns în instanță, în proces intrând pe lângă riverani și Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (a cărui inițiator și președinte, Elek Levente, a devenit președintele USR Cluj) și cei care dețin hotelul de cinci stele din Bună Ziua, Grand Hotel Italia, în fața căruia sunt prognozate turnurile de 10 etaje.

În ceea ce privește celelalte două blocuri neautorizate din documentația GAD Real Estate, acum ansamblul Grand Hill Residence (cu beneficiar societatea Luca Prest, cei care i-au vândur pictorului Ghenie un imobil în centrul Clujului pentru a-și face Centru privat de Artă Contemporană), recent primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea s-au lăudat că au câștigat procesul intentat de beneficiarii ansamblului pentru că nu li s-a permis construirea lor din pricina problemelor de trafic care există în Bună Ziua.

În procesul inițiati de riverani, APUC și Grand Hotel Italia, Tribunalul Cluj a dat o primă soluție. Și anume a respins acțiunea de anulare a autorizației de construire a celor două blocuri autorizate de primărie în 2016, după cum a informat muzicainstanțelor.ro. Detalii: GRAND HOTEL ITALIA OBLIGAT SĂ PRIMEASCĂ ÎN CLUB NOII URIAŞI DIN CARTIERUL BUNĂ ZIUA

Împotriva deciziei se poate face recurs în decurs de 15 zile de la comunicare soluției.

sursa foto pricipala: muzicainstanțelor.ro

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.